logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W211 - Nie działają spryskiwacze reflektorów

larry284 09 Sie 2014 16:46 16887 12
REKLAMA
  • #1 13864424
    larry284
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Witam, nie działają mi spryskiwacze reflektorów od samego początku jak kupiłem W211. Właściciel mówił ze zimą zamarzły i bezpiecznik się przepalił. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są ok, chyba że ten od spryskiwaczy jest gdzieś ukryty...
    Pompka jest dobra bo podłączyłem pod 12V to działa, nie działa tylko jak przyciskam przycisk od spryskiwaczy przy włączniku świateł. Pomoże ktoś co jeszcze można sprawdzić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13869723
    larry284
    Poziom 11  
    Sprawdzane przy włączonych światłach i odpalonym silniku
  • REKLAMA
  • #4 13873261
    MykvS
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Pozostanie sprzędzenie, instalacji, przekaźnika lub samego przełącznika.
  • #5 13885870
    larry284
    Poziom 11  
    Włącznik był wyciągnięty i sprawdzony - jest ok.
    Przekaźnika wydaje mi się że w modelu W211 nie ma, bo ma szynę CAN, ale jeżeli się mylę to proszę o podpowiedzenie który to przekaźnik.
    Instalacji nie sprawiłem, bo nie wiem w którym miejscu idą kable...

Przełącznik i silnik jest na 100% ok, bo sprawdzałem, jak sprawdzić resztę?
  • REKLAMA
  • #6 13888497
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1597
    larry284 napisał:
    jak sprawdzić resztę?

Najprościej byłoby podpiąć pod SD i zasterować spryskiwacz z poziomu komputera.
  • #7 13889064
    larry284
    Poziom 11  
    A jak nie mam SD i nie ma w okolicy?
  • #8 14819800
    larry284
    Poziom 11  
    Witam, ponowie dalej walczę z tymi spryskiwaczami. Byłem na SD i tłumaczyli mi że to jest za prosta instalacja żeby wyświetlał jakiś błąd. Było zasterowane z sd i pryskały tylko no szybę na lampę już nie. Co jeszcze można zrobić?

Jeżeli nikt nie potrafi mi pomóc to może macie jakieś schematy od spryskiwaczy do w211 z 2004r? Albo może mi ktoś wytłumaczyć zasadę działania tych spryskiwaczy od strony elektrycznej, bo nie mogę tego zrozumieć. Czy jest jeszcze jakiś kabel sterujący do spryskiwaczy?
  • #9 18104486
    majki66666
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam czy udało się rozwiązać problem?
  • #10 18105238
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1576
    Byłeś na SD i nie sprawdzili czy dociera zasilanie ??
  • #11 18105493
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3599
    Rzeczywiście nie ma w tym filozofii. Przedni moduł SAM dostaje poprzez CAN sygnał i bezpośrednio drutem (bez przekaźnika) wysterowuje pompkę. Rzeczywiście komputer serwisowy Star Diagnose daje duże możliwości zarówno podejrzenia sygnału wysterowania w poszczególnych modułach po drodze jak również wysterowania z różnych punktów.
    Jak natomiast taki spryskiwacz działa? To również proste: wyobraźmy sobie zwykłą strzykawkę, a na jej "dziubku" :) załóżmy zaworek ciśnieniowy nastawiony na 2 bary. Zaczynamy działanie i zwiększamy ciśnienie płynu wewnątrz komory strzykawki. Co się stanie? Zacznie pryskać? Nie! - bo zaworek otwiera się dopiero przy dwóch barach. Zacznie wysuwać się tłok strzykawki. Jak tłok dojdzie do swojej krańcowej pozycji ciśnienie w komorze gwałtownie wzrośnie, otworzy się zaworek i zacznie sikać. Proste. Przymocujmy teraz tłoczek do wzmocnienia wewnątrz zderzaka i mamy gotowy spryskiwacz reflektora który najpierw się wysuwa, a potem sika. Wraca spowrotem za pomocą sprężynki. Elektrycznie do zadziałania spryskiwacza musi być załączony zapłon i muszą świecić co najmniej światła pozycyjne w reflektorze.
  • #12 18106507
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1576
    Witaj Gerri
  • #13 21500130
    fixcom
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    >>18105493
    Jeszcze jest jedna sprawa aktywacji takich spryskiwaczy u mnie były wyłączone w Xentry i aktywacja wygląda następująco : Włączyć silnik ——> ustawić pokrętło świateł na światła mijania —-> nacisnąć 3 razy szybko spryskiwanie szyb i aktywacja zakończona spryskiwacze działają (działa też na w245 B klasa sprawdzone)

Podsumowanie tematu

✨ W Mercedesie W211 problem z niedziałającymi spryskiwaczami reflektorów może wynikać z kilku przyczyn. Pompa spryskiwacza jest sprawna, co potwierdzono podłączeniem bezpośrednio do zasilania 12V. Bezpieczniki zostały sprawdzone i są w porządku, a w modelu W211 brak typowego przekaźnika sterującego spryskiwaczami, ponieważ system opiera się na magistrali CAN i sterowaniu przez moduł SAM. Włącznik spryskiwaczy przy przełączniku świateł również działa poprawnie. Diagnostyka za pomocą komputera serwisowego Star Diagnose (SD) pozwala na zdalne uruchomienie pompy, jednak system nie rejestruje błędów w instalacji spryskiwaczy reflektorów, gdyż jest to prosta instalacja bez dodatkowych czujników. Schemat działania spryskiwacza polega na mechanicznym wysuwaniu tłoka, który po osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia otwiera zawór i rozpoczyna natrysk. Aktywacja spryskiwaczy może wymagać specjalnej procedury w systemie Xentry, polegającej na włączeniu silnika, ustawieniu świateł mijania i trzykrotnym szybkim naciśnięciu przycisku spryskiwania szyb, co aktywuje funkcję spryskiwaczy reflektorów. Brak zasilania lub sygnału sterującego może wynikać z problemów w instalacji elektrycznej lub nieaktywowanego trybu w module sterującym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA