logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć działanie menu i przełączanie kanałów w LG 42LB650V?

adameta 26 Sie 2014 09:13 10356 15
REKLAMA
  • #1 13908104
    adameta
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Od dwóch tygodni jestem posiadaczem tego modelu telewizora (LG 42LB650V) i mam kilka pytań na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Moga wydawać się banalnie proste a mnie spędzają sen z powiek dlatego postawiłem napisać do specjalistów z Elektrody.

1) Telewizor, jego menu chodzi bardzo wolno, często łapie lagi, przełączanie programów trwa około 5 sekund. Czy da się to przyspieszyć?
    2) Chciałbym w końcu wykorzystać wbudowane 3D. Czy orientuje się ktoś skąd ściągnę chociaż kilkuminutowy filmik który będzie płynnie chodził na tym telewizorze?
    3) Czy jest możliwość sortowania kanałów- ich zamienienia? aby jedynka była na dwójce i odwrotnie?
    4) W jaki sposób mogę podłączyć komputer pod telefon? posiadam S3 z funkcją NFC. Wraz z telewizorem dostałem naklejke NFC jednak mimo wieku prób- ani z naklejką ani za pomocą kabla USB- telewizor nie wyświetla zawartości telefonu..
    5) W jaki sposób mogę sterować telewizorem za pomocą telefonu? Ściągnąłem aplikacje z Android Markt ale nie działa.
    6) Podłączyłem Pndrive pod TV z filmem w MP4 ale się ścina...

Jeżeli to coś znaczy- w tym tygodniu będę miał podłączony telewizor do internetu za pomocą kabla bo na wifi- za bardzo nie hula...

Jednym słowem MASAKRA :D
    Gdyby ktos miał chwile aby mi pomóc i odpisać to będę bardzo wdzięczny!
  • REKLAMA
  • #2 13908283
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2242
    Ad.1 - proponuję sprawdzić czy nie ma aktualizacji softu
    Ad.2 - Link
    Ad.3 - to musi być na 100% w instrukcji
    Ad.4 - jw.
    Ad.5 - Warunkiem niezbędnym do komunikacji smartfona z telewizorem jest
    połączenie obu urządzeń z tą samą domową siecią komputerową - smartfon
    może być połączony z siecią Wi-Fi, a telewizor przez kabel sieciowy lub
    również bezprzewodowo
    Ad.6 - Pendrive może mieć duże czasy odczytu i będzie cięło, tu musi być szybki sprzet.
  • REKLAMA
  • #4 13908388
    adameta
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie Panowie. Właśnie co instrukcji to jest bardzo uboga, w sumie jest w niej tylko opis pilota i środki ostrożności itp. Jest to mój pierwszy SmartTv dlatego przydałaby sie bardziej rozbudowana instrukcja.

Też myślę że problem z powolnym działaniem sprzętu może rozwiązać update oprogramowania, dzięki za link do strony producenta faktycznie widze pliki oprogramowania, tylko jak tego dokonać? Oto jest pytanie :)
    W instrukcji widze że jest mozliwość z Pendrivea, spróbuje też bezpośrednio z poziomu telewizora, poszukam, może jest taka funkcja.
  • #5 13908448
    scalok
    Poziom 30  
    Ocena: 274
    adameta napisał:
    Właśnie co instrukcji to jest bardzo uboga

Ty masz pobrać instrukcję PDF z linku który Ci podałem, ona ma 246,861K.
  • REKLAMA
  • #6 13908461
    adameta
    Poziom 10  
    Tak, to jest ta którą dostałem z TV, stron po polsku jest 15 i opisują jak powiesić telewizor na ścianie i do czego służy pilot hehe :P więc chyba za dużo się z niej nie dowiem :))
    Orientujecie się, czy jak będę miał podłączony TV już w sieci domowej to będzie jakaś możliwość podglądu obrazu z ekranu komputera bez użycia hdmi ?
  • #7 13908540
    scalok
    Poziom 30  
    Ocena: 274
    Faktycznie uboga ta instrukcja.
    Musisz skorzystać z tej którą masz w telewizorze.

Dodano po 1 [minuty]:

adameta napisał:
    Też myślę że problem z powolnym działaniem sprzętu może rozwiązać update oprogramowania, dzięki za link do strony producenta faktycznie widze pliki oprogramowania, tylko jak tego dokonać? Oto jest pytanie
    Załączniki:
    • Software_Upgrade_Guide_English_.pdf (662.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 13910513
    adameta
    Poziom 10  
    Powiem Ci, że ta w telewizorze też nie ma szału :)) w sumie to mogę ja spokojnie porównać do tej co podałeś link hehe dziwne że do takiego telewizora producent nie postarał się o jakiekolwiek materiały dla amatorów urządzeń smart tv
  • #9 13910790
    leonov
    Poziom 43  
    A nie dostałeś do TV płyty CD ? u mnie była właśnie tam instrukcja w pliku pdf.
  • #10 13910981
    adameta
    Poziom 10  
    Niestety żadnej płyty nie było.. a jeżeli mogę spytać- też masz Smart LG? Może akurat jakiś pokrewny model i mógłbyś mi podesłać ?
  • #11 13911126
    leonov
    Poziom 43  
    Niestety mój LG ma już kilka latek.
  • #12 13959556
    adameta
    Poziom 10  
    Mam już w końcu podłączony telewizor za pomocą kabla do internetu. Mam takie pytanie- czy jest jakaś możliwość aby wyświetlać obraz i dźwięk z stacjonarnego kompa na ekranie telewizora ? Bez HDMI- za pomocą kabla od internetu
  • #13 13959568
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    adameta napisał:
    Bez HDMI- za pomocą kabla od internetu

NIE.
    Co najwyżej można udostępnić pliki, foldery na tv, ale to w tv przeglądasz, to co na komputerze, i potrzebujesz wtedy Media Serwer.
  • REKLAMA
  • #15 13959640
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    adameta napisał:
    Myślałem o użyciu funkcji Miracast ale to chyba tlyko działa na windows 8?

Tutaj trochę wyjaśnień:
    http://blogs.technet.com/b/mkedziora/archive/...ezprzewodowo-obraz-i-d-wi-k.aspx#.VBWAC2dxmcw
  • #16 13959666
    adameta
    Poziom 10  
    czyli chyba lipa- na windows 7- nie da rady z tego co czytam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik telewizora LG 42LB650V zgłasza problemy z wolnym działaniem menu, długim czasem przełączania kanałów oraz brakiem płynności w odtwarzaniu filmów 3D. W odpowiedziach sugerowane są aktualizacje oprogramowania, które mogą poprawić wydajność urządzenia. Użytkownik pyta również o możliwość sortowania kanałów oraz podłączenia telefonu do telewizora, co wymaga połączenia obu urządzeń z tą samą siecią domową. Wskazano, że do przesyłania obrazu z komputera na telewizor bez HDMI potrzebny jest serwer multimedialny, a funkcja Miracast działa tylko na systemie Windows 8. Użytkownik zauważa, że instrukcja obsługi telewizora jest uboga w informacje.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA