logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat połączeń RS232 i RS485 z mikrokontrolerem - pytania o poprawność

tommy666 25 Kwi 2005 09:40 3372 1
  • #1 1434901
    tommy666
    Poziom 11  
    Witam

Stworzylem schematy polaczen do moich 2 ukladow ktore maja z soba nawiazywac komunikacje. Uklad master bedzie zbieral informacje z ukladow slave po laczu rs485 a nastepnie wysylal dane po rs232 do komputera.
    Chcialem sie spytac czy dobrze podlaczylem lacza rs232 i rs485 do mojego mikrokontrolera (nie jestem pewny ukladu bramkujacego hc125 oraz ukladu SN75176 posredniczacego miedzy uP a rs485.
    chcialbym sie rowniez zaptyac czy rezystory i kondensatory sa w miare dobrze dobrane:)

Obecnie probuje sklecic jakis program do obslugi komunikacji Master-slave oraz wysylania danych do pc.
    Podany mikroprocesor ma dwa lacza szeregowe wiec nie musze dodatkowo programowo przypisywac tych funkcji innym pinom.

Potrzebuje pomocy przy adresowaniu ukladow slave. Nie wiem jak stworzyc taki protokol transmisji pomiedzy tymi procesoami w C.

Zadanie nie jest truden gdyz musze cyklicznie wysylac zaptyanie do kolejnych slavow zczytywac z nich jedna lub dwie zmienne a nastepnie wysylac z ukladu master do pc zsumowane wartosci odebranych zmeinnych.

Prosze o Pomoc Smile

Mam juz napisany kawalek programu ktory odpowaiada za wyliczanie zczytywanych sygnalow teraz potrzebuje pomocy w napisaniu protokolu transmisji w c Smile.

Jedyne co znalazlem to tylko wlaczanie trybu tansmisji jedank nie wiem jak adresowac poszczegolne slavy ( wysy;lanie zapytan, oraz organizacja transmisji)

Master
    thumb
    duzy obrazek
    Slave
    thumb
    duzy

Prosze o spogladniecie na schematy i mozliwe ich sprawdzenie ( uklad hc125 w master - jest podlaczony wg maxima - w celu umozliwienia programowania po rs232
    http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/appnote_number/3262
    nie jestem jednak pewien podlaczenia pinu nr 4 w ukl hc125
  • #2 1435201
    nowydag
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Do tej komunikacji to najlepiej jakbyś zaimplementował protokół Modbus ASCII lub RTU. Alternatywą jest jakiś własny protokół, np. master wysyła ramkę @xyz<CRC>, gdzie X to adres urządzenia slave, a pod YZ możesz sobie zaimplementować jakieś rozkazy, <CRC> to dodatkowo suma kontrolna. Master wysyła taką ramkę, slavy to odbierają ale tylko ten do którego był adresowany pakiet coś tam robi i wysyła jakieś dane na magistralę. Według mnie są to najprostsze sposoby.
    Jeśli miałbym polecać to Modbus RTU, wtedy komunikacja byłaby najszybsza, ale trzeba więcej posiedzieć nad oprogramowaniem tego.

Pozdrawiam
REKLAMA