logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC składak - komputer nie wysyła sygnału do monitora

kamilm14 20 Sie 2014 18:52 1890 8
REKLAMA
  • #1 13893446
    kamilm14
    Poziom 10  
    Witam!

Zakupiłem ostatnio taki zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/VaOpqY/

Dzisiaj zacząłem to składać. Po złożeniu wszystkiego pojawił się problem - komputer nie reagował wgl na przycisk włączający, jednakże zresetowałem bios przez wyciągnięcie baterii i od tej pory komputer uruchamia się - wentylatory się włączają, świeci lampka na płycie głównej, pojawił się jednak inny problem - po włączeniu pcta nic nie pojawia się na monitorze, wgl nie przesyła do niego sygnału. Macie może pomysł skąd to się bierze i jak temu zaradzić?

Parę szczegółów:

Spiker nie wydaje dźwięków, monitor działa, kabel również, sygnału brak zarówno przy karcie radeona (podłączone zasilanie do karty, wentylator pracuje, monitor podłączany przez przejściówkę DVI - Dsub) jak i przy karcie zintegrowanej. RAMy nie są spalone. Próbowałem też odpalić kompa bez dysku, ramu i wszelkich wentylatorów z obudowy, bo myślałem, że może zasilacz nie wyrabia ale to raczej też nie to.
  • REKLAMA
  • #2 13893461
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    1. Odłącz na razie dysk i inne akcesoria (napęd dvd, etc.). Niech zostanie Płyta + RAM + procesor = i w takiej konfiguracji na razie próbuj go odpalić. Wyeliminujesz w ten sposób wszystkie mniejsze problemy.
    2. Czy w BIOSie już cokolwiek konfigurowałeś?
    3. Nie wkładaj karty graficznej, a podłącz się pod płytę główną.

Jaki efekt?
  • #3 13893485
    kamilm14
    Poziom 10  
    Efekt nadal taki sam, do monitora nie dociera sygnał. W BIOSie nic nie grzebałem, bo się do niego póki co nie dostałem.

Mam takie dziwne spostrzeżenie, nie wiem czy to coś zmienia. Wydaje mi się, że wentylator przy procesorze dziwnie się uruchamia.. to znaczy wszystkie pozostałe - te na obudowie czy ten przy karcie graficznej chodziły stabilnie od razu. Ten przy procesorze, wykonuje pierw dwa krótkie ruchy, jakby dwie próby rozruchu, po czym startuje cholernie szybko na parę sekund tak, że wręcz lekko buczy i dopiero po tych kilku sekundach jego prędkość stabilizuje się.

@Edit:
    wygląda to tak:
    https://drive.google.com/file/d/0B11DTGyF6bdmeWVid0xJMndjdFE/edit?usp=sharing
  • REKLAMA
  • #4 13893556
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Masz pewność, że dobrze nałożyłeś pastę na procesor?

EDIT
    Widzę, że to boxowy wentylator, więc pewnie pastę miał na radiatorze.
  • #5 13893572
    kamilm14
    Poziom 10  
    Nie mylisz się - miał nałożoną.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 13893584
    kamilm14
    Poziom 10  
    Czyli trzeba by oddać do serwisu, żeby ją sprawdzili na innym procku?
  • #8 13893585
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Dra98 napisał:
    Płyta w pełni obsługuje i3 4150 od wersji BIOSu 0703 - http://www.asus.com/uk/Motherboards/H81MK/HelpDesk_CPU/ ciekawe jaki jest teraz.

Jeżeli kolega trafił w sedno, to niestety będziesz musiał zaopatrzyć się na chwilę w inny procesor, żeby zaktualizować BIOS. Wygląda na to, że to Cię czeka.
  • #9 13893589
    kamilm14
    Poziom 10  
    Jakieś inne przypuszczenia? :D Bardziej optymistyczne wersje?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył komputer, jednak napotkał problem z brakiem sygnału do monitora. Po wstępnym uruchomieniu, wentylatory działają, ale monitor nie wyświetla obrazu. Użytkownik odłączył dodatkowe akcesoria, a także próbował uruchomić komputer bez dysku i pamięci RAM. Zauważył nieprawidłowe działanie wentylatora procesora, co może sugerować problem z jego działaniem. Wskazano, że płyta główna obsługuje procesor Intel i3 4150, ale może wymagać aktualizacji BIOS-u, co może wymagać użycia innego procesora. Użytkownik rozważa oddanie sprzętu do serwisu w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA