logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Sterownik USB
    Witam !
    Przedstawiam swój (już dość stary, bo ok. roczny) projekt. Jest to dołączany do portu USB sterownik służący do:

1. Zmiany głośności
    2. Obsługi Winampa
    3. Sterowania urządzeniami przez port równoległy (wykorzystywane do
    sterowania własnej konstrukcji wzmacniaczem 5.1)
    4. Wyłączenia / hibernacji komputera
    5. Jest też i zegarek (przydatny przy nocnych sesjach z ulubioną grą :D)

Inspiracją projektu (jak nietrudno zauważyć) były sterowniki dołączane do niektórych komputerowych zestawów audio.

Elektronikę wzorowałem na projekcie z CHIP'a, interfejs zbudowany na FT245BM (USB <> Paralell)z dołączoną pamięcią szeregową, sterujący bezpośrednio wyświetlaczem i odczytującym stan 2 przycisków(można o nim poczytać na http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/printversion/printversion_84024.html
    ). Zmieniłem jedynie wyświetlacz z 4*20 na bardziej dostępny i tańszy 2*16 i napisałem własny program sterujący (w Delphi).

Niektórych może zdziwić pokrętło (przecież orginalny projekt działa na przyciskach:?) - otóż pokrętło działa wychyłowo - wychylając je w lewo bądź w prawo powodujemy wciśnięcie mikrowyłącznika(patrz ostatnie zdjęcie).

Obudowa - wygięty opalarką kawałek plastiku (wycięty ze starego telewizora :D), stopka z kawałka pleksy z naklejonymi kawałkami
    dętki.

Obecnie projekt martwy, ale jeśli kogoś zainteresuje, mogę zamieścić
    też oprogramowanie.

Sterownik USB
    Sterownik USB
    Sterownik USB
    Sterownik USB
    Sterownik USB

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    gajosisko
    Poziom 12  
    gajosisko napisał 41 postów o ocenie 111, pomógł 1 razy. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2895318
    maxrider
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Swietna żecz na prawdę bardzo przydatne ażmnie natchgnołeś żęby coś takiego stwożyć!!
    bardzo ładnie wykonana obudowa i estetyczny wygląd na pewno dobrze się komponuje z resztą zestawu komputerowego!!
    pozdrawiam!!
    przekazuje 5pkt w nagrode za super sprzęt!!
  • #3 2895366
    vcd_a
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Projekcik super, podrzuć tylko oprogramowanie bo jestem ciekawy, pozd
  • #4 2895566
    Gibon007er
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Wyglada na konstrukcje Bardzo Prosta z zarazem Bardzo Przydatna :)

Fajne :)

Pozdrawiam ;)
  • #6 2895740
    c4meleon
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Czy mogl bys zamiescic schemat + wzor plytki, czy zasilasz to z portu USB ?
  • #7 2896004
    gajosisko
    Poziom 12  
    Ocena: 111
    Ok, jak tylko będę miał trochę czasu (tzn. pewnie dziś wieczorem) wrzucę oprogramowanie.
  • #8 2896371
    astral
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Bardzo mi się podoba Twój projekt, w końcu innego niż wszyscy.
    Pomysł z pokrętłem jest niezły, ale lepszy efekt by był gdyby zamiast takiego przełączika dwupozycyjnego zastosować enkoder z przyciskiem w osi.
  • #9 2896426
    tomek3232
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    W koncu coś nowego na w dziele diy. Projekt bardzo mi się podoba 6/6
  • #10 2896438
    majonez1990
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Łał bardzo estetyczna obudowa. zaskoczyło mnie to pozytywnie
  • REKLAMA
  • #11 2896484
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Myślałem że jak zobacze zdjęcie wnętrza będzie tam nawalone pełno elektroniki a tu tylko odrobina, super :)
  • #12 2896591
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam

Sterownik jest super :) mam ochote go zrobić!
    Jak możesz to napisz gdzie dostałeś kostke i za ile?
    Aha jak możesz prześli też schemat bo ten z CHIP-a jest nieczytelny.

Pozdrawiam
  • #13 2896999
    hosepepek
    Poziom 10  
    Gadżecik podbny jak z zestawu głosników LOGITECH Z5500
  • #14 2899229
    gajosisko
    Poziom 12  
    Widzę że podczas mojego niebytu w sieci conieco się działo i muszę
    nadrobić conieco zaległości:D

Tak więc:
    c4meleon - urządzonko jest zasilane z portu USB, pobiera ok 80 mA,

astral - masz rację, to rozwiązanie napewno było by lepsze, jest jedno
    ale: ciężko jest na 2 tylko liniach (patrz schemat) podpiąć
    enkoder z przyciskiem (co nie znaczy że nie próbowałem, nawet to się
    udało przy pomocy 1 dodatkowego scalaczka, niestety pojawiały się
    przekłamania w odczytywaniu stanu enkodera i nie działało to wszystko
    właściwie),

DJpopak - kostkę zakupiłem na TME
    http://www.tme.com.pl/katalog/?f_zamowienie=1
    cena - ok. 25 zł.

Sterownik USB
    Sterownik USB
    Sterownik USB

Niestety schemat montażowy gdzieś zaginął :|, może zdjęcie conieco pomoże.

Poniżej zamieszczam instalator programu obsługującego.
    Kilka uwag:
    program wymaga zainstalowania sterownika bezpośredniego dostępu do portu równoległego, i sterowników FTDI (szukajcie skrótu "Sterowniki" w menu Start po instalacji).
    Załączniki:
    • Panel USB setup.exe (2.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #15 2899241
    gajosisko
    Poziom 12  
    A no i jeszcze schemat:
    Sterownik USB
  • #16 2899811
    metallowiec
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    gajosisko
    istniała by możliwość udostępnienia źródeł programu?
    jeżeli nie na forum to ewentualnie na maila

BTW bardzo fajny sprzęcik, a tą gałkę to sam toczyłeś?
  • REKLAMA
  • #17 2899893
    gajosisko
    Poziom 12  
    Trochę się nad tym programem napracowałem, ale jeśli komuś się przyda to dlaczego nie.

Gałka - tak, sam - mam w domu mały warsztacik.
    Załączniki:
    • Program wersja z przyciskami.zip (289.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2900137
    metallowiec
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    gajosisko
    dzięki za źródełka, postaram się je przepisać pod linuxem,

a tak gałka to jak sądzą stalowa jest? nie aluminium ?
  • #19 2900172
    c4meleon
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Dzieki za schemat i plytke, ale mam wielka prosbe do urzytkowinow, czy mogl by ktos zrobic wzor plytki w protelu badz innych zacnych programach do tych celow, byle by byla jednostronna, bardzo prosze bo to jednak wielki problem dla nektorych robic dwo stronne plytki, a dla doswiadczonych urzytkownikow zrobic taki wzor to "przyszcz" chetnie zrobil bym to sam, gdybym umial. Pozdrawiam i dziekuje z gory
  • #20 2900200
    gajosisko
    Poziom 12  
    metallowiec
    gałka jest jednak aluminiowa, lżejsze to i w obróbce łatwiejsze

Dodano po 5 [minuty]:

c4meleon
    ja tą płytkę zrobiłem za pomocą pisaka do CD i igły (co trochę widać :)). Trochę cierpliwości i (nie)pewna ręka może zdziałać cuda ;-)
  • #21 2900740
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    pomysł i urządzonko od strony projektu i konstrukcji mechanicznej całkiem całkiem mi się podoba. ale lutować to mógł byś się nauczyć bo to jest .... no własnie co? lut? chyba nie.
    pozdro
  • #22 2901277
    kotek*88
    Poziom 12  
    Tą konstrukcją to mnie ściołeś z nóg, ta konstrukcja po prostu wymiata!!! Dosyć ze pomysł niesamowity to i wykonanie... extra było by postawić takie użądzonko na swoim biurku. 10/6:D:D:D:D:D:D:D
  • #23 2901300
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    A wiecie może jak w podobny sposób wykorzystać PocketPC IPAQ 3760?? Mam do niego stacje dokującą podłączaną pod USB
  • #24 2902013
    BabyAngel
    Poziom 12  
    fajne :)

też bym chciała takie coś :)
    mam jedno pytanie : czy by działało to poprawnie na linux'ie ? i zamiast sterować winampem, by sterowało xmms'em ?
  • #25 2902460
    El Diablo
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    łeeee no q*** podoba mi sie to , fajny "bajer" :)
  • #27 2903414
    gajosisko
    Poziom 12  
    marcino2000 :
    płytka z interfejsem rzeczywiście nie wygląda zbyt estetycznie, ale spróbuję się usprawiedliwić tym, że to moja pierwsza konstrukcja wykorzystująca SMDki (i przede wszystkim nie zamierzałem pierwotnie prezentować projektu w szerszym gronie :-) )
  • #28 2915187
    Krzysztof33
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Z wytrawieniem płytki miałeś pewnie kłopoty, plus ostrożność przy lutowaniu bo ścieżki są wąskie, za chęci i estetykę zewnętrzną daję 6/6
  • #29 2939640
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Witam, interesuje mnie gdzie mozna w krakowie naprzykład dostac układ FT245BM, jedyne co znalazłem to TME, ale... mam inny pomysł na allegro pełno jest przejsciówek USB->CENTRONICS, musi tam byc taki konwerter prawda? rozbierał to ktos? moze warto takie cos kupic i zaadoptowac do swoich potrzeb? moze ma ktos zdjecie wnetrza? takiego konwertera? i wie co tam siedzi?, bo mozna to kupic za niecałe 19zł

pozdrawiam Łukasz

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt sterownika USB opartego na układzie FT245BM, służącego do zmiany głośności, obsługi Winampa, sterowania urządzeniami przez port równoległy (np. wzmacniacz 5.1), wyłączania/hibernacji komputera oraz wyświetlania zegarka. Urządzenie zasilane jest bezpośrednio z portu USB (ok. 80 mA). Elektronika bazuje na projekcie z magazynu CHIP, z modyfikacją wyświetlacza z 4x20 na 2x16 znaków oraz autorskim oprogramowaniem napisanym w Delphi. Schemat i wzór płytki zostały udostępnione, choć płytka jest jednostronna i wykonana metodą domową (pisak do CD i igła). Dyskutowano o możliwościach zastosowania enkodera zamiast przełącznika dwupozycyjnego, jednak ze względu na ograniczenia linii sygnałowych i problemy z odczytem, rozwiązanie to nie zostało wdrożone. Projekt spotkał się z pozytywnym odbiorem, zwracano uwagę na estetykę obudowy i prostotę konstrukcji. Pojawiły się pytania o dostępność układu FT245BM, który można kupić m.in. w TME, oraz o możliwość adaptacji podobnych rozwiązań z przejściówek USB->Centronics. Poruszono też temat kompatybilności z systemem Linux i sterowaniem odtwarzaczy takich jak xmms. Autor wyjaśnił, że sterownik nie emuluje portu LPT ani COM, lecz komunikuje się bezpośrednio ze scalakiem przez dedykowane sterowniki. Planowana była wtyczka do programu Smartie, ale nie została zrealizowana z powodu braku czasu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA