logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD RED 1TB 2,5" - Zmiana partycji z podstawowej na dynamiczną - brak miejsc

Ralf58 18 Sie 2014 10:14 1017 4
REKLAMA
  • #1 13886520
    Ralf58
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam taki problem - podłączyłem nowy dysk do komputera (2 sygnaturka) WD 1TB red. Dysk przez moment sprawdzałem jako zewnętrzny przez co sformatowany był jako partycja GPT i dysk podstawowy. Teraz podłączyłem do komputera na stałe i komp go nie widzi (pewnie dlatego, że obecnie są 2 dyski z partycjami podstawowymi). W zarządzaniu komputerem chciałem zmienić partycję na dynamiczną i pojawia się błąd mówiący o tym, że brak wolnego miejsca na taką operację (dysk mniej więcej zapełniony w połowie). Sformatować też go nie mogę bo taka opcja mi się nie podświetla. Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 13886594
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    A zależy Ci na danych na tym dysku? Jeśli nie (bo sam mówisz że chcesz formatować), to usuń partycje z tego dysku. Zrób od nowa i sformatuj.
  • REKLAMA
  • #3 13886642
    Ralf58
    Poziom 10  
    Jestem w stanie dane odzyskać więc format mi nie przeszkadza. Problem w tym, że nie mogę usunąć partycji - nie mam tej opcji podświetlonej. Z tego co pamiętam mam mozliwość jedynie wybrać offline oraz właściwości.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13886667
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    odpal konsole

wpisz

następnie wpisz

potem wybierz odpowiedni nr dysku poleceniem
    select disk 5

gdzie np: liczba 5 to nr twojego dysku
    nastepnie wklep polecenie

po pomyslnym wyczyszczeniu dysku wejdź w zarządzanie dyskami i zainicjuj dysk czy to na MBR czy na GPT i powinno być ok
  • #5 13887562
    Ralf58
    Poziom 10  
    Działa, dziękuję za pomoc!
REKLAMA