logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ELTA 8883 MP4 - komunikak no disc na wyświetlaczu po włożeniu płyty

pupill 23 Sie 2005 20:35 5940 29
REKLAMA
  • #1 1758473
    pupill
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich chcących pomagać!
    Mam DVD Elta 8883MP4 problem jest następujący :po załączeniu niby ok wkładam płytke i po chwili wyświetla napis NO DISK - otwarłem obudowe i zaobserwowałem że po wsunięciu płytki laser swieci a płytka wykonuje tylko minimalne ruchy w prawo i w lewo.
    zmierzyłem napiecia wychodzące z zasilacza :
    3,3V jest Ok!
    12V jest 11,4V ????
    -12V jest -10V ????
    -27V jest -25V ???? czy takie różnice napięć są akceptowalne czy coś padło w zasilaczu?
  • REKLAMA
  • #2 1758571
    H2Q1
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam.Napiecia z zasilacza bedą ok postarał bym sie zainteresowac laserem np:czy był czyszczony i jak,jaki jest prad lasera sadzac po jego obrotach mozesz postarac sie lekko podkrecic laser na PR.Tylko ostroznie. poprostu masz brak inicjacji plyty. pozdrawiam
  • #3 1758650
    pupill
    Poziom 11  
    dostałm to dvd od kolegi z jego opisu to wszystko działało bez zarzutu (brak zawieszeń czytał wszystkie formaty ) aż do momentu kiedy podczas filmu zatrzymał mu się obraz i potem tylko "no disk" .Czy laser może sie tak odrazu zepsuć bez wcześniejszych objawów?
  • #4 1761888
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 463
    ŻADNEGO KRĘCENIA LASEREM!!! Wymień silnik napędu na nowy. W 100% pomaga.
    Tylko, że nowy mechanizm z laserem (DM-HD60) to koszt 120 zł.
  • REKLAMA
  • #5 1835147
    pupill
    Poziom 11  
    podczas pomiarów napięć zauważyłem że na obudowie jest napięcie 110V~(obudowa wzgl. bolec w gnieździe) to chyba nie jest normalna sprawa? A może to jednak coś w zasilaczu tylko czemu reszta działa
  • #6 1835415
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Tam jest zasilacz impulsowy, to chyba wszystko wyjaśnia. Ma on po prostu taki śmieszny układ (trzy kondesatory które są połączone z obudową i z linią zasilającą po stronie "gorącej") i to przez nie przepływa prąd - ale nie duży: zabić nie zabije, tylko w skrajnych przypadkach poszczypie. A miernik jak i "śrubokręt z neonówką" wykażą właśnie 110V~ na obudowie. Aby to wyeliminować trzeba zastosować przewód sieciowy z uziemieniem, ale producenci oszczędzają na wszystkim. Zresztą jak by wyglądał DVD z kablem o grubości ok. 1cm z ogromną wtyczką :D
  • REKLAMA
  • #7 1835460
    pupill
    Poziom 11  
    odnośnie tego silniczka mozna go sprawdzić? na ile wolt on może pracować 12 V ? odlutuje kabelki i zasile go jakimś napięciem ok 12V zobacze czy kręci - może nic mu się nie stanie.
  • REKLAMA
  • #8 1835653
    telemechanika
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Witam.Jak poprzednik nie kręć pr.,wpuść do slniczka płynu typu "kontakt".Pozdrawiam.
  • #9 1836347
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Kolego, jak go od razu zasilisz 12V to zobaczysz biały dym i poczujesz uwielbiany przez niektórych zapach palonej gumy...
    Ten silnik ma napięcię nominalne 5,6V. Zacząłbym od 3V i stopniowo zwiększał do max. 10V. "Przegoniłbym" go tak 4 razy, raz w jedną raz w drugą stronę.

100% pewność, że DVD pożyje jeszcze dość długo daje jedynie wymiana tego silnika na nowy. Więc zainteresowałbym się jednak kupnem tego silnika.
  • #10 1838728
    telemechanika
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Witam.Oczywiście 5v ikontakt OK!
  • #11 1839538
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Pozdrawiam!
    Ja mam to samo co u kolegi (NO DISK) ale tylko przy płytach nagrywanych DVD-R i DVD+R, przy czym napis na obudowie odtwarzacza mówi, że czyta tego rodzaju płyty. Zresztą wcześniej czytał, z bólem ale czytał. A teraz ni diabła. Mó odtwarzacz to jakiś TEVION. Też mam wymienić silnik?
  • #13 1844531
    H2Q1
    Poziom 17  
    Zbee masz racje skoro ,kolega mierzył napieci na zasilaczu i sa ok to poco grzebac w zasilaczu napisał jasno. Pupilll napisał jasno ze plytke silnik kreci ,tylko zmienia obroty. Zasilacz ma prawidłowe napieci.Wydaje mi sie ze niema co czepiac sie czegos co jest dobre. Zbee ale czy przed wymiana nie moze sobie podkrecic. Moze uda sie.
    pozdrawiam.
  • #14 1846317
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    H2Q1 napisał:
    Zbee masz racje

Muszę ją mieć, bo Elty 8883 to naprawiamy już ze dwa lata. I sprzętowo prawie znam ja na wylot.

H2Q1 napisał:
    Zbee ale czy przed wymiana nie moze sobie podkrecic. Moze uda sie.

Udaje się, ale po kilku próbach i niestety nie na długo. Mój ostatni podkręcony laser DVD czytał prawidłowo wszystkie płyty ze dwa dni - potem zdechł. Dlatego jestem w 100% za jego wymianą.
  • #15 1894131
    pupill
    Poziom 11  
    no tak laser do wymiany !!! ciekaw jestem ile takie coś kosztuje i gdzie to można nabyć proszę o jakieś sugestie i podpowiedzi
  • #16 1895241
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Gdzie: przykładowo Poltronic
    Cena: 60 - 70 zł
    Typ: SF-HD60

lub

Gdzie: Impel
    Cena: 120 zł
    Typ: DM-HD60 (komplet, laser+mechanizm)

Masz zatem wybór. :D
  • #17 1906602
    pupill
    Poziom 11  
    po sprawdzeniu silniczka płyta już się kręci i objawy się zmieniły przez ok 1min. na wyświetlaczu jest napisane LOAD płyta się kręci laser świeci raz punktowo a raz światło rozproszone słychać jakieś piski i szumy z lasera .
    Przed wymianą spróbuje go podkręcić tylko którym peer prawym czy lewym i w jakim zakresie?
  • #18 1909369
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Twoja Elta to model starszy: 8883 czy nowszy: 8883A ? Masz niebieską nalepkę z tyłu obudowy?
  • #19 1916818
    pupill
    Poziom 11  
    nie ma niebieskiej nalepki
  • #21 1932751
    pupill
    Poziom 11  
    softa nie wgrywałem , przed wymiana lasera chciałbym spróbowac podkręcic ale nie wiem którym peerem i w jakim stopniu
  • #22 1951255
    Krzycho2612
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    w psiknij do silniczka (kontakt) i podłącz go pod 12volt na 30s i powinno być ok.
  • #23 1972874
    pupill
    Poziom 11  
    Dziękuje wszystkim za rady i podpowiedzi niestety jest to laser (pozostaje kupić nowe DVD)
  • #24 1972890
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Ja bym jeszcze dla pewności sprawdził tasme optyki-moze na zgieciu przerywa.
  • #25 1994140
    H2Q1
    Poziom 17  
    Jeśli jeszcze go męczysz postaraj sie lekko odkleic soczewke.Potem powietrzem dmuchnij w srodek lasera (w optyke) przeczysc soczewke z obu stron i delkatnie zamontuj.Zobacz zanim wymienisz.Czasem to pomaga.Silnika nie traktuj 12 - ma Voltami bo i to stracisz. Zycze powodzenia.
  • #26 2034935
    bpawel
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    W mojej elcie 8883 (tej starszej bez A) coraz bardziej się tłucze napęd, warczy jak jakiś mikser (nie na wszystkich płytkach lecz na tych gorszej jakości, jak sądzę źle wyważonych, zarówno tłoczonych jak i nagywanych DVD-szczególnie na początku płyty, w miarę odtwarzania przycicha; na CD szumi dość głośno ale nie warczy-jak sądzę CD nie obracają się z takimi prędkościami), do tego dochodzi problem ze startem niektórych DVD.
    Przeczytałem gdzieś, że przyczyną może być bardzo niskiej jakości silnik napędu i powstające w nim luzy na osi.
    Pytanie, czy przyczyną może być to co napisane powyżej, czy jest możliwość wymiany samego silnika, jaki model by pasował i gdzie można go kupić.
  • #27 2036615
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Przyczyną jest rzeczywiście miedziana panewka osi. Silnik da się wymienić na podobny ale podstawowy problem to zdjęcie tacki z osi. Siedzi dość mocno i da się łatwo pogiąć. Jedna na 10 nadawła się do wyrzucenia.
  • #28 2061122
    pupill
    Poziom 11  
    udało mi się zdobyć mechanizm z uszkodzonym laserem od innego DVD,są tam silniczki 5V będę wymienial -a co mi szkodzi?
  • #29 3347927
    andrzej626
    Poziom 11  
    Wiem, że temat jest stary, ale ja mam podobny problem. Posiadam ELTĘ 8883A. Zrobiem jej raz upgrade softu z CD stworzonego przez kogoś (już nie pamiętam przez kogo) i byo OK. Potem ktoś stworzy soft umożliwiający odczyt napisów z pliku TXT, więc znów zrobiem upgrade. Wrzuciem CD z filmem z napisami TXT i wszystko byo OK, tylko zniknąl pasek z ikonkami z MENU odtwarzacza. oglądaem film jakieś 20 min. po czym wylączyem odtwarzacz. Po ponownym uruchomieniu wyświetli się napis LOAD, a po chwili NO DISK. Więc podlutowaem interfejs i zrobiem upgrade przy pomocy MKTtool do poprzedniego softu i to samo. Następnie wgrlem oryginalny eltowski rom i nadal NO DISK :(. Dodam, że rom by przeznaczony do elty z literką "A", plyta w odtwarzaczu kręci się, laser świeci przesuwa się. Czy można z tym coś jeszcze zrobić? Ktoś mi kiedyś napisal, że MKTtool nie nadpisuje calego obszaru pamięci i że do przywrócenia jej do życie potrzebny jest inny program. Czy to prawda?
  • #30 3369030
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    MTKTool nie nadpisuje tylko BootROM-u, bo jego się nie da nadpisać. Cała pamięć jest czyszczona przed aktualizacją.

Jaką pamięć masz na płycie? Mała TSOP, czy większa SOJ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z odtwarzaczem DVD Elta 8883MP4 polega na wyświetlaniu komunikatu "NO DISK" po włożeniu płyty, mimo że laser świeci, a napęd wykonuje minimalne ruchy. Pomiary napięć zasilacza wykazały niewielkie odchylenia, które są akceptowalne i nie wskazują na uszkodzenie zasilacza. Główną przyczyną problemu jest najczęściej uszkodzony laser lub silnik napędu. Podkręcanie lasera może tymczasowo poprawić działanie, ale jest to rozwiązanie krótkotrwałe i ryzykowne. Zalecana jest wymiana lasera lub całego mechanizmu napędu (np. DM-HD60 lub SF-HD60), co gwarantuje dłuższą żywotność urządzenia. Silnik napędu nominalnie pracuje na napięciu około 5V-5,6V, zasilanie 12V może go uszkodzić. Warto również sprawdzić taśmę optyki oraz dokładnie oczyścić soczewkę lasera. W przypadku modelu Elta 8883A pojawiły się problemy z oprogramowaniem (softem), które mogą powodować podobne objawy, a aktualizacja firmware wymaga odpowiednich narzędzi i wersji oprogramowania. Dodatkowo, obecność napięcia 110V na obudowie jest efektem konstrukcji zasilacza impulsowego i nie stanowi zagrożenia, choć zalecane jest stosowanie przewodu z uziemieniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA