logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz do Tonsil Altus II z głośnikami GD 30/150, GDM 18/80, GDWT 9/100?

altus112 29 Sie 2014 16:47 1566 11
REKLAMA
  • #1 13917943
    altus112
    Poziom 9  
    Witam wszystkich.Zakupiłem na allegro takie oto kolumny :http://audiomaniak.cba.pl/viewtopic.php?f=17&t=2086

Kolumny oparte na głośniku gd 30/150 , gdm 18/80 , gdwt 9/100.
    Producent podaje moc maksymalną 200 w jednak chcę być pewny że przy tej mocy nie spali się głośnik wysokotonowy. Prosiłbym o podanie mi jakiegoś dobrego sprawdzonego wzmacniacza.Myślałem o ldm smx 11 jednak nie jestem pewny czy będzie dobrym rozwiązaniem do tych kolumn.
  • REKLAMA
  • #3 13918485
    altus112
    Poziom 9  
    Tak oglądałem już ten filmik :) jednak dalej mam problem czy ten ldm będzie dobry do tych kolumn by nie spalił mi głośników wysokotonowych gdyż wiadomo jak jest z naszymi gdwt. A z tymi kolumnami nie miałem do czynienia i nie wiem ile mogą spokojnie przyjąć mocy.
  • REKLAMA
  • #4 13919049
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 781
    Jeśli masz zamiar na nich robić jakiekolwiek imprezy to lepiej napal nimi w kominku , przynajmniej będzie w domu ciepło i nie oberwiesz butelką , bo na razie i tak wychodzi na to że jednak chcesz je spalić to trzeba to zrobić ekonomicznie...

Odpowiadając na pytanie : spalić GDW można praktycznie każdym wzmacniaczem (tak - babci radiem przy odrobinie zaparcia też) - ot paradoks który niektórym ciężko pojąć. (bo najpierw trzeba wiedzieć jak działa wzmacniacz i kolumna).
  • #5 13919074
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 13921263
    altus112
    Poziom 9  
    Ok dzięki za odp.Wiem wiem te kolumny dla wielu nie nadają się na jakiekolwiek imprezy itp jednak ta wersja którą posiadam to estradowa limitowana seria altusa. Oparta o gd 30 150 który gra jak dla mnie całkiem przyzwoicie.W takim razie będę zmuszony wymienić gdwt na coś innego może jakiegoś piezoelektryka i chyba dokupię t.amp e 400 myślę że z nim może lepiej zagrają :)
  • #7 13921316
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 13921355
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 781
    dj-MatyAS napisał:
    Przykro mi to pisać, ale nie było żadnej limitowanej serii estradowego Altusa.

Na allegro coś krążyło ;) nawet kratki miało... i jak widać znalazło swojego amatora

Oooo widać daleko nie trzeba było szukać.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2517820.html

Jeśli 18-tkę w ogródku piwnym można nazwać estradą... (tam może jeszcze dadzą radę, bo już w remizie może być kłopot).
  • #9 13925691
    altus112
    Poziom 9  
    Dziś kolumny podłączyłem pod wzmacniacz ldm smx 11 grały przez 4 godz na 70 % mocy nic się nie spaliło powiem tyle że altusy 300 ,zeusy i it. się mogą schować.:)Dla tych którzy twierdzą że ta wersja nie istnieje dodaje dokumentacje.Jest w niej jeden błąd zamiast gd 30 150 jest napisane 30 50 reszta się zgadza.Temat można zamknąć.
    Załączniki:
    • Jaki wzmacniacz do Tonsil Altus II z głośnikami GD 30/150, GDM 18/80, GDWT 9/100? Bez__tytu__u.jpg (186.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 13925966
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 13926036
    altus112
    Poziom 9  
    dj-MatyAS napisał:
    Ot, taka wczesna wersja "Zeusów" - ani to do domu, ani na estradę. Bardziej wyglądała niż była w rzeczywistości kolumną estradową.

Zgadza się ale do szkoły na jakąś małą dyskotekę na sali powinny mi pod tym ldm dać rade, po dzisiejszym teście się przekonałem:)
  • #12 13926717
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    altus112 napisał:
    na jakąś małą dyskotekę na sali

To zależy na jakiej sali. Na klasowej jako/tako dadzą, na gimnastycznej nie.

Midbas GD 30/150, to jeden z lepszych przetworników estradowych Tonsila. Jest w stanie przyjąć sporo większą moc od nominalnej, nie katowany najniższymi rejestrami. Najlepiej sprawuje się w nadstawce ciętej w okolicy 100 Hz.
    Jeśli nie będziesz kolumn katował przesterem, oraz zanadto podbijał niskiego zakresu pasma, to możesz bezpiecznie zasilać je wzmacniaczem o mocy 2x200W/8 om.
    Radził bym pomyśleć o podparciu ich jakimś sprawnym subbasem, wtedy bez problemu pograją długie lata.
    Pamiętaj też o tym, że położenie potencjometru volume, nie odzwierciedla mocy oddawanej przez wzmacniacz. Przy ustawieniu potencjometrów wzmocnienia (kanału i sumy) w okolicy 70% ich skoku, wzmacniacz już mógł generować przesterowany sygnał.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił kolumny Tonsil Altus II z głośnikami GD 30/150, GDM 18/80 i GDWT 9/100 i poszukuje odpowiedniego wzmacniacza, aby uniknąć uszkodzenia głośnika wysokotonowego. W dyskusji podkreślono, że każdy wzmacniacz może spalić głośnik wysokotonowy, szczególnie przy przesterowaniu sygnału. Użytkownik rozważał wzmacniacz LDM SMX 11, a po testach stwierdził, że działa on poprawnie, grając przez 4 godziny na 70% mocy bez uszkodzeń. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że GD 30/150 jest solidnym przetwornikiem, który może przyjąć większą moc, pod warunkiem, że nie będzie przesterowywany. Zasugerowano również, aby rozważyć dodanie subbasu dla lepszej jakości dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA