logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić zablokowane porty w sieci lokalnej? Szukam odpowiedniego programu

jareks91 06 Mar 2006 16:13 10101 6
REKLAMA
  • #1 2381956
    jareks91
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam,
    Mam komputer w sieci lokalnej i chciałbym wiedzieć które porty mam poblokowane a które nie, czy jest jakiś program który to sprawdza??
    Prosze o pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2382020
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Jeśli masz wewnętrzne IP (10. 192.168. itp.) to dla osób z poza tej sieci masz wszystkie porty zablokowane (NAT).
  • REKLAMA
  • #3 2382030
    jareks91
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    mbo napisał:
    Jeśli masz wewnętrzne IP (10. 192.168. itp.) to dla osób z poza tej sieci masz wszystkie porty zablokowane (NAT).

Chyba nie bardzo bo nawet jak sie jest za NAte to można przeglądać strony(port 80) czyli musza być jakieś wolne.
    ale ja mam zewnętrzne IP
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 2382614
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    jareks91 napisał:
    mbo napisał:
    Jeśli
    Chyba nie bardzo bo nawet jak sie jest za NAte to można przeglądać strony(port 80) czyli musza być jakieś wolne.
    ale ja mam zewnętrzne IP

Zablokowane są do inicjowania komunikacji z zewnątrz.
    W odwrotną stronę działają wszystkie.

Jeśli masz zewnętrzne IP to netstat -an lub okno statusu firewall'a pokaże otwarte porty.

Podsumowanie tematu

✨ W sieci lokalnej z wewnętrznym adresem IP (np. 10.x.x.x, 192.168.x.x) porty są zablokowane z zewnątrz przez mechanizm NAT, jednak niektóre porty, takie jak 80 (HTTP), mogą być otwarte i dostępne. Dla komputerów z zewnętrznym IP można sprawdzić otwarte porty za pomocą polecenia netstat -an lub poprzez status zapory sieciowej (firewalla). Do testowania dostępności portów z zewnątrz polecany jest serwis online GRC (https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2), gdzie po kliknięciu "all service ports" wyświetlane są na czerwono otwarte porty. Ograniczona liczba otwartych portów (np. tylko 3) może wpływać na działanie aplikacji sieciowych, takich jak klient torrent.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA