logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Upgrade sprzętu - jaką płytę główną, procesor, ram wybrać? Komputer do gier

qamyk 23 Lip 2014 13:51 1830 11
REKLAMA
  • #1 13818546
    qamyk
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mój aktualny sprzęt (części do wymiany pogrubione)
    Radeon 6870 HD Series od Saphire
    Procesor Inter(R) Pentium Ducal cpu 2.0ghz
    GA-G31M-S2L
    2gb ram
    500GB WD5000AAKX-221CA1 DCM: HHNNHTJCE SATA HDD
    Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter PCI
    corsair cx500 500w 80+ bronze

Budżet: Myślałem o max 1200-1300 złotych na całą operacje, patrząc na to że płyta główna i ram powinny zmnieścić się mnie więcej w puli 600 z,ł chociaż słyszałem że ram ostatnio podrożał...

Płyta główna: Oczywiście taka która współgrała by z wszystkimi częściami, nie obchodzi mnie za bardzo technologia (niestety nazwa wyleciała mi z pamięci) która pozwala na sprawniejszą prace w grach sieciowych, szybsze łączenie się z klientem gry, ściąganie pakietów.
    Ram: Myślałem o dołożeniu 8 GB, 16 GB z tego co słyszałem używa się tylko jak pracuje się z programami graficznymi ale wole się upewnić (całkiem nowa kość/kości, stara idzie w niepamięć), a 2 GB już sobie nie radzi, aktualnie pracuje na staruszku windows xp ale mam zamiar przejść w końcu na windows 7, a i on potrzebuje nieco więcej pamięci do samej jego obsługi
    Procesor: Coś mocnego co podziała przez dłuższy czas i poradzi sobie z nowymi produkcjami, słyszałem że procesory od intela są bardziej wydajne ale droższe ale nie można przecież oceniać amd po paru zasłyszanych opiniach, więc pozostawie to wam

Proszę o doradzenie w tych kwestiach.

Dodatkowe pytania: 1.Czy chłodzenie do procesora, dostaje się w zestawie? Jeśli nie to czy na taką ,,bestie" trzeba będzie dokupić nowe mocniejsze chłodzenie, czy to które mam obecnie wystarczy? (Nie wiem nic o specyfikacji tego wiatraka, dawno temu mój znajomy go zakładał kiedy nie miałem jeszcze bladego pojęcia o komputerach i nie wiem jak to sprawdzić, ale póki z tym procesorem radzi sobie bardzo dobrze)
    2. Jaką paste termoprzewodzącą wybrać do procesora? Czy typ procesora ma znaczenie, i do danego procesora trzeba kupić odpowiednią paste?
  • REKLAMA
  • #2 13818733
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    1. Jeżeli kupisz procesor w wersji Box, to dostajesz w zestawie.
    2. Pastę dostaniesz razem z chłodzeniem, gotową do aplikacji lub już rozprowadzoną na spodzie radiatora.
  • REKLAMA
  • #4 13818823
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    qamyk napisał:
     Upgrade sprzętu

Szkoda zachodu. Sprzedaj to co masz i zainwestuj w LGA1150. Będziesz miał zwiększony budżet i większe pole manewru.
  • REKLAMA
  • #5 13819055
    qamyk
    Poziom 10  
    Żaden ze mnie sprzedawca, a całkiem niedawno kupowałem te części coś z nimi nie tak? Może dysk SSD to to nie jest, ale zasilacz jest porządny a i karta na najnowszych testach i prezentowana z udziałem najnowszych gier wychodzi bardzo dobrze,jeśli chodzi o to że ma 1gb to nie szukam jakiejś niesamowitej rozdzielczośći bo i tak mój obecny monitor tego pewnie nie ogarnie.
    Co sądzicie o zestwie przedstawionym przez ets747? Z niecierpliwością czekam też na inne opinie i propozycje ale także komentowanie zaproponowanych zestawów.
    Póki co dziękuje za odpowiedź na dodatkowe pytania i całą dotychczasową pomoc, poczekam jeszcze na pomysły innych i postaram się wybrać najlepszy.

Ktoś mi kiedyś doradził, żebym powoli wymieniał części kawałek po kawałku, jako że nie jestem zbytnio kasiasty to posłuchałem rady i już tak od ok. 2 lat wymieniam pokolei części, ale że nie opłaca się już wymieniać częsci na starej płycie a co dopiero kłaść starego procka na nową płyte i dopiero potem go zmieniać, to się zdecydowałem na taki skok :D .
  • #6 13819287
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Intel Core i5-4590 ok. 700zł, pamięć Team Group Vulcan Gold - DDR3-1600 - CL9 - bulk - 4 GB x2 300zł, płyta główna ASRock B85M ok.200zł.
  • #7 13819319
    Malina_xD
    Poziom 12  
    Według mnie najlepiej kupić płytę jak i procesor na SOCKET 1150 .
    Do tego jakiś procesor np: i5-4670K - nowy trochę ponad 800 zł .
    ( według mnie lepiej kupić procesor z K gdyż mamy możliwość kiedyś podkręcić )
    Płyta glówna ASRock B85M - dobra i tania płyta - około 200 zł . Da radę na niej ten procesor wkręcić gdzieś do 4.2 - 4.4 ghz .
    Ram Kingston HyperX Fury DDR3 4GB 1600MHZ CL10 -2 sztuki - około 300 zł
  • #8 13819522
    andrzej55
    Poziom 37  
    Pamięci Team Group Vulcan Gold są minimalnie szybsze i posiadają wieczystą gwarancję.
    Za 300zł można jeszcze wydajniejsze Crucial Ballistix Tactical 8GB/1600 CL8 .
  • REKLAMA
  • #9 13819683
    qamyk
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuje za porady, myślę że co do płyty i ramu nie mam już wątpliwości, nad procesorem jeszcze troche pomyślę oba podane przez andrzeja i malina wygladają bardzo obiecująco a możliwość podkręcenia w przyszłości brzmi kusząco, chociaż w tutejszych sklepach zawsze wszystko jest droższe niż w internecie :D.

Mam jeszcze tylko 1 pytanie na zakończenie: Zakładajac że właśnie kupię A5Rock B58M - czy płyta główna może nie pasować do mojej starej obudowy? Obudowa jest jakoś z 2008 roku, póki co wszystko do niej pasowało, ale słyszałem o takich sytuacji w których płyta była ,,na odwrót" i nie pasowała do obudowy (czy coś w tym stylu). Aktualnie ta płyta którą mam kiedy komputer stoi płasko na ziemi, stoi pionowo w kierunku do jednej ze ścianek z wylotami na powietrze, grafika znajduje się najniżej. Nie jestem pewien jaki to typ ale chyba obudowa to mini tower, dwa wejścia na duże napędy np. DVD.
  • #10 13819734
    andrzej55
    Poziom 37  
    Wymiary płyty znajdziesz na stronach producenta.
  • #11 13822424
    qamyk
    Poziom 10  
    Ok, wszystkie informacje udało mi się znaleźć, obie płyty posiadają standard micro atx, i są tej samej wielkości więc raczej na pewno powinno pasować. Jeszcze raz dziękuje za pomoc, w weekend jade po części, zastanawia mnie tylko czy taniej byłoby w moim małym mieście czy np. w Toruniu, ale to już chyba nie temat na takie rozważania :).
  • #12 13838031
    qamyk
    Poziom 10  
    Odświeżam jeszcze na chwile temat z tego powodu, że nigdzie w okolicy nie mają tej płyty głównej i ram, a jedyny sklep w pobliżu to komputronik. Udało mi się tam

znaleźć płyte:
    *Gigabyte GA-B85M-D3H

Oraz ram:
    *Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP CL9 Blu
    LUB
    *Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition (Sandy Bridge)

Które wydają się odpowiadać pod każdym aspektem wcześniej wybranym sprzętom. Co o nich sądzicie? Czy dadzą rade jako zamiennik tamtych? Wyjdzie mi taniej i szybciej niż bym zamawiał skąd indziej i jakoś zmieści się przynajmniej w 1417zł (w morele np. wyszło 1399 z tymi częściami które zostały wcześniej podane i wybrane, nie licząc kosztów dostawy i braku możliwości odbioru w okolicy), patrzałem też na testy, no ale nie wiadomo jak to z nimi jest, jakaś firma mogła je kupić żeby wyszły ,,pozytywnie" a sklepowe opinie też mnie jakoś nie przekonują. Mam nadzieję że ktoś jeszcze zauważy ten temat i pomoże mi z decyzją, przeglądałem parametr po parametrze i wydają się pratktycznie takie same, nie licząc radiatora w płycie głównej, który według testów miał być lepszy w Gigabyte. Cóż nie jestem ekspertem w tej dziedzine, licze sobie wasze zdanie i chociaż wydają mi się niczym od siebie nie odbiegać, wole jeszcze zobaczyć co macie do powiedzenia.
    Ps. Przepraszam za post pod postem, ale nie byłem pewien czy jak zedytuje to czy temat zostanie ,,odświeżony"

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje modernizację swojego komputera do gier, wymieniając płytę główną, procesor i pamięć RAM. Obecny sprzęt to Radeon 6870 HD, procesor Intel Pentium, płyta GA-G31M-S2L, 2 GB RAM oraz zasilacz Corsair CX500. Budżet na modernizację wynosi 1200-1300 zł, z zamiarem przeznaczenia około 600 zł na płytę główną i RAM. Użytkownik rozważa zakup procesora na socket LGA1150, z propozycjami takimi jak Intel Core i5-4590 oraz i5-4670K, a także płyt głównych ASRock B85M i Gigabyte GA-B85M-D3H. W kwestii pamięci RAM sugerowane są kości Kingston HyperX oraz Team Group Vulcan Gold. Użytkownik zastanawia się również nad kompatybilnością nowej płyty z obudową z 2008 roku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA