logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BEKO DSFN 6631 - Regulacja twardości wody - słony posmak naczyń

Paszczak22 26 Sie 2014 13:58 27756 8
REKLAMA
  • #1 13908814
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Ocena: 114
    Na początku wspomnę, że szukałem na forum rozwiązania problemu, zbyt dużej ilości soli pobieranej do mycia naczyń co podejrzewam, jest przyczyną słonego posmaku naczyń po umyciu. W jednym wątku wyczytałem, że ktoś rozwiązał problem zmieniając ustawienia twardości wody w zmywarce, przez co zmywarka zmniejszyła zużycie soli. Przewertowałem instrukcje i nigdzie nie znalazłem takiej funkcji jak ustawienie twardości wody w mojej zmywarce. Czy ktoś wie, czy może to jest jakoś automatyczne regulowane, czy jak? A może jest jakaś regulacja a ja o niej nie wiem. Dołączam instrukcję dla jasności ale nie sądzę, żebym coś pominął, ale jestem tylko człowiekiem i może się mylę.

http://www.beko.com.pl/pobierz/DSFN_6631?kategoria=instrukcja
  • REKLAMA
  • #2 15499633
    Harrak
    Poziom 1  
    Ocena: 12
    Mam inny model zmywarki Beko. Instrukcja ustawienia twardości wody znajdowała sie na oddzielnej kartce (poza instrukcją główną). W moim modelu ustawia się ją w dwóch miejscach: programowo oraz pokrętłem znajdującym się pośrodku lewego boku od wewnątrz zmywarki.
  • REKLAMA
  • #3 15501760
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Całkiem zapomniałem o tym poście który kiedyś utworzyłem - dziękuję za odpowiedź. Problem już zdołałem rozwiązać. Programowo zmienia się tak, że przed włączeniem zasilania zmywarki (przełącznikiem) wciskam przycisk "P" i trzymając go włączam zmywarkę po pewnym czasie zmienia się menu i mogę ustawić twardość wody. Wartość od 1 do 5 zmieniam za pomocą przycisku "opóźnienia uruchomienia" a akceptuję wybór za pomocą "PLAY". Po czym wyłączam i włączam zasilanie zmywarki i już wszystko gra. :) Co do pokrętła nawet nie wiem czy takie posiadam, ale regulacja elektroniczna rozwiązała problem.
  • REKLAMA
  • #5 15502900
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Falco76 napisał:
    Sól nie jest pobierana do mycia naczyń!

To do czego jest sól? Do zmiękczenia wody czyli jest pobierana. Tak czy inaczej już moje naczynia nie mają już posmaku soli.
  • #6 15504689
    Falco76
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    1. Sól do zmywarek nie służy do zmiękczania wody.
    2. Do zmiękczania wody w zmywarkach służy substancja zawarta w wymieniaczu jonowym.
    3. Ponieważ substancja ta jest zabudowana w zmywarce na stałe, a jej zdolności zmiękczające kończą się po kilku cyklach zmywania, potrzebuje ona okresowej regeneracji.
    4. Do tejże regeneracji służy sól do zmywarek.
  • REKLAMA
  • #7 15507442
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Falco76 napisał:
    Sól nie jest pobierana do mycia naczyń!

To czemu naczynia miały słony posmak?
  • #8 15507593
    esem
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Kubki smakowe popalone (przypalone). ???
  • #9 16211238
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Dziękuje za pomoc - temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki BEKO DSFN 6631 zgłosił problem z nadmiernym pobieraniem soli, co prowadziło do słonego posmaku naczyń po myciu. Po przeszukaniu forum i instrukcji, nie znalazł opcji regulacji twardości wody. Inny użytkownik zasugerował, że w jego modelu regulacja twardości wody była dostępna na oddzielnej kartce instrukcji. Ostatecznie, autor odkrył, że można zmienić ustawienia twardości wody programowo, przytrzymując przycisk "P" przed włączeniem zmywarki, co rozwiązało problem. Dyskusja poruszała również kwestie dotyczące roli soli w zmywarkach, wyjaśniając, że sól jest używana do regeneracji wymiennika jonowego, a nie bezpośrednio do zmiękczania wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA