logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam windows XP Po kolejnej aktualizacji Skypa nie działa kamerka.

Tadzik43 23 Sie 2014 22:14 11538 13
REKLAMA
  • #1 13901922
    Tadzik43
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Mam windows XP Po kolejnej aktualizacji Skypa nie działa kamerka na Skypie. Z innymi programami działa. Próbowałem zainstalowac starsze wersje skypa okazało sie to niemożliwe
    nawet po odinstalowaniu skypa.
    Bardzo prosze o pomoc z którą z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 13902055
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Tadzik43 napisał:
    Próbowałem zainstalowac starsze wersje skypa okazało sie to niemożliwe
    nawet po odinstalowaniu skypa.

Po odinstalowaniu wyczyść wpisy w rejestrze CCleaner'em.
    Tadzik43 napisał:
    Mam windows XP

Z jakim SP?.
  • #3 13904315
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Witam
    Musi mieć SP3 bo z 2 w ogóle nie uruchomi Skype.
  • REKLAMA
  • #4 13910231
    Tadzik43
    Poziom 9  
    Mam SP3 mam komunikat, że mój komputer nie obsługuje nowszej wersji Skypa A tak naprawde to wszystko działa po za kamerką.
  • REKLAMA
  • #5 13910945
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Tadzik43 napisał:
    mam komunikat, że mój komputer nie obsługuje nowszej wersji Skypa

Podaj specyfikację sprzętu.
  • #6 13915452
    bLaYd
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Najprawdopodobniej będziesz musiał zapomnieć o używaniu kamery na tym komunikatorze. Problem występuje już od kilku tygodni i dotyczy niestety sporej części użytkowników Skype na starszych komputerach.

Podaj proszę jaki model procesora masz w tym komputerze, na którym Skype nie wykrywa kamerki.
  • #7 13915822
    Tadzik43
    Poziom 9  
    Mam windows XP Po kolejnej aktualizacji Skypa nie działa kamerka.

Próbowałem wszystkiego wszystkie wersje Skypa mam Windows XP Sp3 kamerka działa w innych programach a na Skype nie. Gdy na Skype nawiąże kontakt i próbuje włączyć opcje " rozmowa z wideo " pojawia się komunikat patrz załącznik. Czuje się oszukany przez Skypa. Nie będę zmieniał komputera z powodu jednego programu.
    [ mam 71 lat] Jeśli możecie pomóżcie.
  • #8 13916079
    bLaYd
    Poziom 10  
    Nie odpowiedziałeś na pytanie dotyczące modelu procesora, który masz zainstalowany w komputerze. Najprawdopodobniej jest to model, który nie obsługuje SSE2, co jest niestety wymagane przez najnowszą wersję Skype. Miałem identyczny problem.

Proponuję zapoznać się z tym wątkiem SKYPE nie widzi kamery po wymuszonej aktualizacji

Wyjaśnienie problemu jest w poście nr #18 - >TUTAJ<

Uważam, że tą zagrywką Skype traci wiele użytkowników. Bo jak słusznie zauważyłeś, nie opłaca się kupować nowego komputera tylko dlatego, że jeden program na nim nie działa, bo tak sobie życzy firma.

Czas najwyższy na jakąś dobrą alternatywę do rozmów wideo.
  • #10 13916152
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    bLaYd napisał:
    Uważam, że tą zagrywką Skype traci wiele użytkowników. Bo jak słusznie zauważyłeś, nie opłaca się kupować nowego komputera tylko dlatego, że jeden program na nim nie działa, bo tak sobie życzy firma.

Firma też nie będzie płakać za użytkownikami z których nie ma zysków.
  • Pomocny post
    #11 13916193
    bLaYd
    Poziom 10  
    Jeśli ktoś korzystał z ciut starszej wersji to nie przynosił firmie zysków, a po aktualizacji już nagle takie zyski przynosi? Przecież jeśli chodzi o reklamy, to wyświetlają się zarówno na starszej, jak i nowszej wersji.

Jeśli chodzi o mnie osobiście, to aktualizacja nie robi mi żadnej różnicy i na laptopie korzystam z najnowszej wersji i wszystko jest w porządku. Gorzej jest w przypadku osób starszych, które mają kilkuletnie komputery, z których korzystają przede wszystkim do rozmów wideo z rodziną (np. moi rodzice), a u których nagle przestała działać kamera. I co, tacy emeryci muszą teraz kupować nowe komputery tylko dlatego, że Skype tak chce? Dobrze, że jeszcze da się znaleźć wersje, które działają i na takich starszych sprzętach, ale to tylko kwestia czasu, zanim również one zostaną wycofane, bo jak twierdzi Skype "Niestety, nie ma żadnych planów zapewnienia obsługi dla tych starszych komputerów" (komunikat z ich strony internetowej).
  • #12 13917449
    jankas
    Poziom 2  
    Microsoft jak zwykle miesza ale co zyskał na Skypie? - przecież jest właścicielem.
    Co innego UEFI
    Link
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 13918719
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    bLaYd napisał:
    a u których nagle przestała działać kamera. I co, tacy emeryci muszą teraz kupować nowe komputery tylko dlatego, że Skype tak chce?

Nie muszą, przecież nikt nie narzuca korzystania ze Skype, możesz na przykład korzystać z wideo-rozmów w telefonie.
  • #14 15547213
    Tadzik43
    Poziom 9  
    Zmieniłem komputer teraz mam windows 7 i wszystko jest
    ok

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z systemem Windows XP zgłasza problem z kamerą internetową, która przestała działać po aktualizacji Skype, mimo że działa w innych programach. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby po odinstalowaniu Skype'a wyczyścić rejestr za pomocą CCleanera oraz upewnić się, że system ma zainstalowany Service Pack 3 (SP3). Wskazują również, że nowsze wersje Skype'a mogą wymagać obsługi SSE2, co może być problematyczne dla starszych procesorów. Użytkownik podaje, że nie zamierza wymieniać komputera tylko z powodu jednego programu. W końcu, po zmianie komputera na Windows 7, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA