logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wydrukować mapę internetową na pełną stronę A4 lub A3?

0ceanborn 25 Sie 2014 08:49 25536 7
REKLAMA
  • #1 13905292
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    Witam wszystkich.
    Trochę techniki i człowiek już się gubi.
    Problem może banalny jednak nie mam w tym doświadczenia, nie wiem jak drukować.
    Mam w planie wybrać się na wycieczkę i chciałbym mieć ze sobą jakąś mapę.
    Szukam rozwiązania które pozwoliłoby wydrukować na całej stronie A4 lub A3 wybrany fragment mapy internetowej.
    Może to być dowolna mapa - yahoo, google, zumi, tageo, openstreet.
    Może być osobny program do przeglądania map, wtyczka firefoxa - cokolwiek
    Jeśli macie jakieś wskazówki jak to zrobić w miarę sprawnie byłbym mega wdzięczny.
    Z tego co już znalazłem - można wejść na google maps - classic i tam wydrukować sobie mapkę jednak jest to rozwiązanie beznadziejne. O ile nie przeszkadza mi krótki nagłówej reklamowy to drukowanie małej kwadratowej mapki zajmującej niewielką część strony mnie nie satysfakcjonuje. Yahoo maps - podobnie.

Wiem że można zabrać ze sobą normalną mapę, jednak trochę szkoda kasy zwłaszcza że duża mapa może szybko się zniszczyć i nie zawsze chce się ją rozkładać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13905466
    0ceanborn
    Poziom 25  
    xury napisał:
    Możesz zrobić printscreena, a następnie wstawić np do Painta. Ustawić co potrzeba i wydrukować.

To oczywiście żadne rozwiązanie, no bo na printscreenie mam cały ekran, a nie tylko mapę.
    Mogę wyciąć fragment zawierający mapę i powiększyć na całą stronę ale zamiast szczegółów będę miał ... piksele.
    Pytanie jeszcze takie, jaką rozdzielczość powinien mieć plik graficzny aby można go było wydrukować na całej stronie A4 na typowej drukarce, bez utraty szczegółów ?
    Nie znam się na drukowaniu, a z drukarki korzystam jedynie grzecznościowo.
  • REKLAMA
  • #4 13905494
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 275
    0ceanborn napisał:
    na typowej drukarce

Z tego co mi wiadomo nie ma czegoś takiego jak „typowa drukarka”.
    0ceanborn napisał:
    jaką rozdzielczość powinien mieć plik graficzny aby można go było wydrukować na całej stronie A4 na typowej drukarce, bez utraty szczegółów ?

To zależy od użytej drukarki.
    0ceanborn napisał:
    Mogę wyciąć fragment zawierający mapę i powiększyć na całą stronę ale zamiast szczegółów będę miał ... piksele.

Skopiuj kilka sąsiadujących ze sobą fragmentów mapy i połącz te fragmenty w jedną całość większą o docelowego rozmiaru a następnie wykadruj do docelowego rozmiaru. Nie będziesz musial tego powiększać i będziesz miał mapę bez pikselozy.
  • REKLAMA
  • #5 13905560
    0ceanborn
    Poziom 25  
    iagre napisał:
    Skopiuj kilka sąsiadujących ze sobą fragmentów mapy i połącz te fragmenty w jedną całość większą o docelowego rozmiaru a następnie wykadruj do docelowego rozmiaru. Nie będziesz musial tego powiększać i będziesz miał mapę bez pikselozy.

Panie Przewodniczący, Pan nie ściemnia tutaj, bo Pan dobrze wie że nie o to mi chodzi.
    Znalazłem już kilka rozwiązań :
    http://walking-papers.org/
    http://fieldpapers.org/files/prints/hlhp3ng5/field-paper-hlhp3ng5.pdf
    Niestety korzystają one z OpenStreetMap, ja natomiast wolałbym google, yahoo lub coś innego, więc szukam dalej.
  • #6 13905568
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    0ceanborn napisał:
    Pytanie jeszcze takie, jaką rozdzielczość powinien mieć plik graficzny aby można go było wydrukować na całej stronie A4 na typowej drukarce, bez utraty szczegółów ?
    Najlepiej jakby plik był w rozdzielczości 1:1 w stosunku do wydruku. Typowy wydruk dobrej jakości dla A4 przyjmuje się na poziomie 200-300dpi (200 do 300 punktów na cal). Przelicz to sobie na mm, odnieś do formatu A4 i wyjdzie ci poszukiwana rozdzielczość.
  • #7 13905573
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4835
    0ceanborn napisał:
    xury napisał:
    Możesz zrobić printscreena, a następnie wstawić np do Painta. Ustawić co potrzeba i wydrukować.

To oczywiście żadne rozwiązanie, no bo na printscreenie mam cały ekran, a nie tylko mapę.
    Tak ciężko wyciąć żądany fragment w paincie?

Dodatkowo - mapy http://www.viamichelin.pl/web/Mapy-plany wydruk praktycznie samej mapy.
  • #8 13905660
    0ceanborn
    Poziom 25  
    DriverMSG napisał:
    Dodatkowo - mapy http://www.viamichelin.pl/web/Mapy-plany wydruk praktycznie samej mapy.

Jakby nieco lepiej niż w googlemaps a jednak jeszcze nie to o co mi chodzi.
    Pod tym względem moje rozwiązania są lepsze niestety bazują one tylko na osm.
    Już wiem jak wydrukować mapę google :
    W programie google-earth - pełen ekran, zapisz obraz, drukowanie.
    Trochę męczyłem się z intalacją na Ubuntu 64-bit - jakby ktoś pytał :
    http://www.noobslab.com/2014/03/install-google-earth-in-ubuntulinux.html
    Jak wydrukować mapę internetową na pełną stronę A4 lub A3?
    Nie wypełnia dokładnie całej strony ale to już bez problemu ogarnę np zmieniając rozdzielczość monitora. Biorąc pod uwagę dużo funkcji - warstw mapy jest to dobre rozwiązanie, niestety widzę jedną wadę. Cała strona jest zamalowana na zielono, nie wiem jak to wyłączyć tak bym miał zwykłe, szare mapy google. Nie dość że dużo tuszu wyjdzie to jeszcze będzie problem z robieniem notatek, a o to mi m.in. w tej mapie chodzi.
    ---------------------------------------------------------------------
    Inne rozwiązanie na które wpadłem ostatnio przez przypadek.
    1.Najpierw robimy dużą mapę w formacie PNG:
    https://www.youtube.com/watch?v=424S9X-Xj4E
    2.Przeróbka na jpeg.
    3.Za pomocą strony www.blockposters.com robimy mapę w formacie pdf.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na wydrukowanie fragmentu mapy internetowej na pełnej stronie A4 lub A3, preferując mapy z Google, Yahoo lub innych źródeł. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod, w tym wykonanie zrzutu ekranu i edytowanie go w programie graficznym, jednak użytkownik zauważył, że jakość wydruku jest niewystarczająca. Inna propozycja to skopiowanie fragmentów mapy i połączenie ich w jeden obraz, co pozwoli uniknąć pikselizacji. Użytkownik odkrył, że Google Earth umożliwia zapisanie mapy w pełnym ekranie, co jest lepszym rozwiązaniem, ale napotkał problem z zielonym tłem na wydruku. Wskazano również, że odpowiednia rozdzielczość do druku A4 powinna wynosić 200-300 dpi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA