logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh MP 2000 - cykliczne kropki na wydruku i ksero, co może być przyczyną?

26 Sie 2014 16:42 1140 6
REKLAMA
  • #1 13909289
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 13909442
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Materialy do wymiany. Kropki sa od bebna. Ewentualnie ladowanie brudne. Podaj licznik i napisz czy cos bylo wymieniane.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 13910215
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 13910286
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Zrób kopie i zobacz gdzie wychodzą a potem zrób wydruk (np.licznika) i zobacz czy tez są. Jeżeli są i tu i tam to uszkodzony bęben lub wałek grzejny. Jeżeli tylko na kopii są a wydruk jest czysty to pozostaje brudna szyba .

C.

p.s. Jeżeli to bęben zobaczysz delikatny brudny paseczek na rolce ładującej.
  • REKLAMA
  • #5 13910381
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13910443
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Jeżeli przy kopii i wydruku masz to samo to szyba skanera odpada - przy wydruku nie jest używana wiec kropki na niej są nieistotne. Bęben nie ma "home position" wiec nie wraca co kopie do położenia wyjściowego . Puść kilka kartek i połóż je jedna za drugą i wtedy dopiero popatrz czy nie przesuwają sie cyklicznie. Tak jak pisałem obstawiam tylko bęben lub teflon. Przy dziurawej rolce ładującej miałbyś drobno usianą przerywaną linie . Chyba że masz te kropki na papierze ... Raz juz tak głupio spędziłem przy kolorowym Bizhubie dobre pół godziny :) maszyna robiła zawsze w tym samym miejscu różową kropkę - tak na druku jak i na kopii . Okazało sie że pani miała papier z odpadów z wydawnictwa i każda kartka miała taką wadę :) Przyznam sie że w pierwszej chwili zgłupiałem jak takie cos po konserwacji zobaczyłem :)

C.
  • REKLAMA
  • #7 13927188
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z cyklicznymi kropkami na wydrukach i kopiach z urządzenia Ricoh MP 2000. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzony bęben, brudne ładowanie, lub problemy z rolką grzejną. Użytkownik zauważa, że kropki pojawiają się w tych samych miejscach na kartce, co może wskazywać na problem z bębnem lub innymi komponentami. Wskazówki obejmują sprawdzenie, czy kropki występują zarówno na kopiach, jak i wydrukach, co może pomóc w diagnozie. Zwrócono również uwagę na możliwość wad papieru jako potencjalnej przyczyny problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA