logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz DVD Elta 8845 MP4 - płyta nie kręci się, podejrzenie uszkodzenia silnika

bingo009 03 Sie 2014 18:48 1413 7
REKLAMA
  • #1 13848517
    bingo009
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam was serdecznie, posiadam sprzęt wymieniony w nazwie tematu i mam z nim problem. Nie chciał odtwarzać płyt - na ekranie ciągle był komunikat Ładowanie a z odtwarzacza wydobywały się dziwne skrzypienia. Rozkręciłem i przeczyściłem laser i skręciłem ponownie - dalej to samo. Dzisiaj ponownie je rozebrałem i przedmuchałem mechanizm lasera oraz pokręciłem płytą będącą w środku - ku mojej radości zaczęło pracować i normalnie odtwarzało płyty. Po chwili jednak dalej było to samo - skrzypy i nie chce nic odtwarzać. Rozkręciłem je znowu i spróbowałem odpalić - zauważyłem, że podczas tych skrzypów nie kręci wcale płytą - płyta stoi w miejscu. Poruszyłem płytą i zaczęło pracować - odpaliło dwie płyty i znowu to samo - płyta stoi i nie kręci się. Zawsze to samo - jak porusze płytą będącą w środku i uruchomie odtwarzacz to działa i odpali ze 2, 3 płyty i potem od nowa to samo. Restarty urządzenia nie pomagają. Nie mam pojęcia co to może być, jakieś pomysły? Podejrzewam coś z silnikiem, może trzeba nasmarować części mechaniczne czy nawet wymienić go, ale wolałbym też poznać opinie bardziej doświadczonych odemnie. Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13848617
    fredo110
    Poziom 24  
    Ocena: 235
    Witam, masz uszkodzony silnik napedzający płytę, wymień silnik i po kłopocie. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 13848657
    bingo009
    Poziom 11  
    Tak samo podejrzewałem, pozostaje mi go wyjąć, sprawdzić oznaczenie i kupić taki sam. Czy to musi być identyczny, czy wystarczy, że takie parametry jak np. napięcie będą się zggadzać?
  • REKLAMA
  • #4 13848669
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 13848670
    fredo110
    Poziom 24  
    Na silniku są wszystkie dane, ale czasami po modelu nie można znaleźć i trzeba dobrać ponapięciu i rozmiarze zewnęrtrznym silnika jak i długości wału (ośki). Jak wymontujesz podaj jego dane.
  • #7 13848696
    fredo110
    Poziom 24  
    Szanowny Panie michal2002 jeżeli taką wiedzę posiadasz to pomóż autorowi tematu a nie pisz niestosownych uwag o czyjejś wiedzy. Piszesz zapewne te uwagi żeby zaistnieć na forum, lepiej poczytaj regulamin. Powodzenia.
  • #8 13848985
    bingo009
    Poziom 11  
    Zapytałem się o silnik, bo to stary odtwarzacz i nie wiem czy znajde identyczny i chcę wiedzieć czy może być inny, ale o takim samym napięciu i pasujący do mechanizmu. Nie naprawiałem nigdy czegoś takiego. A co do lasera to on jest napewno sprawny. Jeżeli już uda się uruchomić płytę, to jest prawidłowo rozpoznawana i odtwarzana. Mimo, że chciałbym wymienić cały zespół lasera, to niestety, ale nie mogę znaleźć nowego. Jedyne co znalazłem do kupienia to pilot. Pozostaje mi wymontować jutro silnik i sprawdzić, czy znajde taki sam. Mam nadzieje, że nie jest jakoś na stałe zlepiony z całą resztą. Dzięki za ten link intenso, napewno mi się przyda przy wymianie. mihal2002 co twój post wnosi do mojego problemu? Jeżeli uszkodzę coś to trudno, mój sprzęt i tylko ja strace, jeżeli naprawię to zdobęde nowe doświadczenie. Staram się dowiedzieć jak najwięcej, aby jednak dokonać sprawnej naprawy. A jeśli nie silnik to co? Może jakiś pomysł? Laser i jego mechanizm jest napewno sprawny, to ewidentnie coś z mechanizmem kręcenia płyty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem DVD Elta 8845 MP4, który nie odtwarza płyt, a na ekranie pojawia się komunikat "Ładowanie". Po rozkręceniu i czyszczeniu lasera, urządzenie działało przez krótki czas, ale problem powrócił. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie silnika napędzającego płytę, co potwierdzają niektórzy uczestnicy dyskusji. Wskazują oni na konieczność wymiany silnika, a także na znaczenie dopasowania parametrów, takich jak napięcie. Inni uczestnicy podkreślają, że nie można być pewnym, że wymiana silnika rozwiąże problem, sugerując, że mogą być inne przyczyny awarii. Użytkownik planuje wymontować silnik, aby sprawdzić jego oznaczenia i znaleźć odpowiedni zamiennik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA