logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 2155 T DELTA - migająca dioda i trzaski z głośnika, brak obrazu

Takjakoś 27 Kwi 2005 00:19 1808 5
REKLAMA
  • #1 1440802
    Takjakoś
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich!
    U znajomego wysiadł telewizor, brak obrazu, migająca dioda i trzaski z głośnika w rytm migania diody- co to może być??
  • REKLAMA
  • #2 1440817
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    Sprawdz tranzystor lini kolo trafopowielacza ,chyba BU508(napewno zwarty) i sprawdz kondensator miedzy jego emiterem a kolektorem(okolo 10nF brak pojemnosci).Pozdro...
  • REKLAMA
  • #3 1454078
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Jak tranzystor linii jest zwarty to na pewno dioda nie będzie migała bo zasilacz jest cały czas zwarty i nie wstanie. Skoro dioda miga to zasilacz próbkuje. Przyczyną może być na przykład trafo WN. Ale jeśli nie masz wprawy to zostaw ten sprzęt bo ja już nieraz miałem przypadki, że telewizor rozgrzebał ktoś i tylko bardziej go uszkodził. Później uświadamiam klienta dlaczego tyle kosztuje naprawa.
  • REKLAMA
  • #4 1454663
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    KW napisał:
    Jak tranzystor linii jest zwarty to na pewno dioda nie będzie migała bo zasilacz jest cały czas zwarty i nie wstanie. Skoro dioda miga to zasilacz próbkuje. Przyczyną może być na przykład trafo WN. Ale jeśli nie masz wprawy to zostaw ten sprzęt bo ja już nieraz miałem przypadki, że telewizor rozgrzebał ktoś i tylko bardziej go uszkodził. Później uświadamiam klienta dlaczego tyle kosztuje naprawa.

Nie zgodze sie z toba bo mialem juz tak nie raz,co nie wyklucza uszkodzonego trafa.Pozdro...
  • REKLAMA
  • #5 1458493
    Daaro
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zgadzam sie z z albino to moze byc tylko tranzystor trzeba to sprawdzic. Nie mozna od razu podejrzewac trafa.Co nie znaczy że nie moze być przyczyną.Pozdrawiam

Dodano po 3 [sekundy]:

zgadzam sie z z albino to moze byc tylko tranzystor trzeba to sprawdzic. Nie mozna od razu podejrzewac trafa.Co nie znaczy że nie moze być przyczyną.Pozdrawiam
  • #6 1459452
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    W telestarach zasilanie procesora jak też i stopnia końcowego linii jest zrobione z tego samego zasilacza ( zasilacza głównego ). Pomiędzy zasilaczem a stopniem końcowym linii niema przekaźnika ani klucza tranzystorowego. Nasuwa się prosty wniosek, z którego wynika, że tranzystor linii nie może być zwarty.
REKLAMA