logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przejść z halogenów 12V na LED 220V bez transformatora? Co kupić?

robruch84 23 Lip 2014 21:58 20061 17
REKLAMA
  • #1 13819988
    robruch84
    Poziom 9  
    WITAM. MAM PYTANIE ZWIĄZANE Z OŚWIETLENIEM SUFITOWYM. OTÓŻ DZISIAJ SPALIŁ MI SIĘ TRANSFORMATOR ELEKTRONICZNY KTÓRY OBSŁUGIWAŁ MOJE OBECNE HALOGENY NA 12 V. OCZYWIŚCIE PROBLEM ŁATWO ROZWIĄZAĆ BO KUPUJE NOWY I PO PROBLEMIE LECZ PEWNIEN DOBRY ELEKTRYK ZASUGEROWAŁ MI ŻEBY NIE KUPOWAĆ NOWEGO TRANSFORMATORA NA 12 V TYLKO KUPIĆ ŻARÓWKI LED NA 220 V I BEZ TRANSFORMATORA JE POŁĄCZYĆ NA KOSTCE. MAM DO WAS PYTANIE OD CZEGO ZACZĄĆ. MUSZĘ KUPIĆ PIĘĆ ŻARÓWEK LED KTÓRE BEDĄ SIĘ RÓŻNIŁY WEJŚCIEM. MUSZĘ KUPIĆ TERAZ TE NA GU10 Z TYM ŻE MOGĘ KUPIĆ INNE WEJŚCIA. OBECNIE MAM NA CIENKIE BOLCE POD 12V A NIE UKRYWAM ŻE WOLAŁBYM TAKIE ROZWIĄZANIE. RAZ ŻE NIE MA PROBLEMU Z TRANSOFORMATOREM ( JUŻ DRUGI ZMIENIAM ) A DWA LED JEST NOWSZY I PODOBNIE OSZCZĘDNY. NAPISZCIE CO ROBIĆ I CO KUPIĆ ABY ZABRAĆ SIĘ DO DZIEŁA...

W ZAŁĄCZENIU ZDJĘCIE MOJEGO TRANSFORMATORA... Jak przejść z halogenów 12V na LED 220V bez transformatora? Co kupić?
  • REKLAMA
  • #2 13820014
    bacuba
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Moje zdanie brzmi podobnie. LED to innowacyjność na dzisiejszym rynku. Obecnie sam stosuję u wielu klientów i są z tego zadowoleni. LED czy to na 230V czy na 12V - moim zdaniem nie ma wielkiej różnicy. Jeśli decydujesz się na LED na 230V to musisz zmienić oprawki z GU5.3 na GU10. Jeśli chcesz zostać przy obecnych oprawkach GU5.3 to niestety czeka Cię kupno zasilacza do LED-ów na 12V. Nie wiem czy bardziej opłaci Ci się kupno zasilacza czy samych oprawek GU10, z których jedna kosztuje ok 1,00zł - 1,50zł.
  • REKLAMA
  • #3 13820023
    robruch84
    Poziom 9  
    To jeżeli mam zmienić 5 żarówek na led to za oprawki zapłacę 5 zł ? To chyba lepiej zmienić oprawki niż kupować zasilacz ? Cena zasilacza ?
  • #4 13820036
    bacuba
    Poziom 16  
    Jak masz zmienić 5 żarówek to musisz kupić oczywiście 5 żarówek LED na 230V (w moim mieście PHILIPS po 14,00zł/szt.) oraz dodatkowo 5 oprawek GU10(u mnie po 1,50zł/szt.). Oczywiście jeśli nie jesteś w stanie sam zmienić oprawek, zleć to komuś kto się na tym zna.
  • #5 13820053
    robruch84
    Poziom 9  
    To w sumie koszt ok 85 zł. To wystarczy ? Wydaje mi się że mniej zabawy niż z zasilaczem i cenowo lepiej... Dzięki za podpowiedź. W piątek jadę do sklepu i ma zaglądnąć wujek elektryk który to zrobi. Dam znać.

Dodano po 1 [minuty]:

Aha... jaką moc wybrać żarówek. Pomieszczenie to przedpokój z jasnymi ścianami. Wcześniej świeciło 5 szt. halogenów zakładam że moc to ok 30-40 W które były na 12 V. A ledy ? jaką moc radzisz ?
  • REKLAMA
  • #6 13820065
    bacuba
    Poziom 16  
    Widzę, że nawet mieszkasz niedaleko mnie :) Jakbyś chciał służę pomocą w doborze LED-ów w sklepie jak i w montażu :) Jeśli chodzi o sklep w Sanoku to proponuję Ci "Instalator" albo "Ele-Comp" :)

PS. Wiesz... Najlepiej dobrać to do własnych potrzeb. Zależy jakie światło potrzebujesz. Barwa światła jaka? Biała ciepła czy biała zimna? Jaki kąt świecenia LED-ów i moc. Wszystko to można dobrać indywidualnie.
  • #7 13820887
    agrest161
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Nieprawda. Są żarówki LED 230V do oprawek GU5.3. Wiec żadnych oprawek nie musi wymieniac.
  • #8 13820953
    fighter
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Panowie a Gdzie te ledy na 230V mają byc użytkowane, w jakim pomieszczeniu ?
  • REKLAMA
  • #9 13820957
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    W Lampkach LED 230V ewidentnie widać efekt stroboskopowy.
  • #10 13821371
    KMY
    Poziom 19  
    Ocena: 97
    fighter napisał:
    Panowie a Gdzie te ledy na 230V mają byc użytkowane, w jakim pomieszczeniu ?

robruch84 napisał:
    Pomieszczenie to przedpokój z jasnymi ścianami.

lukiiiii napisał:
    W led'ach 230V ewidentnie widać efekt stroboskopowy.

Ja też stosuję ledy w domu i nie widzę efektu stroboskopu.

robruch84 napisał:
    jaką moc wybrać żarówek. .......Wcześniej świeciło 5 szt. halogenów zakładam że moc to ok 30-40 W które były na 12 V

Transformator był max 70W, zatem żarówki nie mogły mieć po 30 W.
    Osobiście do domu preferuję Ledy ciepło-białe. Moc np w przedpokoju mam jedną lampę ledową o mocy 33W. Lubię mieć jasno w przedpokoju.
    Na schodach mam 4 lampy po 2,4W, tu mi wystarcza, abym się nie zabił w ciemności na schodach :)

agrest161 napisał:
    Są żarówki LED 230V do oprawek GU5.3. Wiec żadnych oprawek nie musi wymieniac.

To prawda są, ale ze względu na napięcie pracy 230V powinno się stosować GU10. To, że chińczyki zrobią wszystko nie znaczy, że należy to stosować bezmyślnie.
  • #11 13821553
    lukiiiii
    Poziom 29  
    KMY napisał:

Ja też stosuję ledy w domu i nie widzę efektu stroboskopu.

Jak nie widzisz to przyłóż aparat z telefonu do takiego leda.

Oczywiście mowa tu o led'ach z prostymi zasilaczami.
  • #12 13821718
    KMY
    Poziom 19  
    Przyłożyłem ten aparat i nadal nie widzę efektu stroboskopu.

Jak ktoś kupuje nie wiadomo co np. lampę led za 5 zł na znanym serwisie prosto z Chin, to może i mu mruga, ja nie widzę efektu stroboskopu ani gołym okiem ani przez aparaty fotograficzne.

Trzeba było od razu dodać:
    lukiiiii napisał:
    Oczywiście mowa tu o led'ach z prostymi zasilaczami.
  • #13 13822013
    bacuba
    Poziom 16  
    KMY napisał:

agrest161 napisał:
    Są żarówki LED 230V do oprawek GU5.3. Wiec żadnych oprawek nie musi wymieniac.

To prawda są, ale ze względu na napięcie pracy 230V powinno się stosować GU10. To, że chińczyki zrobią wszystko nie znaczy, że należy to stosować bezmyślnie.

O to to ! W tym cała rzecz ! :) Dziękuje KMY :)

Natomiast do lukiiiii: Efekt stroboskopowy? Kup LED-y Philipsa na 230V i spróbuj się tam dopatrzeć w/w efektu...
  • #14 13823491
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Mam złe doświadczenia z firma Ph... Wczoraj właśnie oddałem po 4 mc przepaloną LED GU10 3W.

Natomiast muszę przyznać za LED COD z przetwornicą ( można poznać po tym, że ma dużą rozpiętość napięć wejściowych) firmy krzak świeci lepiej.

Wystrzegajmy się Ledów za 12-15zł.
  • #15 13825202
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 313
    Ze względu na barwę światła, nie wybrałbym LED (no może w korytarzu i jako oświetlenia zewnętrzne).
  • #16 13825754
    bacuba
    Poziom 16  
    shadow0013 napisał:
    Ze względu na barwę światła, nie wybrałbym LED (no może w korytarzu i jako oświetlenia zewnętrzne).

Nie wiem co złego niektórzy widzą w LED-ach. Technologia ta niby dalej się rozwija ale obecne zastosowania pozwalają na użycie takich LED-ów, które barwą światła nie oddają nawet wrażenia, że zastosowaliśmy LED-y.
  • #17 13826497
    KMY
    Poziom 19  
    bacuba napisał:
    co złego niektórzy widzą w LED-ach

Powtarzane stereotypy, które zrodziły się w początkowym okresie stosowania Led jako źródła światła. Wynika to z braku wiedzy o aktualnej dostępnej technologii.

Ostatnio zakupiłem odpowiednik żarówki z gwintem E27 o mocy 33 W (odpowiednik żarówki około 160-170W) i uważam, że barwa światła jest lepsza niż w niejednej drogiej świetlówce jak i w zwykłych żarówkach.
  • #18 13826784
    Prewok
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Koledzy nieco odbiegli od tematu.
    Autor wątku zastanawia się nad zmianą źródeł światła pracujących na napięcie 12V na pracujące przy napięciu 230V.

Nikt jak do tej pory nie zastanowił się, czy istniejąca instalacja ułożona jest odpowiednimi przewodami pozwalającymi na podniesienie napięcia do 230V.

Kolego robruch84, zanim zdecydujesz się na wymianę źródeł światła, sprawdź jakimi przewodami została wykonana instalacja, głównie pomiędzy zasilaczem a oprawami .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat przejścia z halogenów 12V na żarówki LED 220V bez użycia transformatora. Użytkownik zadał pytanie dotyczące zakupu odpowiednich żarówek LED oraz oprawek, sugerując, że zmiana na LED-y może być bardziej opłacalna niż zakup nowego transformatora. Uczestnicy dyskusji podkreślili, że konieczne będzie wymienienie oprawek z GU5.3 na GU10, jeśli zdecyduje się na LED-y 230V. Wskazano również na dostępność żarówek LED 230V do oprawek GU5.3, co eliminuje potrzebę ich wymiany. Uczestnicy podzielili się doświadczeniami z różnymi markami LED-ów, zwracając uwagę na jakość i barwę światła, a także na kwestie związane z instalacją elektryczną, która musi być odpowiednia do pracy z napięciem 230V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA