Zawsze patrzę najpierw na obudowę, a potem na te parametry jak na zdjęciu i przestań wątpić (nie pytasz w piekarni) Widzisz jakąś różnicę w nich?
PS. Gdybyś chciał się podszkolić to masz tutaj całą rodzinę, serię
Proszę o niepisanie na PW czy E-mail jeśli szukasz pomocy natury technicznej... Odpowiedzi nie oczekuj, a od tego jest tylko forum. Dnia 29.03.2014
"wspawałem" triaka" i nic dalej ćma, nic się nie włącza
Wytłumacz się ze swych słów niedbałych w formie i przekazie, a taki sam byleś dociekliwy w tym co było nader proste, że aż normalne w swej prostocie...
Padł wcześniej, ale dlaczego i od czego był (oryginalny i jakie objawy dawała sama płyta PCB po uszkodzeniu) nic nie pisałeś zabiegałeś tylko o zamiennik w taki sposób jakbyś wiedział wszystko inne. Skoro go „ wspawałeś” to może go uszkodziłeś teraz wątpliwości będzie cała masa i co jeszcze było lub jest uszkodzone. Podołasz temu masz ku temu odpowiednie podstawy czy wiedzę? Może już po tym sobie odpuść lub daj do solidnego elektronika...
PS.
Przy czym pisz porządniej.
Proszę o niepisanie na PW czy E-mail jeśli szukasz pomocy natury technicznej... Odpowiedzi nie oczekuj, a od tego jest tylko forum. Dnia 29.03.2014
witam ponownie
wiadomo przylutowałem triaka tak jak powinno być ale znalazłem jeszcze upalonego takiego małego triaka z oznaczeniem "18W", mam w ubezpieczeniu mieszkania opcje " przepiecia" , był dzisiaj z serwisu AGD i stwierdził że moduł siadł (nowy 465 zł z tym że firma Mastercook PADŁA I MOŻE BYĆ PROBLEM Z CZĘŚCIAMI, po niedzieli będzie info jak z realizacją ubezpieczeń od przepięć
Po wizycie z serwisu AGD, wystawiono kosztorys, za moduł 770 zł - niezła cena ( wyżej pisałem że znalazłem moduł za 465 zł). Reasumując mam do sprzedania pralkę Mastercook PFD 104 z uszkodzonym modułem (ponoć są firmy które regenerują od 150 -300zł), w całości lub na części.
"wspawałem" triaka" i nic dalej ćma, nic się nie włącza, ma kto jakiś pomysł?
Dałem ci pomysł, aleś z niego nie skorzystał...
TONI_2003 wrote:
Może już po tym sobie odpuść lub daj do solidnego elektronika...
Gdybyś go mu dał to by najpierw naprawił przetwornicę, a potem dopiero to co ty usiłowałeś naprawić...
Może by warto naprawić jeszcze wpierw przetwornicę na zdjęciu bo zapewne tu tkwił problem od początku, a przynajmniej tak można domniemać, ale cóż ty pisałeś tak jakbyś wiedział wszystko lepiej.
Oczywiście triak masz uszkodzony tylko jeden reszta to sterowanie, ale może być i procesor uszkodzony...
Nie to dokładnie to co jest na mym fotomontażu czyli dwie strony płytki PCB, a te wszystkie elementy na nim zawarte to właśnie wchodzą w skład przetwornicy
Zatem jest ich bardzo niewiele, a kluczem są w zasadzie dwa z nich układ scalony LNK304GN oraz rezystor R1=100Ω/2W (5% tolerancji). Zatem koszt bardzo minimalny...
Jednak bardzo to można porównać do sagi o naprawach modułów (tyczy przetwornic) pralek Whirpool, Electrolux, Polar czy jak w twym wypadku Mastrcook, i wszystkie przetwornice są właśnie na układzie scalonym LNK304GN (jego odmianie montażowej w formie SMD) lub podobnych plus elementy przewlekane różnych wartości. Więcej wiadomości to całe tematy zawarte na Elektrodzie. Często to hasło w skrótowej formie (Whirpool zestaw naprawczy) zawiera się pod magicznym zestawem słów