logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skype na Windows XP - brak wsparcia dla kamerki po aktualizacji

Endrju111 24 Wrz 2014 11:28 1938 7
REKLAMA
  • #1 13986545
    Endrju111
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    A więc problem jak w temacie.
    Notebook (model chyba nie jest ważny) z systemem windows xp, skype działał poprawnie jednak po którejś aktualizacji zniknęła kamerka (sama kamerka działa poprawnie, ale nie w skype)
    Znalazłem rozwiązanie, zainstalowałem starszą wersję i na jakiś czas było ok, dopóki nie przestał się łączyć. I tak teraz starsze wersje nie łączą się z serwerem, zaś w nowszych nie działa kamerka.
    Czy to u mnie jest problem, czy może microsoft (który to jest właścicielem skype) zakończył support skype dla winxp?
    Podejrzewam to drugie, gdyż kilka dni temu zauważyłem że ze strony skype zniknęła starsza wersja dla systemów xp.
  • REKLAMA
  • #2 13986797
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Są problemy ze Skype pod SP2. Zainstalowanie SP3 rozwiązuje problem. Jeśli nie masz SP3 to zainstaluj go.
  • REKLAMA
  • #3 13986816
    Endrju111
    Poziom 23  
    Oczywiście jest SP3 jak i wszystkie aktualizacje.
  • REKLAMA
  • #4 13987210
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Spróbuj zainstalować wersję 6.6.
    Jak wygląda kwestia sterowników do kamerki?
  • #5 13987346
    Endrju111
    Poziom 23  
    Sterowniki obecnie są ze strony producenta, próbowałem 4-5 różnych (niektóre dawały odwrócony obraz), żadne nie działały w skype.
    Nie jestem pewien, ale chyba 6.6 próbowałem i nie łączyła się z serwerem, ale na wszelki wypadek spróbuję jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #6 13987710
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Nie mam co do tego pewności ale wydaje mi się że to chyba nie jest kwestia wersji systemu operacyjnego ale procesora (CPU). Na próbę obok Windowsa XP zainstaluj jakiegoś nowszego Windowsa. Jezeli w tym nowszym Windowsie Skype razem z tą kamerką będzie poprawnie współpracować to będziesz miał pewność ze to jest kwestia wersji Windowsa a jeżeli będzie tak samo to pozostaje wymiana procesora na zgodny z wymaganiami Skype.
  • #7 13987791
    iamtheone
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Próbowałeś skorzystać z przywracania systemu do dnia w którym wszystko działało poprawnie?
  • #8 13988141
    Endrju111
    Poziom 23  
    Tak, od tego zacząłem po tym jak nie łączyło się z serwerem, ale nic to nie dało, po prostu starsze wersje nie łączą się z serwerem, a w nowszych nie działa kamerka. Kiedyś w jednym z tematów faq na stronie skype był link do starszej wersji (dla win xp) ale link z tego tematu zniknął.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z działaniem kamerki w Skype na systemie Windows XP po aktualizacji, gdzie kamerka działa poprawnie, ale nie jest rozpoznawana przez aplikację. Po zainstalowaniu starszej wersji Skype, problem z połączeniem z serwerem się pojawił. Inni użytkownicy sugerują zainstalowanie wersji 6.6 oraz sprawdzenie sterowników do kamerki. Użytkownik potwierdza, że sterowniki są aktualne, ale nie działają w Skype. Pojawia się również sugestia, aby przetestować Skype na nowszym systemie operacyjnym lub wymienić procesor, jeśli problem będzie się powtarzał. Przywracanie systemu do wcześniejszego stanu nie przyniosło rezultatów, a link do starszej wersji Skype dla XP zniknął ze strony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA