logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klonowanie adresu MAC i podłączanie do portu WAN routera - kiedy to robimy?

lukas198820 06 Sie 2014 11:14 7395 8
REKLAMA
  • #1 13855377
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    Witam chciałbym zapytać o pewną rzecz, mianowicie kiedy klonujemy Adres MAC, oraz kiedy podłączamy się do portu WAN routera, tego niebieskiego?
    Mam rozumieć że tylko wtedy jak router nie posiada modemu i wtedy podłączamy kabel ethernetowy w to wejście?
  • REKLAMA
  • #2 13855397
    radex324
    Poziom 24  
    Ocena: 206
    Niezrozumiale piszesz, nie wiadomo o co chodzi!
  • REKLAMA
  • #3 13855415
    lukas198820
    Poziom 15  
    To są dwa pytania.
    1.Kiedy klonujemy mac adres.Chodzi mi o to że jak podłączamy modem do routera to niektórzy mówią że trzeba klonować mac adresy żeby działał internet z routera.

2.Chodzi mi o port wan kiedy wpinamy sie tam kablem od usługodawcy?
  • REKLAMA
  • #4 13855443
    radex324
    Poziom 24  
    Ocena: 206
    1 prawda
    2 dalej nie rozumie po co na końcu [?] tu podłączamy kabel od dostawcy internetu
  • REKLAMA
  • #5 13855463
    lukas198820
    Poziom 15  
    Właśnie o to mi chodzi.Zobacz mam np modem netii, mam rozumieć że do modemu łącze kabel telefoniczny, modem podłączam do USB, a kabel ethernetowy z jednej strony do modemu netii ,a z drugie do gniazda WAN routera?..Ja mam podłączony kabel ethernetowy z modemu do routera do gniazda tego zółtego nr 1
    A interneto jest bez klonowania i wpinania do portu WAN wiec tego nie rozumiem kiedy sie to stosuje bo internet mam.
  • Pomocny post
    #6 13855949
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Klonowanie jest potrzebne wtedy i tylko wtedy, gdy usługa jest zależna od unikalnego adresu mac maszyny dopisanej do uprawnionych.
    Przykład:
    sieć lan, operator zna maca Twojego peceta i ten pecet może się łączyć z internetem. Jeśli podłączysz inne urządzenie (którego mac-a w bazie opa brak), to nie uzyskasz połączenia. Wtedy ratuje klonowanie.
  • Pomocny post
    #7 13858323
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    lukas198820 napisał:
    chciałbym zapytać o pewną rzecz, mianowicie kiedy klonujemy Adres MAC

Adres Mac klonujemy wtedy kiedy dostawca Internetu przypisał nam dostęp na stałe do naszego komputera, wtedy gdy dołożymy router celem zwiększenia liczby urządzeń z dostępem do Internetu trzeba na router sklonować MAC z komputera który pierwotnie był podłączony bezpośrednio do Internetu.

lukas198820 napisał:
    kiedy podłączamy się do portu WAN routera, tego niebieskiego?

WAN się wykorzystuje wtedy gdy Internet przychodzi Ci z linią ethernetową, w przypadku gdy przychodzi linią telefoniczną lub bezprzewodowo wtedy nie wykorzystujemy tego portu.
  • #8 13858993
    PajDziku
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Ja ze swojej strony jedynie dodam:

Klon adresu MAC wykonujemy wtedy jeżeli, usługodawca (w Twoim przypadku byłaby to Netia) "zabezpieczył się", aby internet był tylko i wyłącznie na jednej maszynie w Twoim wypadku na PCie. Wtedy Netia bierze adres MAC Twojej karty sieciowej i w swoich magicznych urządzeniach konfiguracyjnych zaznacza, że: jeżeli kabel ethernetowy zostanie podpięty do urządzenia o innym adresie MAC niż podany to nie ma internetu. (tak mega łopatologicznie).

W takich przypadkach na routerze, można sklonować ten adres MAC i router pobiera sobie go z karty sieciowej komputera, co skutkuje dostępem do internetu na większej ilości maszyn.

Co do podpinania kabla pod jak to ująłeś: "niebieski port" lub "żółty port" chodzi o to, że jeżeli podepniesz kabel pod port WAN to wydzielasz w ten sposób nową podsieć. Jeżeli podepniesz kabel pod żółty port, urządzenie zostaje w tej samej sieci. (ale tutaj to ma bardziej zastosowanie w bardziej rozbudowanych sieciach firmowych)
  • #9 13859208
    lukas198820
    Poziom 15  
    Dziękuje wszystkim za pomoc temat do zamknięcia:)

Podsumowanie tematu

✨ Klonowanie adresu MAC jest konieczne, gdy dostawca internetu przypisał dostęp do sieci na stałe do jednego urządzenia, co uniemożliwia połączenie innych urządzeń bez sklonowania adresu MAC. W przypadku podłączenia routera do modemu, klonowanie MAC pozwala na uzyskanie dostępu do internetu na wielu urządzeniach. Port WAN routera jest używany, gdy internet przychodzi przez linię ethernetową; w przeciwnym razie, przy połączeniach telefonicznych lub bezprzewodowych, port ten nie jest wykorzystywany. Podłączenie kabla do portu WAN tworzy nową podsieć, podczas gdy podłączenie do portu LAN utrzymuje urządzenie w tej samej sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA