logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić biegunowość transformatora za pomocą miernika?

fresta 27 Kwi 2005 08:58 1248 5
REKLAMA
  • #1 1441162
    fresta
    Poziom 11  
    MAM banalne pytanie ale sam na nie sobie nie umiem odpowiedzieć. A pytanie jest takie jak sprawdzić w transformtorze gdzie jest + a gdzie - jakby to trzebabyło przemierzyć miernikiem to mam tylko powiedzcie jak ?? z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1441175
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Transformator pracuje przy napięciu zmiennym i nie ma tam + i - !!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1441541
    dafit906
    Poziom 27  
    Ocena: 515
    Transformator (łac. transformare przekształcać) - maszyna elektryczna służąca do przenoszenia energii elektrycznej prądu przemiennego drogą indukcji z jednego obwodu elektrycznego do drugiego.

Oba obwody mogą być odseparowane galwanicznie - co oznacza, że nie ma połączenia elektrycznego pomiędzy uzwojeniami, a energia przekazywana jest przez pole magnetyczne.

Transformator zbudowany jest z dwóch lub więcej cewek (uzwojeń) nawiniętych na wspólny rdzeń wykonany zazwyczaj z materiału ferromagnetycznego.

Jedno z uzwojeń (zwane pierwotnym) podłączone jest do źródła prądu przemiennego, powoduje to przepływ w nim prądu przemiennego. Przemienny prąd wywołuje powstanie zmiennego pola magnetycznego, pole to przenika przez pozostałe cewki (zwane wtórnymi) i w wyniku indukcji elektromagnetycznej powstanie w nich zmiennej siły elektromotorycznej (napięcia).

W skrócie: w trnsformatorze nie ma + i -. Tak samo jak w kontakcie nie ma + i -. Transformator tylko przetrawza prąd np. z 220 na 24/12/9 volt. A żeby "zrobić" + i - musisz zastosować mostek prostowniczy. Koszt około 3 zł.
  • REKLAMA
  • #4 1442184
    dbak
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Aby zmierzyć napięcia na stronie wtórnej należy ustawić miernik na
    pomiar napięcia przemiennego (~ lub AC) , bo chyba o to rónież chodziło
    w pytaniu.
  • REKLAMA
  • #5 1442403
    dzemik8
    Poziom 16  
    ma moze kolega powinie po prosztu wziaś i nabyc scalony mostek prostowniczy do końcowek ~ podpiac transformator a + i - sa świetnie oznaczone :D
    jezeli nie oto chodziło to w takim razie przełaczyć multimetr na Ac ( ktoś to wcześniej sugerował)
    jeżeli już podłaczysz mostek prostowniczy to do końcwek + i - podlacz jakiś wiekszy kondenczator i masz napiecie szczytowe bez kondensatora napiecie powiedzmy średnie ktoś moze sie czepiac
  • #6 1981307
    fresta
    Poziom 11  
    WItam po długie j przerwie zostałem poproszony o zakonczenie tego tematu dzięki ziomki dowiedziałem sie tego co chciałem a teraz prosze o zamknięcie tematu
REKLAMA