logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bizhub 163 - jak usunąć podłużny pasek na wydruku po czyszczeniu bębna?

cahr 29 Sie 2014 11:58 1953 12
REKLAMA
  • #1 13917200
    cahr
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Co to może być ?
    Bizhub 163 - jak usunąć podłużny pasek na wydruku po czyszczeniu bębna? ]
    Pasek jest widoczny na samym dole zdjęcia(gruba kreska).
    Po wyczyszczeniu bębna identyczny efekt.
  • REKLAMA
  • #2 13917204
    TECHNO-PRINT
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    A jak wygląda optyka ewentualnie teflon? Jak czyściłeś bęben wyczyściłeś też listwę czyszczącą? Napisz więcej informacji o maszynie
  • #3 13917221
    cahr
    Poziom 16  
    Liste wyczyściłem pędżlem od góry po zdjęciu bębna. Wszystkiego nie rozbierałem.
    Podobno stało się to po wymianie tonera, ale raczej to nie pewna informacja.

Optyka to nawet nie wiem gdzie jest.
    Teflon rozumiem że to jest ten cienki pasek widoczny po zdjeciu bębna. Jeśli tak to wyglądał ok.

Po otwarciu bocznym drzwi widać na bębnie pasek nie wyczyszczonego tonera.

Dodano po 20 [minuty]:

Jak czyściłem bęben i kręciłem recznie nim to wyglądało że jest ok. Po złożeniu wszystkiego i wsadzeniu do maszyny ten sam efekt co na zdjeciu.
  • Pomocny post
    #4 13917320
    TECHNO-PRINT
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    W takim razie rozbierz jeszcze raz bęben i wyczyść listwę (gumowy pasek na rurą bębna) oraz dobrze ją natalkuj i wyczyść jeszcze elektrodę na bębnie łącznie z metalową siateczką i grzebieniem. To tak najprościej.
  • REKLAMA
  • #5 13917659
    cahr
    Poziom 16  
    ok
    Dopiero w poniedziałek następna próba.

Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysł to pisać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13918939
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 830
    Masz brudną elektrodę ładującą. Trzeba cały unit rozebrać na pół , wyjąc bęben odkrecajac ten bok przy szerszej zębatce bebna a nastepnie wyjąć elektrodę . Tam gdzie masz pasek będziesz miał brudną smugę na siatce a elektroda bedzie zawalona tonerem . Typowy objaw i bez ingerencji w IU nie da sie tego naprawić .

C.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 13919230
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    copyman napisał:
    Masz brudną elektrodę ładującą. Trzeba cały unit rozebrać na pół , wyjąc bęben odkrecajac ten bok przy szerszej zębatce bebna a nastepnie wyjąć elektrodę . Tam gdzie masz pasek będziesz miał brudną smugę na siatce a elektroda bedzie zawalona tonerem . Typowy objaw i bez ingerencji w IU nie da sie tego naprawić .

C.

I jeszcze musisz wymienić uszczelkę na wywoływaczce, bo pasek i tak za chwile powróci.

>>Optyka to nawet nie wiem gdzie jest. <<
    @cahr :Ale jeśli nie wiesz gdzie jest optyka , to lepiej się za to nie zabieraj.
  • #8 13924965
    cahr
    Poziom 16  
    Wymieniłem listwę , wyczyściłem siatkę
    Działa
    Dalej szukam miejsca gdzie moge kupić uszczelkę i inne cieżko dostępne materiały także prosze pisać.
  • #9 14077797
    cahr
    Poziom 16  
    Drukarka teraz tylko czasem drukuje ten pasek. Raz pojedyncze pierwsze kopie wychodzą z tym paskiem raz np. 2 ostatnie na 5 a raz w ogóle np. 30 na raz i nic.
    Uszczelniacz ? nr. 4030 5204 01 ?
    Czy może coś zupełnie innego ?
  • #10 14080088
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    Wygląda że masz uszkodzony bęben (pod tym napisem Polisa widać odprysk) i dlatego w tym miejscu puszcza listwa i brudzi elektrodę
    no i te uszczelniacze oraz koła dystansowe też nie zaszkodzi wymienić
  • #11 14080125
    cahr
    Poziom 16  
    Akurat temu sie też przypatrywałem, ale to mazakiem kropka w oryginale. Nie ma tej kropki na innych wydrukach.
    Które uszczelniacze wymienić ? Mozna wymieniać koła dystansowe bez wysypywania developera ?
  • Pomocny post
    #12 14081684
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    Wymień te na krawędziach wałka magnetycznego i nie zapomnij zamówić tych małych naklejek co trzymają je
    Zarówno przy tej wymianie jak i dystansów lepiej wysypać deweloper, będziesz miał lepiej oczyścić i lepiej uszczelni się
    oczywiście da się bez ale po co jak będzie sypać dodatkowa robota
  • #13 14091207
    cahr
    Poziom 16  
    Mi sie wydaję że najbardziej prawdopodobny jest ten długi miękki pasek bo wyglada na sfatygowany(nie jest równy wyglada jak pofalowany) i stary nr. 4030 5204 01 .
    nasadzane na krawędziach wałka to 2x nr. 4021 5225 01 ?
    uszczelniacz lewy i prawy na krawędziach nr. 4163 5237 01 i 4163 5221 01 ?
    Naklejki na uszczelniacze to 2x nr. 4163 5260 01 ?
    Dystanse mam, zamowiłem już kiedyś.
    Pominąłem coś ?

Znasz może miejsce gdzie mogę to wszystko dostać w jednym miejscu i za rozsądną cenę ?

spis czesci
    http://www.arbikas.com/view/locator/konica_minolta_buzhup_163_7616_parts_guide_manual.pdf

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Bizhub 163, polegający na pojawianiu się podłużnego paska na wydrukach po czyszczeniu bębna. W odpowiedziach zasugerowano, aby dokładnie wyczyścić listwę czyszczącą oraz elektrodę ładującą, a także wymienić uszczelkę na wywoływaczce. Po wymianie listwy i czyszczeniu siatki, problem częściowo ustąpił, jednak użytkownik nadal poszukiwał uszczelki i innych części zamiennych. Wskazano również na możliwość uszkodzenia bębna oraz konieczność wymiany uszczelniaczy i kół dystansowych. Użytkownik zadał pytania dotyczące numerów części oraz miejsc zakupu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA