logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux Ubuntu Serwer - Instalacja Ubuntu Serwer i 2 dyski 80 GB oraz 1000 GB

adas_r 23 Lip 2014 22:18 3087 10
REKLAMA
  • #1 13820055
    adas_r
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Chcę stworzyć w domu serwer na bazie Ubuntu na którym przechowywałbym dane typu zdjęcia, dokumenty, grafikę z zrealizowanych projektów itd.
    Jeden serwer już udało mi się skonfigurować ale tam nie miałem problemu z podziałem dysków - były 2 x 500 GB w RAID MIRROR czyli jakby 1 dysk 500 GB.
    Całą konfiguracja partycji poszła z automatu.

Tym razem chciałbym na dysku 80 GB zainstalować system a na dysku 1000GB stworzyć katalogi z posegregowanymi danymi tak że w razie awarii mógłbym ten dysk podłączyć pod inny komputer.
    W jaki sposób mógłbym rozwiązać ten problem co i jak powinienem skonfigurować.

Za każdą pomoc z góry dziękuję.

Adam
  • REKLAMA
  • #2 13820111
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 189
    Partycjonowanie ręczne podczas instalacji. Zrób sda1 4GB swap, sda2 30 GB system czyli "/" ext4 i gotowe, po instalacji w cfdisk albo g-parted zrób druga partycję na dysku 80GB - zostanie z 35 GB jako np /backup na sda3. Drugi dysk najlepiej jedną partycję ext4 , sformatuj z opcją -m 0 to będziesz miał 10 GB miejsca ekstra :]
    Nie rób LVM czy jakichś egzotycznych systemów plików bo później ciężko będzie to odczytać pod innym systemem. Od lat używam ext4 i żyję :]
  • REKLAMA
  • #4 13820263
    Brodi
    Poziom 32  
    Robienie jednej wielkiej partycji ma sens jeśli używasz jej do czegoś więcej niż sam system i potrzebujesz miejsca, np baza danych,ftp itp. Normalnie jest to zły pomysł bo wystarczy jeden bad sektor na całym dysku czy błąd na partycji i już masz problem, im mniejsza partycja tym łatwiej tworzyć/przywracać backup, a w razie awarii startujesz kompa z pena i przywracasz kopie systemu z pliku na drugiej partycji sda3. Partycji /boot nie robiłem nigdy. Backup czymś kompresuj albo użyj clonezilli bo dd to strata czasu i miejsca.
    sda to dysk, sda1 to partycja :]
    80GB (sda)
    /boot 200MB sda1
    /swap 2GB sda2
    / reszta sda3
  • #5 13820308
    mkozub

Poziom 11  
    Fakt, mea culpa, co do partycji masz racje, zamieszałem, poprawie później.

Co do dd:
    Autor tematu ma pewność, że system wstanie z innego dysku z taką kopią. Owszem, czasochłonne, ale moim zdaniem najlepsze narzędzie. Jak jest dysk 1tb to te 80gb nie zbawi, a jest kopia 1:1

A po co partycja boot?
    Może z przyzwyczajenia, że backup całej partycji z grubciem 200mb zajmuje i łatwo przywrócic.
    Konto firmowe:
    Centrum Usług IT dla Biznesu "dbConnect" Mateusz Kozub
    ul. Stacyjna 6, Kielce, 25-820 | Strona WWW: https://www.kozub.ovh
  • REKLAMA
  • #6 13820695
    Oryginal_DekeR
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    dlaczego robicie swap, przecież kolega nie podał ile ma RAMu ?

Jeżeli masz RAM powyżej 2 Gb i skoro to serwer na pliki nie będzie zjadał RAMu, nie rób swap.

Jeżeli masz mniej RAMu, zrób swap 2 razy większy od RAMu - wystarczy.

Jeżeli myślisz o używaniu na serwerze konkretnego oprogramowania, które używa dużo RAMu zrób swap:
    [RAM] - [zużycie RAMu przez programy] * 3
  • #7 13820766
    adas_r
    Poziom 10  
    Sprzętu konkretnie nie mam jeszcze skonfigurowanego, ale więcej niż 1 - 1,5 GB RAM nie będzie.
    Ewentualnie zostanie doinstalowany serwer www.
    Serwer będzie służyć głównie jako dysk sieciowy, backup danych z komputerów.
    Przetestuje podane przez Was konfiguracje.
    Na komputerach zainstalowany zostanie również program FreeFileSync do synchronizacji danych z serwerem, chyba że jest jakieś lepsze rozwiązanie bezpośrednio po stronie serwera.
    Po krótkim googlowaniu tylko program FreeFileSync wydaje mi się prostym i sensownym rozwiązaniem.
  • #8 13820880
    Pan Szyszka
    Poziom 31  
    Ocena: 95
    Ja bym nie dawał też /boot - po aktualizacjach kerneli z automatu tylko z tym problemy. W zasadzie oba dyski 80GB postawiłbym w Mirror i ten 1TB zamontowałbym jako /Dane z systemem NTFS (pozwoli na odczyt plików po podpięciu dysku do komputera z Windows).
  • REKLAMA
  • #11 13822892
    Brodi
    Poziom 32  
    swap się przydaje, bez swapa przy out of memory system ma kernel panic, przy swapie najpierw zarzyna dysk przez co jest czas na ewentualny ratunek :]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje skonfigurować serwer na bazie Ubuntu, wykorzystując dysk 80 GB do instalacji systemu oraz dysk 1000 GB do przechowywania danych. W dyskusji poruszono kwestie partycjonowania, zalecając utworzenie partycji swap oraz systemowych na dysku 80 GB, a na dysku 1000 GB jedną dużą partycję ext4. Użytkownicy sugerowali unikanie LVM i egzotycznych systemów plików dla łatwiejszego dostępu w przypadku awarii. Wspomniano również o programach do synchronizacji danych, takich jak FreeFileSync, oraz o możliwościach użycia Samby do udostępniania plików. Dodatkowo, poruszono temat backupu danych, proponując użycie Bacula lub Clonezilla.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA