logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ wyłapujący różnicę napięć wynoszącą +/- 20mV

yoachim95 25 Sie 2014 15:42 1725 13
  • #1 13906285
    yoachim95
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam :)
    Chciałbym zbudować układ, którego zadaniem będzie sygnalizowanie różnicy w napięciach sięgającej ok. 20mV. Do układu będą podłączone wyjścia dwóch czujników. Napięcia z czujników będą zawierać się w przedziale 1-4V. Chciałbym aby układ działał w taki sposób, że w momencie kiedy różnica pomiędzy jednym a drugim napięciem (bądź na odwrót) wyniesie ok. 20mV, układ da na wyjściu sygnał o wartości przykładowo 5V (stan wysoki), który zostanie potem interpretowany przez mikrokontroler.
    Układ wyłapujący różnicę napięć wynoszącą +/- 20mV
    Zastanawiam się jak to zrobić i póki co nie mam żadnego konkretnego pomysłu. Myślałem o komparatorach, ale do ich zasilania potrzeba napięcia symetrycznego, a to nie wchodzi w grę.
    :arrow: Czy moglibyście podrzucić jakiś pomysł jak to zrobić na wzmacniaczu operacyjnym (albo różnicowym czy innym)?
    Bardzo dziękuję za pomoc. :)
  • Pomocny post
    #2 13906379
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 13906445
    yoachim95
    Poziom 15  
    O no to super :) Czyli po prostu ten komparator załatwi sprawę czy potrzeba jeszcze jakichś innych elementów? Jak to zrobić aby komparator wyłapywał różnicę akurat 20mV a nie np. 10mV czy 100mV? Jak się to reguluje? :D
  • Pomocny post
    #4 13906513
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13906532
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 13906588
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 13906660
    yoachim95
    Poziom 15  
    Właśnie muszę sam to zrobić i szukam czegoś w rodzaju ''gotowca''. Niestety nie mam nikogo kto w 100% by to za mnie zrobił więc muszę jakoś sam do tego dojść... :/
  • #8 13907308
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 13907865
    yoachim95
    Poziom 15  
    Napięcie 20mV to orientacyjna wartość. Ostateczna wartość będzie wiadoma dopiero wtedy kiedy w 100% 'zapanuję' nad czujnikami :) Myślałem, że są gotowe układy, w których regulacji dokonuje się poprzez np. dobór wartości rezystorów... :)
  • Pomocny post
    #10 13908342
    QuantumXXX
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    yoachim95 napisał:
    Napięcie 20mV to orientacyjna wartość. Ostateczna wartość będzie wiadoma dopiero wtedy kiedy w 100% 'zapanuję' nad czujnikami :) Myślałem, że są gotowe układy, w których regulacji dokonuje się poprzez np. dobór wartości rezystorów... :)

Potrzebujesz wzmacniacz operacyjny który odejmie dwa napięcia. Jak już masz różnicę to dajesz komparator który przełącza się jeśli napięcie będzie większe niż referencyjne. A referencyjne ustawiasz potencjometrem lub rezysotrami. Tyle teoria - ale wszystko zależy do czego to ma być. Bo 20mV to bardzo mało i jeśli środowisko jest zaszumione to komparator będzie się cały czas przełączał (potrzebna jest wtedy histereza).
  • #11 13910108
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #13 13929813
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2635
    AVE...

Wzmacniacz instrumentalny z trzech standardowych wzmacniaczy operacyjnych. Wzmocnienie ustawione na 10, rezystory o tolerancji 1%, na wyjściu będzie sensowny sygnał różnicowy 200mV, to dopiero do komparatora. Ostatecznie jeden wzmacniacz SSM2019 (lub podobny) w konfiguracji różnicowej i ze wzmocnieniem 10-100. Są lepsze op-ampy, ale cenowo kosztowne...
  • #14 13932082
    yoachim95
    Poziom 15  
    Dziekuje bardzo za zainteresowanie tematem :) Nie spodziewalem sie az tak duzego zainteresowania i pomocy oraz wskazowek z Waszej strony. :) Narazie nie wiem jak ostatecznie bedzie wygladal moj uklad pomiarowy ale kiedy to mi sie rozjasni wezme wszystkie wskazowki pod uwage i w razie problemow bede dopytywal sie. :) Jeszcze raz dziekuje :)
    (Chwilowo korzystam awaryjnie z Linuxa, ktory jest w angielskiej wersji jezykowej i nie mam jak sprawnie uzywac polskich znakow)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do zbudowania układu, który sygnalizuje różnicę napięć wynoszącą około 20mV pomiędzy dwoma czujnikami, których napięcia mieszczą się w przedziale 1-4V. Proponowane rozwiązania obejmują użycie komparatorów, takich jak LM393, oraz wzmacniaczy różnicowych, które mogą wzmocnić sygnał do odpowiedniego poziomu. Wskazano również na potrzebę zastosowania histerezy, aby uniknąć fałszywych sygnałów w zaszumionym środowisku. Użytkownik rozważa gotowe układy, które można dostosować poprzez dobór rezystorów. Wskazano na modele wzmacniaczy operacyjnych, takie jak SSM2019, które mogą być użyte w konfiguracji różnicowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA