logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer działa lecz na monitorze "brak sygnału"

Gderski 18 Wrz 2020 20:16 972 7
REKLAMA
  • #1 18930371
    Gderski
    Poziom 2  
    Dzień dobry, mam pytanie komputer sie włącza ale na monitorze wyskakuje "brak sygnału" monitor oraz kabel jest sprawny (podłączałem do laptopa) byłem w 2 serwisach w pierwszym dostałem informację że to wina procesora, więc zamówiłem kupiłem i wymieniłem komputer dalej nie pokazywał ekranu, więc oddałem komputer do komputronik'a wszystko sprawdzili i powiedzieli ze płyta główna to tak jak z procesorem wymieniłem ją i dalej nic zadzwoniłem więc do pogotowia komputerowego i usłyszałem że "serwisant" jest na urlopie ale bym sprawdził kość ram w innych slotach, sprawdziłem w każdym slocie i dalej nic.

Więc moje pytanie jest następujące ma ktoś jakiś pomysł co bym mógł jeszcze sprawdzić przez co komputer może nie wyświetlać ekranu?

Procesor i płyta główna są dopiero co kupione

V Podzespoły V

Procesor i5 3 generacji
    Płyta główna od dell'a (nie znam dokładnie modelu)
    Karta graficzna asus gtx 650ti 1gb
    Zasilacz BanditPower Atx-500 (500wat)

V Zdjęcia V
    Komputer działa lecz na monitorze "brak sygnału" Komputer działa lecz na monitorze "brak sygnału"
  • REKLAMA
  • #2 18930386
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 698
    Pierwszy podejrzany to karta graficzna, płyta ma zintegrowaną grafikę, woęc łatwo można sprawdzić wyjmując tego Asusa całkiem.
    A drugi to zasilacz oczywiście.
  • REKLAMA
  • #3 18930420
    Gderski
    Poziom 2  
    Sprawdziłem na zintegrowanej i też nic a zasilacz wątpię bo wymieniałem przed pierwszym razem jak miałem ten problem ale sprawdzę bo jakoś jeszcze leży u mnie w domu
  • #4 18930440
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Jesteś tego pewny że włożyłeś kompatybilny procesor? Może masz procesor obsługiwany przez bios którego płyta nie posiada, starszy, i tutaj jest problem? Ogólnie problem taki może być spowodowany płytą procesorem, pamięciami zasilaczem,, ew. monitor/kabel sygnałowy. Spróbuj jeszcze pożyczyć od kogoś monitor. podłącz do tv jak masz odpowiednie złącze na nim i spr.
  • REKLAMA
  • #5 18930448
    Gderski
    Poziom 2  
    Procesor i płyta jest identyczna jak jeszcze działał kupiłem ten sam model by nie było z tym problemu a monitor sprawdzałem od swojego brata i to samo
  • #6 18930465
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Dobrze byłoby spr. procesor też w sumie... Handlarze potrafią robić w jajo i też tak się załatwiłem... Kupiłem procesor i niby sprawny i okazało się że niedziała. Myślałem że płyta główna też padła, więc kupiłem też płytę i też nic. Zmieniłem więc procesor na mój i komputer ruszył.. Potem jak się okazało musiałem ciężkie boje z handlarzem stoczyć, ponieważ upierał się przy swoim że procesor sprzedał dobry, ale na w końcu po interwencji Allegro odpuścił i odda pieniądze i nawet nie musiałem odsyłac.
  • REKLAMA
  • #7 18930467
    Gderski
    Poziom 2  
    Procesor i płyta jest identyczna jak jeszcze działał kupiłem ten sam model by nie było z tym problemu a monitor sprawdzałem od swojego brata i to samo

Dodano po 15 [minuty]:

Piotr160292 napisał:
    Dobrze byłoby spr. procesor też w sumie... Handlarze potrafią robić w jajo i też tak się załatwiłem... Kupiłem procesor i niby sprawny i okazało się że niedziała. Myślałem że płyta główna też padła, więc kupiłem też płytę i też nic. Zmieniłem więc procesor na mój i komputer ruszył.. Potem jak się okazało musiałem ciężkie boje z handlarzem stoczyć, ponieważ upierał się przy swoim że procesor sprzedał dobry, ale na w końcu po interwencji Allegro odpuścił i odda pieniądze i nawet nie musiałem odsyłac.

Sprawdzałem nowy procesor na starej płycie i stary procesor na nowej płycie i nic
  • #8 18930604
    Piotr160292
    Poziom 38  
    No to jeżeli wykluczyłeś grafikę, ram, płytę, procesesor to zostaje zasilacz i monitor - innej opcji nie ma, o ile wyjąłeś dedyka i zrobiłeś reset biosu, bo inaczej bios nie włączy integry....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który włącza się, ale na monitorze pojawia się komunikat "brak sygnału". Sprawdził monitor i kabel, które działają z innym urządzeniem. Wymienił procesor i płytę główną, ale problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził również pamięć RAM w różnych slotach oraz zintegrowaną grafikę, jednak bez rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie karty graficznej, zasilacza oraz kompatybilności procesora z płytą główną. Wskazują również na możliwość uszkodzenia nowego procesora lub płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA