logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor nie wyświetla obrazu po dłuższym wyłączeniu komputera - AMD Athlon 64 X2

Iniu 30 Lip 2014 09:20 14613 12
REKLAMA
  • #1 13836588
    Iniu
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    specyfikacja PC;
    Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4600+ 2,4GHz
    Grafika: AMD Radeon HD 6570
    Płyta główna: GA-M61SME-S2L
    RAM: 2x 1GB hynix PC2-5300U-555-12
    Zasilacz: 400W (zauważyłem jedynie model: LPJ9)

Problem polega na tym, że monitor po włączeniu komputera (po dłuższym czasie np. rano) nie pokazuje obrazu tylko miga dioda i słychać odgłos pikania. System startuje, przynajmniej tak słychać na słuchawkach. O dziwo po kilku wyłączeniach i włączeniach monitor zaczyna pracować normalnie, gdy już działa to nie ma żadnych problemów, nawet gdy uruchomię komputer ponownie. Problem jest gdy komputer zostaje uruchomiony po dłuższym "odpoczynku".
    Problem pojawił się od tak, na początku nie zwracałem na to uwagi, dopiero gdy problem trochę się powiększył (na początku wystarczyło raz uruchomić jeszcze raz, teraz od 3-5 razy) zaczęło to być uciążliwe. Problem nie jest raczej związany z wymianą karty graficznej, ponieważ ona była wymieniana już jakiś rok temu, a problem jest od około miesiąca może. Co do wymian to z pół roku temu wymieniałem też procesor.
    Komputer jest od czasu do czasu przeczyszczany. Sprawdzałem już RAM i wydaje się ok tak samo jak kondensatory na płycie głównej. Karta graficzna też jest dobrze dociśnięta. Od razu mówię, że mam problem z podmianą podzespołów ponieważ ludzie w mojej wiosce mają już nowsze sprzęty (no ale jak będę musiał coś podmienić to postaram się załatwić to).

Czekam na wasze porady i propozycje co zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 13836608
    qdlacz
    Poziom 1  
    A jaki to monitor?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13836897
    michał_bo
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Wrzuć fotkę płyty - procesor i okolice - w dobrej jakości. Włączasz i wyłączasz komputer czy monitor? Sprawdzałeś monitor na innym komputerze? Dokładny model zasilacza, albo fotka z tabliczki (naklejki) na nim.
  • #5 13837592
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    Iniu napisał:

Najgorsze padło jakie może być... Akyga.
    Do niezwłocznej podmiany na coś normalnego, najlepiej markowego i oczywiście sprawnego.
    Jeśli będzie to dobry, markowy zasilacz - wystarczy nawet 300W
  • #6 13837616
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Iniu napisał:
    słychać odgłos pikania

Podaj dokładnie kod pikania:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html
    Atrapa marki Akyga oczywiście do wymiany, jednak nie ma 100% gwarancji, że po wymianie problem ustąpi. Akyga mogła już np. uszkodzić płytę gł.
    Do poczytania:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
  • #7 13837965
    michał_bo
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    młody14 napisał:
    Iniu napisał:

Najgorsze padło jakie może być... Akyga.
    Do niezwłocznej podmiany na coś normalnego, najlepiej markowego i oczywiście sprawnego.
    Jeśli będzie to dobry, markowy zasilacz - wystarczy nawet 300W

Rzeczywiście, słabo poszukałem. Zasilacz j.w. do wymiany, a fotkę płyty i tak podeślij.
  • REKLAMA
  • #8 13840311
    Iniu
    Poziom 9  
    michał_bo napisał:
    Wrzuć fotkę płyty - procesor i okolice - w dobrej jakości. Włączasz i wyłączasz komputer czy monitor? Sprawdzałeś monitor na innym komputerze? Dokładny model zasilacza, albo fotka z tabliczki (naklejki) na nim.

Monitor nie wyświetla obrazu po dłuższym wyłączeniu komputera - AMD Athlon 64 X2 Monitor nie wyświetla obrazu po dłuższym wyłączeniu komputera - AMD Athlon 64 X2 Monitor nie wyświetla obrazu po dłuższym wyłączeniu komputera - AMD Athlon 64 X2 Monitor nie wyświetla obrazu po dłuższym wyłączeniu komputera - AMD Athlon 64 X2

Lepszych zdjęć nie mogłem zrobić. (Jeżeli potrzeba to zrobię bez okablowania)
    Włączam i wyłączam komputer.
    Nie sprawdzałem monitora na innym komputerze.
    __

safbot1st napisał:
    Iniu napisał:
    słychać odgłos pikania

Podaj dokładnie kod pikania:
    Atrapa marki Akyga oczywiście do wymiany, jednak nie ma 100% gwarancji, że po wymianie problem ustąpi. Akyga mogła już np. uszkodzić płytę gł.
    Do poczytania:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

To pikanie pochodzi z monitora, nie z głośniczka komputerowego (bynajmniej tak mi się wydaje.. Jutro rano przy włączaniu komputera zwrócę na to dokładną uwagę. Ale i tak ten dźwięk jest tylko wtedy gdy monitor się nie włącza, np. jeżeli teraz gdy wszystko działa zrestartuje komputer to uruchomi on się normalnie). A jest to ciągłe 1-1-1-1-1-1 i tak do póki nie wyłączę komputera lub monitora.

Co do tej czarnej listy, to środek mojego zasilacza wygląda dokładnie tak jak te z czarnej list :(
    Tak dodatkowo co do zasilacza to spalił mi się procesor ostatnio przy oglądaniu filmu w HD. A dawniej przy grach komputer restartował się strasznie przegrzewał i okazało się, że podobno to była wina karty graficznej, oczywiście wymieniłem jeden i drugi podzespół i było cicho, aż do teraz.. Komputer ogólnie już ma około 4-5 lat i problemy jakie były z tym PCtem to jedynie zawieszanie się + restartowanie (karta graficzna) no i z tym filmem (procesor), no i oczywiście teraz ten monitor.

Tak ogólnie to przychodzi mi do głowy coś w stylu, że monitor/zasilacz/jakiś podzespół po "ostygnięciu" musi się "rozgrzać" żeby to wszystko ruszyło..
  • #9 13840367
    safbot1st
    Poziom 43  
    Iniu napisał:
    To pikanie pochodzi z monitora, nie z głośniczka komputerowego (bynajmniej tak mi się wydaje.. Jutro rano przy włączaniu komputera zwrócę na to dokładną uwagę. Ale i tak ten dźwięk jest tylko wtedy gdy monitor się nie włącza, np. jeżeli teraz gdy wszystko działa zrestartuje komputer to uruchomi on się normalnie). A jest to ciągłe 1-1-1-1-1-1 i tak do póki nie wyłączę komputera lub monitora.

Zakładam, że to jednak dźwięk głośniczka systemowego, chociaż na płycie nie widzę żadnego. Może masz dołączany?:
    Monitor nie wyświetla obrazu po dłuższym wyłączeniu komputera - AMD Athlon 64 X2
    I prawidłowo - pikanie oznacza błąd, więc pika wtedy, kiedy zestaw nie włącza się.
    Odsyłam do linka:
    BIOS masz AWARD:
    Powtarzający - błąd pamięci RAM (spróbuj uruchamiać na 1 kości, jeśli nie zadziała zamień kości w slocie)
    Wykonaj bootowalny memtest:
    http://memtest.org/download/5.01/memtest86+-5.01.usb.installer.zip
    Podczas pracy komputera – przegrzanie procesora

Iniu napisał:
    Tak dodatkowo co do zasilacza to spalił mi się procesor ostatnio przy oglądaniu filmu w HD.

Skoro takie "cuda" się działy, to nie ma gwarancji, że płyta gł. jest w 100% sprawna. Jak pisałem:
    safbot1st napisał:
    Akyga mogła już np. uszkodzić płytę gł.

Dodano po 2 [minuty]:

Wymień koniecznie tą atrapę zasilacza!
  • #10 13840381
    Iniu
    Poziom 9  
    safbot1st czyli będziesz musiał poczekać do jutra ;) Ponieważ teraz gdy wyłączę i włączę to wszystko działa, ostatnio właśnie sprawdzałem tak RAM i nic nie pikało komputer uruchamiał się normalnie, to pikanie występuje tylko i jedynie rano gdy monitor nie chce się włączyć wraz ze startem komputera, tylko i wyłącznie wtedy pika. Tak więc poczekamy do jutra z tym RAM'em :)
  • #11 13840401
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ok czekam na info, ale pamiętaj Akyga do podmiany - to może być jej wina, że komp. nie startuje "na zimno" (lub płyty gł. - w końcu po spaleniu cpu mogła "dostać"). Nie masz przypadkiem podłączonego tego komputera przez UPS?
  • #12 13840410
    Iniu
    Poziom 9  
    safbot1st Nie, nie komputer podłączony jest normalnie.
  • #13 13843553
    Iniu
    Poziom 9  
    safbot1st Głośniczek mam, pikanie ewidentnie słychać od monitra, przy testach RAM na początku działa się to co zawsze - czyli monitor nie włączał się, komputer nie wydawał żadnych dźwięków - no i w końcu monitor po kilku próbach włączył się i działał normalnie przy kolejnych podmianach RAM'u.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z monitorem, który nie wyświetla obrazu po dłuższym wyłączeniu komputera z procesorem AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4600+ i kartą graficzną AMD Radeon HD 6570. Po włączeniu komputera monitor miga, a słychać odgłos pikania, co sugeruje błąd. Po kilku próbach włączenia monitor zaczyna działać normalnie. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z zasilaczem Akyga, który może być uszkodzony, co wpływa na stabilność systemu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wymianę zasilacza oraz sprawdzenie pamięci RAM, a także podanie kodu pikania, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA