logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorower Barton Sprint - Kompletny brak świateł + spalone bezpieczniki

tuniolx 20 Sie 2014 12:36 5424 7
REKLAMA
  • #1 13892430
    tuniolx
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam,
    Posiadam motorower Bartona sprint'a z 2011 r. o pojemności 50 cm3.
    Problem pojawił się na początku wakacji, lecz z racji wyjazdu nie było czasu naprawy. Jedyne co zauważyłem, to spalony bezpiecznik (znajdujący się pod siedzeniem, za akumulatorem) przy każdej próbie włączenia świateł.
    Próbowałem włączać światła, gdy był odpalony silnik, jak i gdy stał zgaszony.
    Za każdym razem paliło bezpiecznik (taki jak w załączniku)
    Wiecie o co może chodzić? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13892506
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Masz gdzieś zwarcie w instalacji.Przeglądnij kable.
  • REKLAMA
  • #3 13893163
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Winna też może być jakaś żarówka w oświetleniu -po przepaleniu dostała zwarcia.
  • REKLAMA
  • #4 13922637
    tuniolx
    Poziom 14  
    żarówki wszystkie dobre. zauważyłem że akumulator w ogóle nie reaguje. Ani rozrusznik, ani klakson nie działa, nawet zegary (obrotomierz itd.) nie działają. Może wina leży po stronie akumulatora? Mam zamiar podpiąć samochodowy bo nie mam innego, żeby sprawdzić czy to czasem nie wina akumulatora, lecz nie wiem czy można taki podpinać do motoroweru.
  • #5 13922688
    andrzej55
    Poziom 37  
    Żarówki sprawdzałeś na innym akumulatorze(zasilaczu, omomierzu) czy tylko "wyglądają na dobre"? Można podłączyć do innego akumulatora przez bezpiecznik np. 6-8A, zwracając szczególną uwagę na właściwą biegunowość.
  • REKLAMA
  • #6 13923149
    tuniolx
    Poziom 14  
    wszystkie żarówki wyglądają jak nowe, wszystkie "druciki" są całe. Jak to zrobić poprzez bezpiecznik ?
  • #7 13923217
    andrzej55
    Poziom 37  
    Żarówka potrafi dostać w środku zwarcie, czego bez sprawdzenia pod napięciem się nie wykryje. Jeśli nie potrafisz akumulatora samochodowego podłączyć przez bezpiecznik to zleć robotę elektrykowi. Podłączanie tak mocnego źródła energii bez zabezpieczenia może doprowadzić do spalenia instalacji elektrycznej w motorku.
  • #8 13923323
    tuniolx
    Poziom 14  
    oddać go do jakiegoś warsztatu czy do elektryka?

Dodano po 0 [sekundy]:

oddać go do jakiegoś warsztatu czy do elektryka?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z motorowerem Barton Sprint z 2011 roku, który nie ma świateł i pali bezpieczniki przy każdej próbie ich włączenia. Po sprawdzeniu okazało się, że akumulator nie działa, co może być przyczyną problemu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie instalacji elektrycznej pod kątem zwarć, a także żarówek, które mogą mieć wewnętrzne uszkodzenia. Rekomendują podłączenie akumulatora samochodowego przez bezpiecznik, ale ostrzegają przed ryzykiem uszkodzenia instalacji. Użytkownik rozważa oddanie motoroweru do warsztatu lub elektryka.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA