logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cambridge Audio azur 540A - Wyskakuję PROTECT jednak nie raz włącza się normalni

wakar 13 Sie 2014 11:23 3342 1
REKLAMA
  • #1 13873749
    wakar
    Poziom 11  
    Witam.
    Posiadam wzmacniacz Cambridge Audio i jakiś czas temu przy włączaniu zaczęła świecić się kontrolka "Protection", miga pojedynczo co sekundę według opisu na tylnej ściance wzmacniacza : "Fault requiring service (DC)".
    Jednak niekiedy wzmacniacz włączy się normalnie i wszystko działa jak należy.
    Jakieś 1 na 5 uruchomień jest okey.
    Przed zaświeceniem kontrolki słychać przekaźniki od sieci oraz od wyjść głośnikowych.
    Po otwarciu zauważyłem, że jeden z rezystorów(R57) od "unreg for relays" jest okopcony więc go wymieniłem, jednak po wymianie dalej się grzeje do ok. 87'C.
    Napięcia na stabilizatorach U2, U3, U4 są poprawne. Napięcia wychodzące z transformatora też w momencie kiedy wzmacniacz włączy się poprawnie, jednak w momencie włączenia "nieudanego" zanim przekaźnik sieciowy się rozłączy(w wyniku awarii) to na wyjściu transformatora (+/-45VDC - mierzone za mostkiem - i ok.32VAC przed mostkiem ) można zauważyć duży spadek napięcia - do około 10V - więc da się przewidzieć kiedy włączenie będzie poprawne a kiedy nie.
    Po tych pomiarach utkwiłem trochę w miejscu ponieważ zastanawia mnie dlaczego nieraz wzmacniacz włączy się i gra poprawnie.
    Prosiłbym o pomoc w diagnozie co jeszcze pomierzyć bądź co może być przyczyną awarii.
    Z góry dziękuję.

Jeżeli to będzie pomocne to mogę załączyć serwisówkę w pdf.

Nie wiem czy to jakiś trop ale przekaźnik od wyjść głośnikowych czasem załączy się tak, że przejście jest jest na całym przekaźniku.
  • REKLAMA
  • #2 13874716
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1952
    Sprawdź jakie jest napięcie sieciowe za przekaźnikiem sieciowym np. na pierwotnym uzwojeniu transformatora, podczas ''udanego włączenia'' i podczas nieudanego. Jeśli istnieje jakaś różnica to można zacząć od czyszczenia styków przekaźnika sieciowego.
REKLAMA