logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak sprawdzić zablokowane porty 7001 i 7002 na Windows 95/98/Me/XP/NT/2000?

paweliw 24 Kwi 2005 20:28 140580 19
REKLAMA
  • #1 1433848
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Często instaluję oprogramowanie do obsługi systemów GPS.
    Wymaga ono dostępu do i z komputera przez porty 7001 i 7002.
    I tu pojawia się problem jak sprawdzić czy dany komputer ma zablokowane te porty ?
    Często są to komputery w sieci lokalnej (router, serwer itp.) jak z takiego komputera sprawdzić czy porty są zablokowane na routerze, serwerze czy też przez dostawcę internetowego ?
    Wiem, że można to sprawdzić zdalnie np. telnetem ale nie zawsze znam wcześniej numer IP serwera, jak można to zrobić inaczej szczególnie lokalnie (czyli na "właściwym" komputerze) ?
    Systemy operacyjne na których oprogramowanie pracuje to zawsze Windows 95/98/Me XP/NT/2000.
    Mam nadzieję, że jasno opisałem problem, w kwestiach sieciowych biegły nie jestem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1433868
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Skanerem portów ;-)
    Ściągnij jakiegoś NMapa dla Windowsa, zresztąjakikolwiek skaner portów i przeskanuj bramę/router/serwer.
    Na początek spróbuj prostym skanerem PortScan: http://www.grzegorz.net/pliki/portscan.zip
    Mało funkcji i się łatwo połapiesz.
    Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #3 1444599
    Pavel81
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Ściągnij sobie program do skanowania portów. Najprościej Local port scanner być może masz poblokowane te porty przez admina. Jeśli tak, możesz pobawić się w tunelowanie portów tyle, że to jest łatwe do wykrycia, admin ma wgląd w porty i i tak to zauważy.

Tutaj masz linka do programu w wersji 1.2.2:

http://www.majorgeeks.com/download4059.html

Powodzenia. Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #4 1446680
    paweliw
    Spec od komputerów
    Pavel81 napisał:
    Ściągnij sobie program do skanowania portów. Najprościej Local port scanner być może masz poblokowane te porty przez admina. Jeśli tak, możesz pobawić się w tunelowanie portów tyle, że to jest łatwe do wykrycia, admin ma wgląd w porty i i tak to zauważy.
    ...

Chyba niedokładnie przeczytałeś o co mi chodzi.
    Ja muszę tylko stwierdzić, czy dany port jest zablokowany (często zdalnie znając IP komputera klienta), klienta rolą jest go odblokować.
    Jeżeli port jest zablokowany nie mogę instalować oprogramowania, bo nie zadziała, muszę więc wcześniej wiedzieć czy porty są otwarte.

Adam Pyka :arrow:
    Dzięki za linka do programu PortScan, działa ok. ale jest trochę powolny.
    Ściągnąłem sobie Scan Port http://www.roadkil.net/downloads/ScanPort.zip
    Jest szybszy i bardziej "przejrzysty", ale nie tworzy logów (w sumie nie są tak bardzo potrzebne).
  • REKLAMA
  • #5 1451970
    e_sobczak1
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    A ja mam pytanie jezeli są zamknięte porty to jak je otwożyć ??
  • #6 1452220
    cyberkid
    Poziom 15  
    e_sobczak1 napisał:
    A ja mam pytanie jezeli są zamknięte porty to jak je otwożyć ??

zapukac a moze ktos otworzy

sorry ale nie moglem sie powstrzymac. Poczytaj cos o sieciach komputerowych to sie dowiesz ;)
  • #7 1455337
    Pavel81
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam. Nic nie piszesz o tym jakie masz łącze. Jeśli jesteś w sieci LAN to musisz iść do admina z prośbą aby przekierował Ci porty na twoje IP wewnętrzne. Z góry mówię, że raczej portów wysokich takich jak np: 8000 nie odblokuje. Na początek proponuję sprawdzić które porty masz wolne a które zajete;

Tutaj masz linka do programiku:

http://www.roadkil.net/downloads/ScanPort.zip

a później zastanów się jaki port chcesz odblokować i do admina.

Powodzenia :) Pozdrawiam
  • #8 1456096
    e_sobczak1
    Poziom 15  
    Nie LAN ale WLAN. A co to za port 8000 ?? Wogule doczego są te porty?? Jest może jakiś wykas do czego jest jaki port?? Wiem że będziecie się smiać ale nowy jestem, od niedawna mam internet. Pozdrawiam
  • #9 1457048
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    porty sa to jak by wyjścia przez które program łączy sie z internetem np. i tak port 80 jest używany rzez przeglądarkę WWW z tego co mi sie w głowie kojarzy a serwer poczty wychodzącej używa portu 25, serery FTP 21 itd itp jak ci admin zablokuje port 21 to masz nici z FTP i trzeb w programach do stawiania FTP i klientach FTP używac innego nie zablokowango :) jak coś poknociem to niech mnie ktoś poprawi ale nie zbluzga odrazu
    pozdro
  • #10 1515939
    System Gaz
    Poziom 2  
    Jakimi programami można sprawdzić (zobaczyć) podczepione linki do elementów strony www na obcym serwerze, tzw kradzież transferu?
  • #11 1516113
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Nie kumam, program ma być dla kogoś z zewnątrz czy dla administratora? Czy chodzi o hotlinkowanie?
  • #12 1516258
    System Gaz
    Poziom 2  
    Program miałby być dla osoby z zewnątrz. Strona jest na wynajętym serwerze. Chcę sprawdzić czy pod elementy strony nie podpina się "ktosiek", czy nie dochodzi do kradzieży transferu. Słyszałam, że są takie programy. Niestety nie znam ich nazwy. Jeśli ktoś wie gdzie je znależć i jak się nazwywają prosze o podpowiedź.
    Aktualnie na statystykach widac tylko ruch IP, niestety nie wiem dokąd (którego pliku mojej strony www) prowadzi jego linkowanie kradzież transferu
  • #13 1547553
    Fiercio
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    sprawdzaj HTTP_REFERER i za pomocą .htaccess zablokuj dostęp tylko do twoich domen
  • #14 4429821
    marlowe27
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    tak z ciekawosci skorzystalem z w/w programow i wyszlo mi ze z portow od 1 do 1024 mam tylko 2 otwarte :) reszte closed.... czy tak powinno byc jesli mam lacze tylko dla siebie w dialogu?

PS te 2 otwarte porty to 135 (epmap) i 445 (microsoft-ds)
  • #15 4750945
    dj witek
    Poziom 14  
    Witam. przepraszam że odkopuje tak stary temat, ale mam identyczny problem jak kolega wyżej. Jestem użytkownikiem sieci LAN no i chciałbym postawić ftp'a bo chce zrobić stronkę ale nie mogę ,nie wiem już czy jestem taki tuman i nie potrafię sie poprawnie zalogować chociaż sprawdziłem już chyba wszystkie kombinacje haseł i loginów jak wpisywałem na domenie ,ciągle wyskakuje mi błąd 503 login incorrect czy coś takiego chociaż login wpisuje prawidłowo ,a jak zamiast portu 21 wpisuje jakis inny np 80 albo te które mam otwarte to jakby łączyło normalnie ale za chwile sie rozłącza. Postanowiłem przeskanować porty i wychodzi mi tak samo jak u kolegi wyżej a skanowałem już 2 innymi programami wolne mam tylko porty: 135(epmap) i 445(microsoft-ds) i nie wiem co zrobic w tej sytuacji może ktoś zna sie tu dobrze na tunnelowaniu ? Prosze pomóżcie jakoś. Pozdrawiam
  • #16 4752278
    dj witek
    Poziom 14  
    pomoże ktoś ???????? :cry:
  • REKLAMA
  • #18 4754370
    dj witek
    Poziom 14  
    Error! Port 7002 does not appear to be open.

to tak dla ciekawosci :-P Tyle że mi nie potrzebny port do p2p tylko ftp
  • #19 4887933
    zet.ka
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    może troche z innej beczki ale mam ogromną prośbę o pomoc: mam 2 kompy w sieci radiowej (osobne IP wewn) i chciałem żeby się "widziały" (głównie dla przerzutu plików) na jednym z nich założyłem serwer programem quick n eaysy a na drugim odpaliłem total comandera - no i kicha! z obu komputerów przEskanowałem sieć (IP scanerem) okazało się, że są wzajemnie wyłączone a na każdym z osobna porty 21 nie są otwarte (z obu komputerów ściągam bez problemu przez total comandera w zaporze systemowej odblokowałem port 21 no i dalej nic? Może ktoś przerabiał temat?
  • #20 17726156
    paweliw
    Spec od komputerów
    Problem nieaktualny :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów sprawdzenia, czy porty 7001 i 7002 są zablokowane na komputerach z systemami Windows 95/98/Me/XP/NT/2000, co jest istotne dla działania oprogramowania GPS wymagającego komunikacji przez te porty. Zalecane jest użycie skanerów portów, takich jak PortScan, ScanPort czy Local Port Scanner, które umożliwiają lokalne i zdalne testowanie dostępności portów na routerze, serwerze lub komputerze klienta. Wskazano, że porty mogą być blokowane przez administratora sieci lub dostawcę internetu, a ich odblokowanie wymaga kontaktu z administratorem i ewentualnego przekierowania portów w sieci LAN lub WLAN. Podkreślono, że porty to logiczne punkty dostępu do usług sieciowych, a ich blokada uniemożliwia działanie aplikacji korzystających z nich. Dodatkowo podano linki do testów portów online (np. na stronie uTorrent) oraz omówiono podstawowe pojęcia dotyczące portów i ich funkcji w sieci. Wątek zawiera także pytania o otwieranie portów i problemy z konfiguracją serwera FTP w sieci lokalnej. Ostatecznie problem został uznany za rozwiązany przez autora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA