logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór anteny dvbt do instalacji w domu z 3 mieszkaniami Gdańsk

sensation11 25 Sie 2014 18:53 1347 3
REKLAMA
  • #1 13906787
    sensation11
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam dom w którym są 3 mieszkania piętrowo. Do tej pory nie było tv. Chciałbym zainstalować dvbt z odbiorem w każdym gniazdku.

W piwnicy jest skrzynka rozdzielcza z luźnymi 3 przewodami koncentrycznymi, gdzie:
    1szy) idzie na parter - zainstalowane 1 gniazdo antenowe
    2gi) idzie na pierwsze piętro gdzie są 3 gniazda antenowe przelotowe (ostatnie raczej pewnie nieprzelotowe na logike biorąc)
    3ci) idzie na drugie piętro gdzie są też 3 gniazda antenowe przelotowe.

No i z tego co się do tej pory zorientowałem, żeby mieć naziemną tv muszę zainstalować antenę, od niej przewód do piwnicy do skrzynki rozdzielczej, a na końcu wszytko połączyć jakimś switchem.

Gdańsk matemblewo, dom trochę w dole pod wysokim lasem. Do nadajnika w Chwaszczynie (100kW?) po linii prostej niby 13 km.

Pytanie: Co potrzebuję kupić (jaka antena, przewód i w ogole wszystko, czy potrzebny wzmacniacz i jaki switch)
    Opcja
    1) Instaluję antenę na kominie, puszczam w komin koncentryka (kanał wentylacyjny). Czy mogę dać od anteny przewód zewnętrzny a po jakichś 3m zeby w kominie się łączył z wewnętrznym? (cena chyba mocno różna). A może w ogóle dać wewnętrzny i olać drogie czarne kable? Przecież każda satelita co wisi na dworzu ma biały kabel...
    2) Instaluję antenę na budynku, ale u góry pod dachem, dachówki ceramiczne. Wtedy przewód by musiał sobie lecieć po zewnętrznej elewacji. Wkuwam się wtedy z zewnątrz bezpośrednio do rozdzielni. Pytanie: czy antena może tak sobie wisieć bezpośrednio pod daszkiem?

Chciałbym uniknąć wpadek i niepotrzebnie wydanej kasy, zależy mi na stabilnym dobrym odbiorze, szczególnie że jedno mieszkanie idzie pod wynajem.

Aha, jak rozkręciłem jedno gniazdo przelotowe to miało jakby jakąś płytkę z tyłu, to jakiś wzmacniacz czy ki diabeł? Więcej nie rozkręcałem.
    Proszę uwzględnić, że z dachu do skrzynki rozdzielczej jest jakieś 20m, a poźniej od switcha w skrzynce najdalsze gniazdko też jakieś 2X metrów.

Dziękuję i pozdrawiam, temat troszkę gorący, czekam na wszelkie sugestie :)

PS. czy puszczając z dachu antenę do rozdzielni warto mi pociągnąć jakieś dodatkowo instalacje za jednym zamachem?
  • REKLAMA
  • #2 13906999
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.

sensation11 napisał:
    Chciałbym zainstalować dvbt z odbiorem w każdym gniazdku.
    ...
    No i z tego co się do tej pory zorientowałem, żeby mieć naziemną tv muszę zainstalować antenę, od niej przewód do piwnicy do skrzynki rozdzielczej, a na końcu wszytko połączyć jakimś switchem.

Z tej lokalizacji około 13km od nadajników z mocami po 100kW ERP - to instalacja typowa z rozgałęźnikiem na 3 wyjścia - bez wzmacniaczy i bez jakiegoś tam "switcha".

Instalacja :
    antena < kabel koncentryczny < rozgałęźnik < do TV (3 przewody)

Cytat:
    Co potrzebuję kupić

1. antena o zysku około +9dBd
    2. kabel koncentryczny TRISET 113 PE od anteny do pownicy
    3. rozgałęźnik RI-3 lub R-3
    4. złącza F

Cytat:
    Chciałbym uniknąć wpadek i niepotrzebnie wydanej kasy

To nie pisz takich dziwnych kombinacji z łączeniem kabla w kominie - i jego cenie. :!:

Cytat:
    Aha, jak rozkręciłem jedno gniazdo przelotowe to miało jakby jakąś płytkę z tyłu, to jakiś wzmacniacz czy ki diabeł? Więcej nie rozkręcałem.

Tutaj widać, żeś z tych Laików i chyba bez fachowca się nie obejdzie. :cry:

Cytat:
    czy puszczając z dachu antenę do rozdzielni warto mi pociągnąć jakieś dodatkowo instalacje za jednym zamachem?

Osobiście jestem za tym aby w momencie prowadzenia instalacji RTV zadbać o wszystkie możliwe wyjścia w funkcji czasu i rozwijania tejże instalacji.

Dobrym wyjściem jest już teraz pomyśleć o :
    - SAT z PVR
    - o antenie na pasmo CB
    - o antenie dla internetu (bezprzewodowego)
    - o kablach UTP-5 lub wyżej

_____

R-3 : http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_trojdrozny_r-3_signal_R60103.htm
    RI-3 : http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_indukcyjny_ri-3-1_f_E2097.htm

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 13907051
    sensation11
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Ok
    dzięki za uwagi, jednak prosiłbym o konkretne modele anten wartych uwagi, nie ma znaczenia czy za 20zł czy 50. Jesli by byla konieczna za 100 to i taką bym kupił... ;)

SP5ANJ napisał:

Tutaj widać, żeś z tych Laików i chyba bez fachowca się nie obejdzie. :cry:

To prawda, że jestem laikiem w tym temacie bo dla mnie rzeczy typu sygnały których nie widać, jakieś tłumienie i wszystko z tym związane to nie moja bajka :) ale pytanie czemu bez fachowca sie nie obejdzie? cała instalacja wewnątrz mieszkań jest gotowa, muszę jakby jedynie zamontować antenę na dachu, puścic koncentryk do piwnicy i złączyć wszystko do kupy- wydaje mi się że to robota "dla przedszkolaka" :) Jeśli się mylę chętnie wypnę plecy do batowania ;)
  • #4 13911409
    muzzzy
    Poziom 13  
    Mylisz się, to niekoniecznie robota dla przedszkolaka. Spróbuj antenkę .
    Sprawdź po kolei jakie tłumienia mają poszczególne gniazda (powinna być jakaś naklejka na gnieździe).
REKLAMA