logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony 29C3D AE4 - opóźnione wyświetlanie obrazu po włączeniu TV

trytronik 26 Kwi 2005 18:02 1508 10
REKLAMA
  • #1 1439462
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Witam

Mam problem z wyżej w/w tv ponieważ dopiero po pewnej chwili (powiedzmy 3 minutach wchodzi prawidłowy obraz), a tak mam na ekranie jakby był w trybie AV bez OSD. Później wchodzi normalny obraz. Po stronie pierwotnej w zasilaczu wymieniłem elka, napięcie główne 136V myślałem, że może sobie powoli narasta, ale niestety tak nie jest, od razu po starcie ustala się na takim poziomie.

Dzięki za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam
    Krzysztof
  • REKLAMA
  • #2 1439558
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam. Spróbuj podnieść Ug2, może to przyśpieszy obrazek i bedzie wszystko jasne.
  • REKLAMA
  • #4 1443709
    trytronik
    Poziom 22  
    Po podniesieniu napięcia UG2 obraz rzeczywiście wchodzi o wiele szybciej. Czyli raczej kineskop się już kończy?

Pozdrawiam
    Krzysztof

Dodam że napięcie UG2 wynosi 530V, czyli niezbyt dużo??
  • #5 1444156
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Punktem krytycznym regulacji Ug2 jest pojawienie się powrotów.
  • REKLAMA
  • #6 1444866
    trytronik
    Poziom 22  
    No właśnie powroty się nie pojawiają.
  • REKLAMA
  • #7 1445917
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1145
    Sprawdziłbym zasilania +200V,+12V,UG2 do1000V.Jeśli są ok,to tylko rura
  • #8 4406409
    magnetowit
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam.
    Mam pytanie dotyczące tego samego telewizora i takiego samego przypadku.
    Na początku wyglądało to tak jak opisywał kolega tzn. po włączeniu ciemny obraz, po chwili (kilkanaście sekund) obraz się pojawiał. W tej chwili, obraz nie pokazuje się sam nawet po dłuższym czasie. Jedynym sposobem wywołania obrazu jest podkręcenie US2 na max. i po pojawieniu się obrazu, zjechaniu do takiego poziomu gdzie nie widać linii powrotów. Od tej chwili obraz jest już cały czas.
    Napięcia zasilania H, US2, +12 prawidłowe.
    Czy jednoznacznie wskazuje to na kineskop, czy może należy szukać gdzie indziej?
  • #9 4406733
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    Nie ma co szukać - kineskop do wymiany.
  • #10 4407119
    magnetowit
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dzięki za odpowiedz.
    No cóż wielka szkoda, tym bardziej że jest to mój własny telewizor.
    Ciekawe jak długo pomoże w uruchamianiu kręcenie US2.
    Spróbuję jeszcze przestrzelić działa miernikiem do regeneracji kineskopów.
    A tak w ogóle to w swojej ponad 20 letniej praktyce serwisowej, nie miałem takiego przypadku.
    Pozdrawiam wszystkich
    Magnetowit
  • #11 4408495
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    "Strzelaj" śmiało, na pewno pomoże, tyle tylko że na krótko - ale zawsze!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Sony 29C3D AE4, który po włączeniu wyświetla obraz z opóźnieniem około 3 minut, początkowo pokazując ekran w trybie AV bez OSD. Po wymianie kondensatora elektrolitycznego w zasilaczu i pomiarze napięcia głównego (136V) problem nie ustąpił. Podniesienie napięcia UG2 (do około 530V) przyspiesza pojawienie się obrazu, co sugeruje zużycie kineskopu. Brak pojawiania się linii powrotów przy regulacji UG2 wskazuje, że nie dochodzi do efektów ubocznych regulacji. Sprawdzenie napięć zasilania +200V, +12V oraz UG2 do 1000V nie wykazało nieprawidłowości, co potwierdza diagnozę uszkodzonego kineskopu. W podobnym przypadku podkręcanie UG2 do maksimum umożliwia pojawienie się obrazu, jednak jest to rozwiązanie tymczasowe. Regeneracja kineskopu miernikiem może przynieść krótkotrwałą poprawę, ale ostatecznie konieczna jest wymiana kineskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA