logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ktoś może uzyskać dostęp do mojego komputera znając jego adres IP?

brief99 17 Mar 2003 17:47 28759 17
  • #1 136028
    brief99
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    witam....

mam pytanko? Czy da sie wejsc do komputera np. z CAFFE znajac adres IP... Chodzi o to ze mam kompa w robocie ze stalym laczem i jest on wlaczony 24 h/dobe, i czy ktos moze mi do niego wejsc jak bedzie znal moj adres IP ? prosze o odpowiedz.... pozdrawiam....
  • #2 136062
    tomj7
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    To zależy od systemu operacyjnego na tym kompie. W linuxie można pracować zdanie za pomocą ssh, a np. win xp można przejąć zdalny pulpit. Zawsze trzeba podać użytkownika i hasło, ale każdy system operacyjny ma dziury.
  • #3 136065
    lysygoclaw
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    KOLEGO POSZUKAJ PROGRAMU NETBUS 1.7
  • #4 136157
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Mam ciekawszy programik. Działa na systemach win 9x, 2000.
    Na kompie ofiary trzeba uruchomić plik slave.exe.
    I masz pełną kontrolę nad systemem poprzez program master widzisz jego pulpit itp.
    Jest to wersja demo działa przez 5 minut i rozłącza, a co ciekawe nie wykrywa go antyvirus sprawdzone na Norton AntiVirus z najnowszymi bazami.
    :!: PROGRAM OCZYWIŚCIE DO CELÓW NAUKOWYCH :!:

Moderowany przez jankolo:

Program antywirusowy sygnalizuje w pliku trojana

• #5 136168
    zatiro
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Do brieff
    Jak znasz Ip kompa to możesz zrobić wszystko co chcesz

Do brief
    Jak dobrze skonfigurujesz serwer w kawiarni możesz być pewien że przecietny użytkownik nie będzie mógł szperać

A tak w ogóle to na takiego co chce ci zaszkodzić i wie jak to to sposobu nie ma

Tekst trzech wypowiedzi został scalony w jedną.
    LEM
  • #6 137500
    brief99
    Poziom 22  
    serdeczne dzieki, bede probowal... do zatiro: no dobra znam IP kompa i co moge zrobic? i jak to zrobic ?
    prosze o wyjasnienie....
  • #7 137511
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Czasami nie trzeba wchodzić do kompa.
    Może się na przykład przydać do puszczenia spama po smtp.
    Pierwszym krokiem w zabezpieczaniu się jest zablokowanie nieużywanych usług jakie dany system operacyjny oferuje.

Pozdrawiam
  • #8 137515
    brief99
    Poziom 22  
    no dobra, ale jeden z gosci zna moj IP i powiedzial ze moze mi cos namieszac? Czy uwazacie ze moze ? i opiszcie jak on to moze zrobic ?
  • #9 137575
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    To wszystko zależy od Ciebie, jeśli uruchomisz jakiś program do zdalnej pracy to ryzyko jest spore. Widziałem gdzieś komputery z publicznym IP do których był dostęp przez otoczenie sieciowe, bo sieć nie miała firewall a kompy miały pełen dostęp bez hasła. Jeśli masz jakiś DOBRZE ustawiony fw to nie powinno być problemu. Jeśli masz juz w systemie jakiś "obcy" program to jest już pozamiatane bo w momencie kiedy go zauważysz już napewno ktoś namiesza w kompie.
  • #11 138030
    tomj7
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Zainstalować darmowy Outpost firewall, pracuje w kilku trybach: blokuje większość, przepuszcza większość itp. Można także zdefiniować właśne regułki. Pokazuje listę otwarych portów i połączeń, dzięki temu udało mi się znaleść kilka trojanów zainstalowanych na moim kompie.
  • #12 138882
    kysu
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Daj swoj IP na forum to np. moge sprawdzic czy masz jakies dziury ? ...inni pewnie tez sie dolacza... wiec jak kazdy wskaze ci co masz nieszczelne to bedziesz mogl zaczac uszczelniac Swoj sys ... :)
  • #14 139116
    kysu
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    co najwyzej po sofcie :):):) ...no ale poznasz slabosci Twojego sprzetu ...ktory na pewno to przezyje :)
  • #16 143181
    tempek
    Poziom 12  
    Jesli uzywasz Win98 to dostep do Twojego komputera mozna uzyskac nawet przez odpowiednio spreparowany klucz rejestru. Ze o mnostwie trojanow nie wspomne. Zgadzam sie z zatiro - jesli ktos bedzie bardzo chcial to i tak znajdzie dziure. Jednak na domoroslych hakierow wystarcza uaktualniony antywirus i dobry firewall.
  • #17 143285
    Artur G.
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Jeżeli chcesz sprawdzić jakie masz dziury w systemie to mozesz skorzystać ze skanera on-line na stronie symantec'a.
    Będzie to w pełni anonimowe, a zakres testu niewąski.
    A, zapomnialem o linku: http://securityresponse.symantec.com/

Polecam
  • #18 144213
    kudlaty
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Ja to robie tak:
    Puszczam goscia jak probuje zbieram logi i do prokuratury troche to trwa ale mam juz efekty ;) sposob na domoroslych co sie zwa mianem hackerow ;)

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam z powodu wygasnięcia dyskusji cztery i pół roku temu

Podsumowanie tematu

✨ Dostęp do komputera znając jego adres IP jest możliwy, ale zależy od systemu operacyjnego, konfiguracji sieci oraz zabezpieczeń. W systemach Linux można używać SSH, a w Windows XP zdalnego pulpitu, jednak zawsze wymagana jest autoryzacja (login i hasło). Istnieją programy takie jak NetBus 1.7 czy inne narzędzia typu master/slave, które umożliwiają zdalną kontrolę, często bez wykrycia przez antywirusy. Ryzyko nieautoryzowanego dostępu wzrasta, gdy komputer ma publiczne IP, brak firewalla lub słabe hasła. Możliwe jest również wykorzystanie komputera do wysyłania spamu bez konieczności pełnego dostępu. Zaleca się stosowanie zapór sieciowych (np. Outpost Firewall), aktualizowanie systemu, blokowanie nieużywanych usług oraz korzystanie z aktualnego oprogramowania antywirusowego. Do wykrywania luk można użyć skanerów online, np. Symantec Security Response. W przypadku podejrzenia ataku warto monitorować logi i stosować odpowiednie zabezpieczenia, aby ograniczyć ryzyko przejęcia kontroli nad systemem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA