logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows nie wlacza sie, nie mozna zainstalowac nowego

1kipisz1 23 Lip 2014 10:25 1620 12
REKLAMA
  • #1 13817916
    1kipisz1
    Poziom 9  
    Witam, na starcie przepraszam za brak polskich znakow (uzywam obecnie lubuntu bez polskich znakow). Mam problem, poniewaz po restarcie komputera, windows(7) nie mogl sie zaladowac, caly czas zostaje na tym momencie:

cdn. windows7themes .net/pics/how-to-speed-up-windows-7-boot-time.jpg

Nie dziala zaden z trybow awaryjnych, "napraw komputer" sie uruchamia i wyswietla tylko niemieskie tlo i kursor, "ostatnia znana dobra konfiguracja" dziala tak samo jak normalne odpalenie laptopa. Kombinowalem i chcialem naprawic z plytki, ale konczylo sie na tym miejscu:

porady.org/wp-content/uploads/2011/11/Dysk_ratunkowy_Windows7_12-2011-11-03-20.07.jpg

to okienko nie bylo zaznaczone (pozycje byly wypelnione jeden normalny windows i drugi ktory skasowalem ale zapomnialem wyczyscic wpisu po nim czyli pokazywalo 0kb) i jak najechalem myszka to sie "ladowalo"
    Pomyslalem, ze zainstaluje windowsa od nowa ale kolejna czynnosc zamiera tym razem w momencie "instalator laduje pliki" (czy cos podobnego)

To wszystko gdy w biosie mialem ustawione "AHCI" po przestawieniu na "compatible mode" jesli chodzi o odpalanie to odpalanie normalne, tryby awaryjne czy ostatnia dobra znana konfiguracja-koncza sie tak samo (jedyny dodatek to, ze pokazuje sie bluescreen i od razu restart), odpala sie za to "naprawa komputera" ale nie moze nic naprawic, naprawianie z plytki laduje sie ale nie wykrywa zgodnego windowsa, instalator normalny przechodzi przez magiczne "ladowanie plikow" ale nie pasuje mu format plikow na dysku czy cos podobnego. Chcac zachowac dane z dyskow nie kombinowalem z wyczyszczeniem wszystkich partycji. Nagralem bootowalny pendrivy hiren boots i lubuntu, na lubuntu poprzenosilem pliki na dysk zewnetrzny, a hiren bootsem zaczalem sprawdzac podzespoly komputera:
    Memtest86+ 4.20 nie znalazl problemow
    GoldMemory 5.07 nie znalazl problemow
    MHDD 4.6 nie znalazl dysku, wiec sprawdzilem S.M.A.R.T. na lubuntu
    tutaj raport:
    wklej .org/id/1421447/
    Juz nie mam pomyslow co zrobic, najbardziej bym chcial naprawic windowsa na ktorym siedzialem, ale zainstalowanie nowego tez by bylo ok. Prosze Was o pomoc, porady i sprawdzenie loga S.M.A.R.T.. Jak wyjdzie, ze jest jakis wadliwy podzespol lapka, spokojnie moge oddac na gwarancje jeszcze, tylko wole sie upewnic ze tak jest(skoro dziala dobrze lubuntu to obstawiam, ze albo da sie naprawic albo dysk padl). Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 13818107
    cantoniarz
    Poziom 10  
    Witam.Podaj pełną specyfikację Twojego komputera.Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #3 13818182
    1kipisz1
    Poziom 9  
    Lenovo Y580
    Intel I7-3610QM
    GEFORCE GTX 660M
    2x4GB RAM
    Dysk: st1000lm024 hn-m101mbb
    Systemy to zainastalowany Windows 7 x64 Proffesional (aktualizowany na biezaco)-a obecnie jak pisalem siedze na lubuntu ENG
  • REKLAMA
  • #4 13818256
    cantoniarz
    Poziom 10  
    Podaj jeszcze wersję BIOSU.
  • REKLAMA
  • #5 13818674
    1kipisz1
    Poziom 9  
    Tutaj informacje o biosie:
    Windows nie wlacza sie, nie mozna zainstalowac nowego
  • #6 13818698
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Dysk nadaje się do zerowania, sypię się masz 1 niestabilny sektor (w SMART parametr 197 Current_Pending_Sector). Jak na gwarancję na laptopa to można oddać. Zerowanie wykonasz za pomocą MHDD.
    1kipisz1 napisał:
    To wszystko gdy w biosie mialem ustawione "AHCI" po przestawieniu na "compatible mode"

Windows 7 pracuje w AHCI nie trzeba tu nic przestawiać. Do MHDD należy przestawić, żeby zobaczył dysk.

1kipisz1 napisał:
    instalator normalny przechodzi przez magiczne "ladowanie plikow" ale nie pasuje mu format plikow na dysku czy cos podobnego

Zobacz czy nie masz włączonego UEFI w bios.
    Partycje masz w GPT, czy MBR?
  • #7 13818759
    1kipisz1
    Poziom 9  
    UEFI wlaczone-przy tym nic nie kombinowalem, dysk mam w GPT
  • #8 13819141
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    I tak dysk do roboty masz. Po zerowaniu okaże się czy można na nim instalować system (musi zniknąć niestabilny sektor i nie może się pojawić realokowany) . Zerowanie usuwa wszystkie dane i partycje z dysku!
  • #9 13819184
    1kipisz1
    Poziom 9  
    Dzieki wielkie, wychodzi, ze tradycyjnymi metodami sie nie obudzi niestety, tylko sie zastanawiam nad 2 sprawami:
    1.Czy zerowanie wplywa na gwarancje?(nie wydaje mi sie, ale wole dopytac)
    2.Czy nie lepiej skorzystac z gwarancji? Mam jeszcze prawie rok gwarancji, tylko nie wiem czy jak dam teraz to nie wyzeruja tylko, wiec moze lepiej przeczekac i diagnozowac co jakis czas dysk i jak bedzie gorzej to wtedy go oddac?
  • #10 13819195
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    1kipisz1 napisał:
    1.Czy zerowanie wplywa na gwarancje?(nie wydaje mi sie, ale wole dopytac)

Jak masz gwarancję to oddaj laptopa, dysk ci wymienią.
    Zerowanie nie ma wpływu na gwarancję.
    Laptop miałeś kupowany bez systemu?
  • #11 13819396
    1kipisz1
    Poziom 9  
    Tak, bez systemu.
  • #12 13819469
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    To nie musisz robić kopii recovery :)
    Możesz wyzerować, jak się bardziej rozleci (pilnować trzeba na bierząco) to oddasz na serwis. Chyba, że zerowanie nic nie pomoże to i tak będziesz musiał oddać na gwarancję.
  • #13 14029093
    1kipisz1
    Poziom 9  
    Laptop poleciał na gwarancję, przy okazji wspomniałem o małym problemie z głośnikiem. Tak czy inaczej z forum dostałem wystarczające odpowiedzi do zamknięcia tematu :).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem systemu Windows 7 na laptopie Lenovo Y580 po restarcie. System nie ładował się, a tryby awaryjne oraz opcja "napraw komputer" nie przyniosły rezultatu. Użytkownik próbował zainstalować system ponownie, jednak proces zatrzymywał się na etapie ładowania plików. Po podaniu specyfikacji sprzętowej, w tym dysku twardego ST1000LM024, okazało się, że dysk ma niestabilny sektor, co sugeruje konieczność zerowania. Użytkownik rozważał, czy zerowanie wpłynie na gwarancję, jednak otrzymał informację, że lepiej oddać laptopa na gwarancję, aby wymienić uszkodzony dysk. Ostatecznie laptop został wysłany do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA