logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy w Linuxie Firefox zawiesza się tak samo często jak w W7?

keseszel 03 Sie 2014 12:14 1734 11
REKLAMA
  • #1 13847491
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 556
    Witam.
    Korzystam z W7 na laptopie HP655. Mam tam 2GB RAM. Doprowadza mnie do szału zawieszanie się przeglądarki, kręcące się kółko i napis :brak odpowiedzi. Czasem dzieje sie to przy kilku kartach otwartych, czasem 3-4. Nie ma reguły. Generalnie dzieje się to chyba na stronach gdzie są wklejane filmiki. Czy w Linuxie tak samo się dzieje? Przeglądałem info o podobnych problemach i wszędzie pełno gdybologii stosowanej. Żadnych konkretów. Inne przeglądarki nie za bardzo mi odpowiadają, nie mam ochoty za każdym problemem zmieniać oprogramowania czy dokładać gigabajtów by przejrzeć neta, a widzę, że wszystko w tym kierunku zdąża. Net jest chyba 8M, korzystam z wifii.

Czy w Linuxie Firefox zawiesza się tak samo często jak w W7?
  • REKLAMA
  • #2 13847499
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Używam linuksa i firefoxa od lat i nigdy czegoś podobnego nie zauważyłem. Mam 2 GB RAM i stary ( ok 7 lat ) komputer. Maksymalne użycie RAM przy otwartych kilkunastu oknach w firefoxie to ok 500 MB. Średnio ok 250 MB.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 13847512
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 13847578
    elemen_th
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    Niestety kolego z przykrością musiałem zrezygnować z firefoxa, kreszuje się na każdym systemie windows w dodatku jest dramatycznie wolna. Mam starego laptopa z zajechanym dyskiem, na firefoxie praktycznie nie dało się pracować na 10 zakładkach gdzie chrome nie łapał zadyszki.

Ta przeglądarka już tak chyba ma, kilka lat temu zaczęła się sypać i tak sypie się ciągle do teraz.
  • #5 13847593
    linuks
    Spec od komputerów
    To nie przeglądarka tylko windows. Na linuksie nic takiego nie występuje w żadnej wersji firefoxa. Używam głównie debiana z firefoxem.
    Pozdrawiam.
  • #6 13847689
    elemen_th
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    linuks napisał:
    To nie przeglądarka tylko windows.
    A co ma windows do tego, że programista nie potrafi zrobić stabilnie działającej przeglądarki? Jakoś inne się nie wysypują a testowałem maxthona, chroma, opere nawet IE tylko FF średnie 10 kreszy na godzinę na różnych systemach, różnych konfigach.
  • REKLAMA
  • #7 13847835
    figurel
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    keseszel napisał:
    Generalnie dzieje się to chyba na stronach gdzie są wklejane filmiki

Na co dzień korzystam z ośmioletniego lapka z T4500 na Win 7 i nie znam zjawiska przez kolegów opisywanego.
    Warto przy tego typu problemach zainstalować Flashblock.
  • #8 13847852
    linuks
    Spec od komputerów
    To oznacza że coś nie tak robiłeś. U mnie xp i win7 ultimate ( teraz sprawdzałem) i linuksy firefox chodzi ok chociaż na windowsach wolniej.
    Znałem już takich co narzekali na firefoxa że im na pusto bierze 500 MB RAM bo nie potrafili skonfigurować albo masę zbędnych wtyczek zainstalowali. Oprócz tych które wymieniłeś testowałem jeszcze midori i używam nadal firefoxa. Nie wiem dokładnie jak to jest na windowsach ale na linuksach nie ma z firefoxem żadnych problemów. Z dodatków mam adblock plus i noscript zainstalowane.
    Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

elemen_th napisał:
    linuks napisał:
    A co ma windows do tego,

Ma dużo bo windows ze swojej natury jest mniej stabilny i bardziej zasobożerny oraz podatny na wirusy. Taka jego uroda. Wystarczy forum poczytać.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 13854636
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 556
    Nie wiem z czym to jest związane, po prostu tak się dzieje. Czasem mam otwarte 5 kart i dzieją się hece. Korzystam z adblocka.
  • #10 13854665
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj.
    A może byś podał co tam jeszcze masz poinstalowane, jakiś antywirus, Firewall wtyczki...?
  • #11 13857046
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 108
    linuks napisał:
    elemen_th napisał:
    linuks napisał:
    A co ma windows do tego,

Ma dużo bo windows ze swojej natury jest mniej stabilny i bardziej zasobożerny oraz podatny na wirusy. Taka jego uroda. Wystarczy forum poczytać.
    Pozdrawiam.

Fanbojstwo zostaw, jest mało profesjonalne. Ostatni raz instalowałem Windows na swoim nowym kompie 4 lata temu, poprzedni służył mi 4-5 lat i też na jednej instalacji XP. Konserwowany i zadbany system nie sprawia problemów, nie zależnie czy to Windows, OS X, czy Linux.

Myślę że autor wątku ma bałagan w konfiguracji FF. Na początek włączyć FF w trybie awaryjnym i sprawdzić czy problem występuje. Potem zalecam zrobienie sobie backupu zakładek i haseł. I kompletne przeinstalowanie FF, bez żadnych zbędnych dodatkowych rozszerzeń czy wtyczek. Niektóre wtyczki są instalowane automatyczne z jakimś programem. Jeśli to się dzieje przy filmikach, to pewnie jakiś odtwarzacz, czy inny DivX zainstalował swój plugin i to może problemy powodować (akceleracja sprzętowa odtwarzania itp.)

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • #12 13857788
    Oryginal_DekeR
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    witam,
    w domu używam ubuntu 10.04 [2x1,4GHz procek, 2GB RAM] i firefox zużywa około 300mb RAM.
    W pracy mam windows 7 [4x2,2GHz procek, 4Gb RAM] i firefox bierze 450mb, przy czym jest znacznie bardziej niestabilny - brak odpowiedzi i wywalenie przeglądarki raz dziennie.
    Wcześniej zdarzał się brak odpowiedzi, od kiedy mam najnowszą wersję jest gorzej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy porównują stabilność przeglądarki Firefox na systemach Linux i Windows 7. Wiele osób z doświadczeniem w korzystaniu z Linuksa, w tym Debian i Ubuntu, nie zauważa problemów z zawieszaniem się Firefoxa, nawet przy otwartych wielu kartach. Z kolei użytkownicy Windows 7, zwłaszcza na starszych laptopach, zgłaszają częste problemy z "brakiem odpowiedzi" i niestabilnością przeglądarki, szczególnie na stronach z filmikami. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemów obejmują sprawdzenie konfiguracji Firefoxa, wyłączenie zbędnych wtyczek oraz użycie trybu awaryjnego. Użytkownicy zauważają, że Firefox na Windows może być bardziej zasobożerny i mniej stabilny w porównaniu do wersji na Linuxie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA