logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar 9970 DWA - TV nie włącza się, pykanie w głośnikach, migająca dioda

LAMBDA 26 Gru 2005 20:32 1080 5
REKLAMA
  • #1 2117500
    LAMBDA
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    ...wiem że było o tym czymś pisane duzo...troche poczytałem na forum...ale nieukrywam ze chodzi mi w tym przypadku o gotowca...jest to TV znajomego i mieszka na 3 pietrze...i dzwonił mi ze sie zepsuł i na samą myśl ze mam go tochac z 3 pietra to mnie ciarki przechodzą....objaw:..."nie włącza się, pyka w głośnikach i nie pali sie dioda tylko mruga"...objaw na BU albo jakąś diode na wtórnym....ale nie mam praktyki w telestarach więc prosze o porade...bo napewno to jakies standartowe uszkodzenie...
  • REKLAMA
  • #2 2117550
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Jesli zasilacz sprawny to przejrzyj okolice WN,sprawdz BU,zinne luty,kondensatory powrotu,obciazenie diod na wtornym,ramke i trafo.Ogolnie masz gotowca ale bez pomiarow sie nie obejdzie.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 2117568
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ...no to akurat wiem...znam metody postepowania przy takich usterkach.....ale wiem że ktoś co siedzi w serwisie albo naprawia często te TV to zna usterke na pamięć.....
  • REKLAMA
  • #4 2355544
    zdzislaw2
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Ale czemu od razu winna dioda? A idzie go sztucznie obciążyć, co z napięciami, o ile ruszy na szt. obciążeniu. W tym przypadku nie jest potrzebna praktyka na telestarach tylko ogólna znajomość zasady działania TV.
  • REKLAMA
  • #5 2379334
    zdzislaw2
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Szanowny Panie lambda w imieniu swoim jak i forumowiczów proszę opisać efekt pracy.
  • #6 2379417
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ...Witam...niewiem jak to sie stało że nie ma tu odpowiedzi mojej ale jestem przekonany że ja pisałem....ale OK powtórze....usterka była spowodowana jednym kondensatorem przy BU bodajże 330pF na 1.6KV ale głowy nie dam bo było już dawno to...ale było widac gołym okiem...pozdraviam...
REKLAMA