logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexus RC-4120PST - TV nie wchodzi w tryb stand-by, przetwornica nie startuje

pdm64 14 Kwi 2002 23:23 1911 7
REKLAMA
  • #1 12485
    pdm64
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich, czy ktoś jest mi w stanie poradzić co zrobić z tym dziadostwem bo ja już nie mam pomysłów. Telwizor po włączeniu nie przechodzi wogóle w tryb stand-by (przetwornica nie strtuje), wymieniłem wszystkie elektrolity po stronie pierwotnej i wtórnej, a także tranzystory w przetwornicy, zenerkę d608 oraz rezystory mocy i startowe a on dalej nic. Jedynym sposobem jaki przypadkiem znalazłem jest podłączenie woltomierza między uzwojenia transformatora w przetwornicy, wtedy się włącza i chodzi ok, ale jak go wyłącze z pilota to znów to samo (brak trybu stand-by). Jeżeli to ważne to przetwornica ta wyleciała w powietrze dosłownie doszczętnie, poleciała większość alementów po stronie pierwotnej i od tego się zaczęło.

Za porady z góry wielkie dzięki.
    pozdrawiam pdm64
  • REKLAMA
  • #2 12489
    andrzej54
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Sprawdź rezystor włączony od bazy tranzystora BUT11 do plusa.Nie ma przed sobą schematu ale jeśli dobrze pamiętam tj. 120K 1W.
  • REKLAMA
  • #3 12525
    pdm64
    Poziom 14  
    Niestety nic takiego nie znalazłem, baza But11 jest podłączona to plusa za pomocą dwóch rezystorów 180Kohm, oba wymieniłem.
  • #4 12653
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    Czy jest ciąg dalszy?
  • REKLAMA
  • #5 12712
    GAAD
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    A jak już zapracuje po tym dziwnym uruchomieniu to wszystko ok.? Regulacja napięcia działa? Po przejściu do s-by zasilacz przestaje całkowicie działać czy tylko tv nie chce na nowo zastartować? Może przetwornica pracuje a problem jest tylko w wyzwoleniu ze stanu s-by do pracy ?
    Wojtek
  • #6 12842
    pdm64
    Poziom 14  
    Dzięki za pomoc już naprawiłem. Uszkodzony okazał się transformator w przetwornicy.
  • REKLAMA
  • #7 12847
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył telewizora Lexus RC-4120PST, który po włączeniu nie przechodził w tryb stand-by, ponieważ przetwornica nie startowała. Wymieniono wszystkie elektrolity po stronie pierwotnej i wtórnej, tranzystory w przetwornicy, zenerkę D608 oraz rezystory mocy i startowe, jednak problem pozostał. Tymczasowe uruchomienie uzyskano przez podłączenie woltomierza do uzwojenia transformatora w przetwornicy. Wskazano na konieczność sprawdzenia rezystorów połączonych z bazą tranzystora BUT11 oraz układu załączającego przetwornicę, który jest sterowany przez procesor. Ostatecznie uszkodzony okazał się transformator w przetwornicy, którego wymiana rozwiązała problem braku przejścia w tryb stand-by.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA