logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik urządzenia USB - jak napisać

Szarańcza 24 Kwi 2005 12:56 11114 13
  • #1 1432546
    Szarańcza
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam.

Możecie mi podać(jeśli są i jeśli znacie) jakieś linki, porady, informacje, programy które pomogą mi napisać sterownik do sprzętu. W moim wypadku jest to kierownica na gameport. Chciałbym do niej napisać sterownik zeby sie nie rozkalibrowywała wiecznie. Dzięki

Pozdrawiam.
  • #2 1432857
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    dolaczam sie do tematu i zadaje to samo pytanie...

yyyyyyyyyy jaki sterownik???
  • #3 1440843
    lordac
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Ja się podłączam z podobnym pytaniem, ale jednak trochę innym:

Nie chcem wiedzieć jak napisać sterownik pod fizyczne urządzenie, ale chcem wiedzieć czy się da i jak zrobić taki trik by:

Istniał sobie mój sterownik, np: audio jako urzadzenie w menadzerze urzadzeń i próby jego wykorzystania kierowały by polecenia systemu i strumień danych do stale uruchomionego programu, które już z nimi by robil co trzeba.
  • #4 1441123
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Szarańcza napisał:
    Witam.

Możecie mi podać(jeśli są i jeśli znacie) jakieś linki, porady, informacje, programy które pomogą mi napisać sterownik do sprzętu. W moim wypadku jest to kierownica na gameport. Chciałbym do niej napisać sterownik zeby się nie rozkalibrowywała wiecznie. Dzięki

Pozdrawiam.

Linux czy Windows ?
  • #5 1441179
    lordac
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    W moim problemie rozwiązaniem było by również przechwycenie (pod Windows) tego strumienia kierowanego do prawdziwego sterownika audio. Gdyby ktoś wiedział..... byłbym bardzo zobowiązany.....
  • #6 1441236
    simpo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam,
    To ja tez sie dorzucam do tematu... ;)
    "Jak napisac sterownik własnego urzadzenia podlaczanego pod USB" ?
    Interesuje mnie bardziej jak to zrobic pod Winda, ale za porady na pingwinka tez bede wdzieczny...

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 1441368
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    simpo napisał:
    Witam,
    To ja tez się dorzucam do tematu... ;)
    "Jak napisac sterownik własnego urzadzenia podlaczanego pod USB" ?
    Interesuje mnie bardziej jak to zrobic pod Winda, ale za porady na pingwinka tez bede wdzieczny...

Pozdrawiam.

Pod winde generalnie DDK (Driver Development Kit).Niestety jak to microsoft za wszystko sobie kaze placic.Jesli chodzi o Linuxa to takie pozycje jak: "Linux Device Drivers" A.Rubini, "Linux Kernel Module Programming", "Linux Kernel".Jesli chodzi o sterowniki do USB to dodatkowo "The Linux USB Subsystem".
  • #8 1441393
    Szarańcza
    Poziom 16  
    Wndows. Widze że jest dosc sporo ludzi którzy chcą napisac sterownik, w tym temacie też, tylko gożej z odpowiedziami :) . No ja potrzebuje napisać drivera do kierki pod gameport, tak aby nie był czuła za bardzo na potencjometry w kierownicy i zeby stabilizował pracę.

Pozdrawiam
  • #9 1441400
    cyberkid
    Poziom 15  
    polecam www.programmersheaven.com i artykuly dot. assemblera i komunikacji ze sprzetem oraz www.google.pl aby znalezc jakas dokumentacje co do konkretnego urzadzenia. Jednak od razu uprzedzam ze takie zabawy nie sa proste a specjalistyczne firmy biora duze pieniadze za pisanie takich rzeczy.

oraz

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=writing+windows+xp+driver&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
  • #12 2025757
    Szarańcza
    Poziom 16  
    Dzięki, temat do zamknięcia.
  • #13 2026229
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3820
    :arrow: ... to dlaczego go nie zamknąłeś kolego Szarańcza :?:
    Już możesz to zrobić sam :D ba nawet powinieneś to zrobić sam :!:
  • #14 2026694
    Szarańcza
    Poziom 16  
    Ok, juz to robie, nie zauwazylem funkcji... :P

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła pisania sterownika urządzenia USB, a konkretnie sterownika do kierownicy podłączanej przez gameport, z celem stabilizacji kalibracji potencjometrów. Poruszono kwestie wyboru systemu operacyjnego, głównie Windows, oraz narzędzi i materiałów pomocnych w tworzeniu sterowników. Wskazano na konieczność użycia Windows Driver Development Kit (DDK) do pisania sterowników pod Windows, z uwzględnieniem kosztów licencji Microsoftu. Dla systemu Linux polecano literaturę specjalistyczną, taką jak "Linux Device Drivers" autorstwa A. Rubini oraz dokumentację dotyczącą subsystemu USB w jądrze Linuxa. Zaproponowano również korzystanie z zasobów internetowych, takich jak programmersheaven.com oraz wyszukiwarki Google w celu znalezienia dokumentacji i przykładów. Wskazano na komercyjne narzędzie WinDriver firmy Jungo jako pomocne w tworzeniu sterowników USB. Podkreślono, że pisanie sterowników jest zadaniem skomplikowanym i często wymaga specjalistycznej wiedzy oraz doświadczenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA