logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejście z halogenów na LED w 20-letniej instalacji 12V: kompatybilność, różnice, marki

tojapiotrek 05 Lut 2021 23:29 2934 14
REKLAMA
  • #1 19236812
    tojapiotrek
    Poziom 11  
    Witam,
    W domowej, około 20-letniej instalacji elektrycznej źródłem oświetlenia jest kilkadziesiąt żarówek halogenowych zasilanych transformatorem 12V, widoczne na zdjęciu poniżej:
    Przejście z halogenów na LED w 20-letniej instalacji 12V: kompatybilność, różnice, marki

Chciałbym przejść na oświetlenie LED.
    1. Czy żarówki halogonewe LED działałyby na przedstawionym powyżej tranformatorze?
    Na jaki ewentualnie musiałbym zmienić?
    2. Czy żarówki halogenowe LED 12V oprócz napięcia zasilającego różnią się czymś od tych 230V?
    Chciałbym pozostać przy napięciu 12V, ponieważ przy ewentualnym przejściu na 230 miałbym
    dodatkowo kilkadziesiąt gniazd do wymiany, a poza tym nie wiem czy grubość kabla za sufitem jest
    wystarczająca dla 230V.
    3. Jakie marki żarówek halogonewych LED moglibyście polecić a przed jakimi przestrzec?
  • REKLAMA
  • #2 19236827
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1107
    Ledy na 12 V są na zmienny prąd ale użyłem takiego stożkowego 5W jako światła dzienne w samochodzie. Rewelacja, szczególnie że te paski które sprzedają jako światła dzienne to dziadostwo- wystarczy popatrzyć jak świecą.
    Zbytniego wyboru nie ma ale nie są łączone szeregowo tak że jak padnie jedna to reszta dalej świeci.
    Widziałem mniejsze 4W.
  • #3 19236977
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2818
    Ja bym rozwazył przejście na 230V, same zalety.
    - mniejsze straty w przesyle. Moc tracona w przewodach jest proporcjonalna do kwadratu prądu.
    - pozbywasz się źródła awarii jakim może być transformator. Jak padnie to nie masz wszędzie swiatła
    - jak nie swiecisz to nie pobierasz prądu - praca jałowa transformatora
    - w przyszłości jak będziesz zmianiał lampy to łatwiej znajdziesz na napięcie 230V niż na 12V

O ile masz przewody YDY 3x1,5mm to będą się nadawać. Żarówki podobno też są z takim "gwintem" jak na zdjęciu na 230V. Na oczy nie widziałem ale podobno są.
  • REKLAMA
  • #4 19236984
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4784
    Ktoś_tam napisał:
    Ja bym rozwazył przejście na 230V, same zalety.

Zdecydowanie jestem "za"! Napięcie 12V stosowałbym wyłącznie tam, gdzie to jest absolutnie niezbędne za względów bezpieczeństwa. Ale takie miejsca i sytuacje zdarzają się wyjątkowo.
  • #5 19237025
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 982
    tojapiotrek napisał:
    W domowej, około 20-letniej instalacji elektrycznej źródłem oświetlenia jest kilkadziesiąt żarówek halogenowych zasilanych transformatorem 12V, widoczne na zdjęciu poniżej:

Tu jest generalnie problem w tym jakiego rodzaju jest transformator (lub transformatory) zasilający istniejące halogeny. Jeśli to klasyczny, ciężki nawijany na rdzeniu stalowym, to idąc po najmniejszej linii oporu, wymieniasz tylko same lampki (z tym samym trzonkiem) na takie na których jest oznaczenie 12V i występują literki AC. A takich jest większość do kupienia byle gdzie.
    Jeśli natomiast jest użyty tzw. transformator elektroniczny, czyli mniejszy, lżejszy to nie nadaje się do ledowych lamp.

tojapiotrek napisał:
    1. Czy żarówki halogonewe LED działałyby na przedstawionym powyżej tranformatorze?

To jest transformator dzwonkowy, małej mocy. Owszem, może zasilać te ledowe 12V AC ale tylko do mocy wynikającej z jego parametrów, czyli gdzieś do sumarycznej mocy lamp 20W, o ile nie jest obciążony jakimiś innymi obwodami.

Ale do zasilania takich ledowych lamp, bez problemu można użyć zasilaczy prądu stałego 12V dedykowanych do LED, np. pasków ledowych itp. . Jest tego ogromny wybór jak chodzi o moc i inne cechy.

Co do przeróbki instalacji i przejścia na 230V w obwodzie gdzie były te halogeny, to sprawa może nie być bezproblemowa.
    Chodzi o to że ktoś, kiedyś robiąc tą instalację konkretnie na 12V nie musiał spełniać wymogów bezpieczeństwa takich jakie bezwzględnie wymagane są dla instalacji 230V, m.in. zabezpieczenia przed dotykiem, izolacji, obwodu ochronnego itd., bo 12V przez transformator jest uważane za bezpieczne.
    Dlatego w razie zmiany napięcia w tym obwodzie na 230V bardzo wskazane moim zdaniem, było by sprawdzenie jej przez osobę kompetentną w kwestiach bezpieczeństwa czy ta instalacja po przeróbce będzie bezpieczna.
  • #6 19237047
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4784
    rb401 napisał:

Co do przeróbki instalacji i przejścia na 230V w obwodzie gdzie były te halogeny, to sprawa może nie być bezproblemowa.
    Chodzi o to że ktoś, kiedyś robiąc tą instalację konkretnie na 12V nie musiał spełniać wymogów bezpieczeństwa takich jakie bezwzględnie wymagane są dla instalacji 230V, m.in. zabezpieczenia przed dotykiem, izolacji, obwodu ochronnego itd., bo 12V przez transformator jest uważane za bezpieczne.
    Dlatego w razie zmiany napięcia w tym obwodzie na 230V bardzo wskazane moim zdaniem, było by sprawdzenie jej przez osobę kompetentną w kwestiach bezpieczeństwa czy ta instalacja po przeróbce będzie bezpieczna.

To jest bezdyskusyjne. Ja, pisząc o przejściu na zasilanie 230 V miałem na myśli nawet całkowitą przeróbkę tej części instalacji, łącznie z wymianą przewodów itd. I nadal uważam to za korzystne.
  • REKLAMA
  • #7 19237080
    rb401
    Poziom 39  
    retrofood napisał:
    I nadal uważam to za korzystne.

Ale nie znamy wszystkich szczegółów i uwarunkowań np. ekonomicznych.
    Tu kolega pisze o kilkudziesięciu oczkach w sufitach podwieszanych z nie rozpoznanym typem transformatorów.
    Tak że osobiście byłbym najpierw za bliższym rozpoznaniem typu istniejących transformatorów i po tym konkretna decyzja.
    Bo od strony użytkowej to różnica nieznacząca czy w suficie będzie 12V czy 230V, dopóki takie ledowe halogeny są dostępne do kupienia.
  • #8 19237626
    tojapiotrek
    Poziom 11  
    Zdjęcie które załączyłem, przedstawia dokładnie mój transformator, który od samego początku był zamontowany w instalacji. Nie wiem jakiej jest konstrukcji, bo się kompletnie na tym nie znam, liczyłem na to że wystarczą informacje zapisane na jego obudowie.
    Praktycznie w całym domu źródłem oświetlenia są oczka halogenowe 12V z cienkim bolcem (zwie się to chyba MR16 GU5,3), montowane w podwieszanym karton-gipsie. Jest ich w sumie około 30, dlatego chciałbym uniknąć wymiany gniazd w każdym oczku, a być może nawet i przewodów.
    Na Allegro są do kupienia żarówki LED 12V MR16, tylko czy będą świecić na transformatorze który mam już zainstalowany? Transformator mogę jeszcze wymienić.
  • REKLAMA
  • #9 19237731
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2818
    Przede wszystkim to jeszcze raz zweryfikuj jakie masz oświetlenie. Ten transformator ma moc zaledwie 20VA. Jest to moc wystarczająca do zasilenia jednego halogena i to jeszcze o małej mocy. Piszesz, że masz tych żarówek kilkadziesiąt. Już przy dwóch żarówkach włączonych jednocześnie powinien bezpiecznik zadziałać. Więc wygląda na to, że transformatorów lub zasilaczy masz więcej. Być może ten transformator na zdjęciu jest do czegoś innego.
    Prawdopodobnie zasilacze lub transformatory będziesz miał między sufitem a płytą k-g. Same zasilacze zaś pewnie są koło oczek.
  • #10 19237795
    tojapiotrek
    Poziom 11  
    Ktoś_tam napisał:
    Przede wszystkim to jeszcze raz zweryfikuj jakie masz oświetlenie. Ten transformator ma moc zaledwie 20VA. Jest to moc wystarczająca do zasilenia jednego halogena i to jeszcze o małej mocy. Piszesz, że masz tych żarówek kilkadziesiąt. Już przy dwóch żarówkach włączonych jednocześnie powinien bezpiecznik zadziałać. Więc wygląda na to, że transformatorów lub zasilaczy masz więcej. Być może ten transformator na zdjęciu jest do czegoś innego.
    Prawdopodobnie zasilacze lub transformatory będziesz miał między sufitem a płytą k-g. Same zasilacze zaś pewnie są koło oczek.

Być może jest tak, jak piszesz. Pytanie teraz, czy te transformatory da się wyciągnąć oczkiem czy trzeba rwać sufit.
  • #11 19238825
    gogi20
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    tojapiotrek napisał:
    Ktoś_tam napisał:

Być może jest tak, jak piszesz. Pytanie teraz, czy te transformatory da się wyciągnąć oczkiem czy trzeba rwać sufit.

Ten w rozdzielnicy pewnie jest do dzwonka (takie jasnowidzenie). Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć czy da się u Ciebie wyciągnąć transformatory bez rwania sufitu. Ale bądźmy dobrej myśli:) Sam musisz sprawdzić, bo pomimo tego, że praca zdalna jest "na czasie" to tak nie da rady:) Jak telefon wejdzie w oczko to zrób sobie zdjęcia pod sufitem, żeby zlokalizować transformatory.
  • #12 19239412
    tojapiotrek
    Poziom 11  
    Lusterko ogarnę dentystyczne i wybadam kiedyś.
    A jakbym tak w ciemno kilka żarówek LEDowych włożył i zobaczył jak to będzie się wszystko zachowywać? Ma to jakiś sens?
  • #13 19240637
    ProjektENS
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    1. Czy żarówki halogonewe LED działałyby na przedstawionym powyżej tranformatorze? Na jaki ewentualnie musiałbym zmienić?
    Na 99% żarówki LED nie będą działać na tym urządzeniu, ale teraz zasilacze do LED kosztują grosze, wymień i po problemie.

2. Czy żarówki halogenowe LED 12V oprócz napięcia zasilającego różnią się czymś od tych 230V? Chciałbym pozostać przy napięciu 12V, ponieważ przy ewentualnym przejściu na 230 miałbym dodatkowo kilkadziesiąt gniazd do wymiany, a poza tym nie wiem czy grubość kabla za sufitem jest wystarczająca dla 230V.
    Z tym gniazdem, który obecnie masz są MR16 na 230V, więc nie musiałbyś nie rozbierać, tylko omijasz transformator i gotowe.

3. Jakie marki żarówek halogonewych LED moglibyście polecić a przed jakimi przestrzec?
    Przestrzegaj się przed słynnymi markami :D
  • #14 19241044
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1107
    Dać 5 zł za 1 szt i spróbować. Sprawa będzie wyjaśniona.
  • #15 19241167
    rb401
    Poziom 39  
    tojapiotrek napisał:
    A jakbym tak w ciemno kilka żarówek LEDowych włożył i zobaczył jak to będzie się wszystko zachowywać? Ma to jakiś sens?

Jeśli bardzo się upierasz to może spróbuj najpierw z jedną, najlepiej tanią jak proponuje kolega trojan 12.
    Ale i tak, próba włożenia LED może Ci nie dać jednoznacznej odpowiedzi, jaki typ transformatora. Pewne kombinacje typów żarówek ledowych z pewnymi typami transformatorów elektronicznych mogą dać rezultat prawie pozytywny, choć może być zmniejszona żywotność. W pewnych uwarunkowaniach próba może się skończyć awarią.

Generalnie problem leży w kształcie napięcia które zasila halogeny.
    Klasyczny transformator, czyli nawinięty drut na żelazo daje czysty sinus 50Hz. I ten kształt jest w sam raz dla żarówek LED z literkami AC w oznaczeniu, takich jakich pełno w sklepach.
    A transformator elektroniczny to zupełnie inny przebieg napięcia, impulsy kilkadziesiąt kHz, dla którego ledowe żarówki nie są projektowane (oprócz pojedynczych typów, pewnie droższych i trudno dostępnych).

Tu w tym artykule, opisujących akurat takie próby zasilania ledowych żarówek, na tych pierwszych obrazkach pokazana jest ta istotna różnica w kształcie tego napięcia:
    http://www.ledbenchmark.com/faq/Transformers-Output-and-Compatibility.html

I tam w tym artykule opisane są rezultaty podłączenia LED do transformatorów elektronicznych, że lampy migają, ciemno świecą itp., choć w niektórych konfiguracjach wyglądają że działają ok, choć nie wiadomo z jaką żywotnością.

Ale skoro jak piszesz instalacja jest stara, to prawdopodobieństwo że są klasyczne transformatory jest znaczne.
    I w takim przepadku bym ich nie ruszał, chyba że i tak duży remont w planie. Bo po przejściu na LED zmniejszy się znacząco obciążenie tych transformatorów i przewodów, tak że jeśli są na teraz w dobrym stanie, to jeszcze długo posłużą.

Co do źródła kupna ledówek to moim osobistym zdaniem, optymalne może być kupno pod marką Juli, Ikei itp. . Gdzie jest ktoś konkretny który poczuwa się trochę odpowiedzialności za to co sprzedaje ze swoim logiem, choć nie są to zwykle wyroby bardzo wysokiej klasy ale użytkowo i konstrukcyjnie poprawne. I tu można wypatrzeć okazje, np. w wielopakach, by cenowo było do przyjęcia.
    Za to w zwykłych marketach (typu np. Auchan), nawet pod marką tego marketu można się nadziać na straszny badziew, który nie dość że krótko żyje to ma nieraz dziwne, nieprzyjemne w rezultacie światło.
    Z markowych np. Philips, Osram też trzeba uważać (jak tu wyżej sygnalizuje kolega ProjektENS) bo owszem są niektóre typy bardzo dobre i niestety bardzo drogie, ale też są serie typu Value, których żywotność jest niska a cena w rezultacie wychodzi nieatrakcyjna.
    No i w Twoim wypadku, gdzie potrzebujesz dużo jednakowych, najlepiej kupić sztukę na próbę i trochę poobserwować nim kupi się całość.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat przejścia z halogenów na oświetlenie LED w 20-letniej instalacji 12V. Użytkownik zapytał o kompatybilność żarówek LED z istniejącym transformatorem oraz różnice między żarówkami 12V a 230V. Odpowiedzi wskazują, że żarówki LED 12V mogą nie działać z niektórymi transformatorami, zwłaszcza elektronicznymi, które nie są przystosowane do LED. Zaleca się wymianę transformatora na dedykowany zasilacz LED. Użytkownicy podkreślają korzyści z przejścia na 230V, takie jak mniejsze straty energii i łatwiejsza dostępność żarówek. Wskazano również na konieczność sprawdzenia typu transformatora oraz możliwości jego wymiany. Wspomniano o żarówkach MR16 GU5,3 jako popularnym rozwiązaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA