Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zasilacz 235W noname

lukasb9 25 Kwi 2005 14:50 849 2
  • #1 25 Kwi 2005 14:50
    lukasb9
    Poziom 28  

    witam mam zasilacz taki jak w tytule, stary jak świat , przetwornica niestabilizowana (standby) mój problem jest następujący... po wymianie elektrolitów na wyjściu ruszył ale kiedy chciałem sprawdzić zabezpieczenie prądowe to umarł jeden z tranzystorów kluczujących, po wymianie i ponownej próbie umarł drugi ... wymiana była na tego samego typu, może ten zasilacz niema zabezpieczenia? reszta wydaje siębyć sprawna, potrafi oddac sporo mocy ale jak go zewre to umiera

    prosze o pomoc, pozdrawiam Łukasz

    0 2
  • Pomocny post
    #2 25 Kwi 2005 16:25
    TONI_2003
    Moderator

    Witam ! Powiem tak jeśli chcesz bym Ci pomógł są mi potrzebne dane tego typu jak :
    1. Tranzystor w przetwornicy standby ?
    2. Tranzystory mocy?
    3. Jakie diody na poszczególnych napięciach wyjściowych ?
    4. Na jakich układach jest zasilacz ?
    5. Skan naklejki z danymi zasilacza.
    6. Jeśli masz możliwość to zdjęcia z wnętrza zasilacza tylko dobrej jakości .
    7. Zasilacz do wszystkich działań musi być od strony sieci podłączony poprzez żarówkę 40-60W
    8.Oczywiście myślę że znasz się na tyle by umieć zrobić pomiary oraz masz miernik?
    Pozdrawiam brać lutującą!

    0
  • #3 26 Kwi 2005 12:04
    lukasb9
    Poziom 28  

    straszne to ale od wczoraj męcze ten sam zasilacz...
    więc tak-
    1-tranzystor stand by 2SK3067
    2-tranzystory kluczujące 2SC4242
    3-układy KA7500, 7805 do stabilizacji 5V stand by

    problem jest taki, że zasilacz niby działa ..jakoś.. ale po obciążeniu się wyłącza,(sprawdzam z żarówką, wczesniej palił mi klucze), przy małym obciążeniu np 2omy na wyjście 5V żarówka "pulsuje" tak raz na sekunde ta w zasilaniu, napięcie na wejściu stabilizatorka 7805 spada poniżej dopuszczalnego bo na jego wyjściu spada poniżej 5 więc diabli biora stabilizacje dzieje sięto w takt mrugnięć żarówki, napięcie na KA7500 spada do 8-9 V oczywiście w takt tego mrugania elektrolity wymienione wszystkie wyschnięty był ten w zasialaniu KA7500, sprawdzałem co się dzieje na wyjściu trafa od przetwornicy stand by amplituta spada dwa razy
    czyli to nie jest kwestia prostownika, na pierwotnym tego trafka to samo
    też no tak około 1,3 spada napiecie, po obciżeniu układu standby opornikiem 5 omów bez obciążania samego zasilacza (zasilacz wyłączony) napięcie 5V jest prawidłowe i jest solidny zapas bo przed 7805 jest 9 V ,prawie to samo po włączeniu zasilacza ale bez obciązenia (troszke spada)
    na scalaku jestw tej chwili jakies 12V, transformator przetwornicy stand by się nie gżeje tranzystor też ani troszke napewno napięcie na tym KA7500 zabardzo skacze i zanisko schodzi żeby pracował prawidłowo tylko czemu tak jest? prosze o pomoc zdjęcie postaram się zrobićdobre i wyśle jak tylko ktoś sięzainteresuje, zasilacz to L&C technology model:LC-235ATX

    pozdrawiam Łukasz

    -----------------------

    głupoty pisze.... zasilacz jest noname pisze na nim tylko model:235ATX
    niema znaczka firmowego nic niema... tylko tabelka z obciążalnością

    0