logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio MP2000 - Paski na kopiach z szyby po konserwacji, drukowanie OK

swistak1984r 19 Maj 2015 13:47 1140 10
REKLAMA
  • #1 14704914
    swistak1984r
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Od kilku dni męczę się z kopiarką Ricoh Aficio MP2000. Kopiarka po pełnej konserwacji, wszystko wyczyszczone na błysk i powstał mały problem. Przy drukowaniu jest ok, przy kopiowaniu z ADF jest ok, natomiast przy kopiowaniu z szyby mam taki efekt jak na załączonym zdjęciu:

Ricoh Aficio MP2000 - Paski na kopiach z szyby po konserwacji, drukowanie OK

Coś gdzieś mi siedzi na optyce cały czas? Czy może gdzieś przestawiłem optykę przypadkiem czyszcząc lustra? Dodam, że obraz nie jest zniekształcony.
  • REKLAMA
  • #2 14704949
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Najcześciej w tych maszynach przekrzywiała sie oś optyczna skanera poprzez opadanie do dołu jego frontowej lewej krawędzi . Spróbuj delikatnie podciągnąć ją do góry - odgiąć do uzyskania prawidłowej kopii.

C.
  • REKLAMA
  • #3 14704967
    swistak1984r
    Poziom 16  
    Ten patent znam i zawsze jak kopiarka jedzie do klienta to dostaje "profesjonalną" podpórkę i w tej też jest zamontowana od początku a problem pojawił się czyszczeniu optyki nagle i co ją poprawiałem to raz było lepiej raz gorzej i nie mam pojęcia co wpływa na takie zachowanie.
  • REKLAMA
  • #4 14705471
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Kolego na 100% przestawiłeś któreś z luster po lewej stronie, tzn zmieniłeś kąt nachylenia. Przyjrzyj się klipsom mocującym na bokach i sprawdź czy krawędzie luster równo dolegają do metalowych ograniczników. To musi być optyka, miałem ten sam przypadek w pokrewnym nashuatecu gdzie przywrócenie poprawnego obrazu udało się dopiero po godzinie regulacji metodą prób i błędów. Jeżeli wyciągałeś lustra do czyszczenia chwytając za wózek mógł przeskoczyć na zębatkach pasek napędowy i zmieniła się odległość. Celem wyczyszczenia luster należy przesuwać mechanizm pociągając z wyczuciem za pasek zębaty/linkę a nie za wózek skanera lub lustro.
  • #5 14706800
    swistak1984r
    Poziom 16  
    Zawsze jak czyszczę optykę to przesuwam za wózek z lampą bo wtedy najmniejszy opór stawia optyka przy przesuwaniu. Przeskoczyć pasek nie przeskoczył bo by mi się punkty nie zgadzały do ustawiania optyki i bym miał obraz z kopiowania zniekształcony. Ale fakt mogłem któreś z luster przestawić przy czyszczeniu na klipsach i teraz mam problem...Dodam jeszcze, że efekt brudzenia znika jak robię kopiowanie z szyby w trybie foto.
  • #6 14706826
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    To normalne. Wtedy obraz jest inaczej przetwarzany i takie brudzenie nie bedzie widoczne . Skoro prostowanie skanera odpada to pozostają tylko lustra. Każde po kolei trzeba bedzie obejrzeć czy dobrze leży na swoim miejscu. Sprawdź jeszcze czy nie wyskoczył któryś z elementów ślizgowych skanera i czy przez to nie opada on jedna stroną niżej .

C.
  • REKLAMA
  • #7 14706846
    swistak1984r
    Poziom 16  
    Ok, dzięki za podpowiedź dzisiaj będę u klienta i sprawdzę jeszcze raz lustra.
  • #8 14707801
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Jeśli masz gdzieś pokrewną maszynkę w obsłudze, która kopiuje prawidłowo zajrzyj do niej, zrób fotkę i porównaj
  • #9 14708606
    Passat B6
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Ja obstawiam lustra po lewej stronie. Nieraz po czyszczeniu dalej zostaje tam kurz. Odkurzał kolega pod szybka czy tylko czyścił szmatką > ?
  • #10 14711510
    gregoryse
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Tak bywa w tych maszynach. Staraj się czyścić optykę na sucho.
    Teraz masz 3 wyjścia :D (do wyboru).
    1. Wejdź w serwis. Następnie pod 4 Scanner znajdź ADS level (domyślna wartość 252) i zmniejsz o 10-15. (przy następnym przeglądzie wrócisz do ustawien domyślnych)
    2. W narzędziach użytkownika - funkcje kopiowania - ustawienia typu oryginału zmień z Tekst1 na Tekst2. (ścieżki nie pamiętam dokładnie) Stracisz na jakości
    3. poczekaj tydzień lub trochę dłużej a samo przejdzie. Sprawdzone

Jak zruszyłeś lustra to musisz je ustawić, ale ze skanu widać że nie jest tak źle.
  • #11 14713489
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    jeśli czyszczenie nie pomaga 4-015-01 zmień wartość czytania wzornika bieli z 0 na -2 lub 2
    pomaga

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kopiarką Ricoh Aficio MP2000, która po konserwacji generuje paski na kopiach wykonanych z szyby, podczas gdy drukowanie i kopiowanie z ADF działa poprawnie. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak przestawienie luster optycznych podczas czyszczenia, co może wpływać na jakość kopiowania. Użytkownicy radzą sprawdzić ustawienie luster, ich kąt nachylenia oraz ewentualne zanieczyszczenia. Proponowane są również różne metody regulacji ustawień skanera oraz zmiany w oprogramowaniu, aby poprawić jakość kopiowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA