logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lodowka Amica FK318.3 - nie można przełożyć drzwi - brak otworów pod śruby

M.Konopka 30 Sie 2014 12:10 6474 8
REKLAMA
  • #1 13919832
    M.Konopka
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Koledzy,

jest nowa lodówka Amica FK318.3 , najzwyklejsza, duża. Mam przełożyć w niej drzwi, i wszystko szło dobrze aż do dolnego zawiasu (dolny zamrażalnika).

Okazało się że po lewej stronie brak w podstawie lodówki brak jest dwóch nagwintowanych otworów (zawias przykręca się trzema śrubami). Wywiercić nie problem, ale blacha jest cienka i nie będzie trzymać. Po prawej stronie, tam gdzie oryginalnie był zawias, jest wspawany od wewnątrz płaskownik z gwintami. Po lewej stronie go nie ma. Byłoby dość głupio, gdybym zawias przykręcił tylko jedną śrubą, bo zaraz będzie reklamacja.

Co zrobić? Czy jest to polityka producenta brakującego losowo egzemplarze, czy błąd i wada fabryczna?
    mk
  • REKLAMA
  • #2 13919839
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    M.Konopka napisał:
    Co zrobić? Czy jest to polityka producenta brakującego losowo egzemplarze, czy błąd i wada fabryczna?

Niektóre lodówki nie mają opcji przełożenia drzwi - trzeba sprawdzić w instrukcji.
  • #3 13920880
    M.Konopka
    Poziom 14  
    Lodówka JEST fabrycznie przygotowana pod przełożenie, ponieważ: ma wszystkie inne otwory potrzebne do przełożenia (oprócz tych dwóch na dole), ma w komplecie fabrycznym dodatkowe elementy plastikowe symetryczne, potrzebne do przełożenia, w instrukcji fabrycznej jest opis przełożenia, nie ma nigdzie napisu/naklejki/informacji, że ten model nie nadaje się do przełożenia.
    Drugi egzemplarz z tej serii też nie ma tych otworów.

Dla osadzenia zawiasu dolnego musiałbym wywiercić dwa otwory i chyba osadzić nitonakrętki - bo jak? Blacha jest cienka.

Robić czy reklamować?
  • REKLAMA
  • #4 13926129
    fassollka
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Utknęliśmy dokładnie w tym samym miejscu. Jest za późno na infolinię :-( Jak sobie poradziłeś?
  • REKLAMA
  • #5 13930628
    M.Konopka
    Poziom 14  
    Nie dzwoniłem jeszcze na infolinię, bo nie miałem ze sobą papierów. Dzwoniłeś może?
    Ja się przychylam do zrobienia u ślusarza (nie mam teraz gwintowników) podkładki z dwoma gwintowanymi otworami. Trzeba będzie jedynie wywiercić otwory w cienkiej blasze lodówki i wsunąć pod spód (między izolację a blachę) ww. podkładkę. Pewnie na jutro miałbym gotową podkładkę, mogę zamówić dodatkową i Ci wysłać. U ślusarza raczej jakiś nieduży grosz + wysyłka.
  • Pomocny post
    #6 13931581
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 14026985
    M.Konopka
    Poziom 14  
    Zgłosiłem problem infolinii. Ponieważ wszystko jednak strasznie długo trwało, zrobiłem sam najprościej jak umiałem: w dno lodówki, we właściwych miejsach, wnitowałem dwie nitonakrętki M5. Reszta roboty zajęła jakieś 3.5 minuty.
    Po paru dniach zjechał wreszcie serwis i długo oglądał, kiwał głową i cmokał na taki rozwój wypadków. Teraz jeszcze wożę się z infolinią nt. rozliczenia tej naprawy - uniknęli najkosztowniejszej wymiany lodówki na nową lub naprawy serwisowej. Dostali gootwe...
    m
  • REKLAMA
  • #8 14066400
    M.Konopka
    Poziom 14  
    Temat jest właściwie skończony:
    - skontaktowałem się z infolinią zgłaszając problem, ma się więc do mnie odezwać serwis i przyjechać na wizję lokalną;
    - ponieważ strasznie długo się nie odzywali a ja pilnie potrzebowałem uruchomić sprzęt, na własną rękę zainstalowałem w odpowiednich miejscach dwie nitonakrętki M5 i w pięć minut przełożyłem drzwi. Wszytko działa jak należy.
    - przyjechał wreszcie serwis i stwierdził że lodówka, choć "to w ogóle nie możliwe i oni tego nie rozumieją a napewno fabryka nie mogła tego wypuścić", faktycznie ma wadę konstrukcyjną uniemożliwiającą przełożenie drzwi. Podczas wizji zastrzegłem, że nie interesuje mnie wymiana sprzętu (bo byłby to za duży kłopot dla mnie i koszty) lecz upust od ceny zakupu. Stosowną adnotację wpisałem w protokole, już bez zawracania głowy jakimiś nitonakrętkami.
    - po tygodniu odezwała się telefonicznie infolinia, że ok, serwis potwierdził wadę konstrukcyjną i że widzą w protokole że klient zgadza się na upust. Zgodziłem się z takim poglądem i potwierdziłem że klient jest skłonny przystanąć na upust. Następnie odbyły się krótkie negocjacje, gdzie przedstawiłem moje racje i koszty wpływające na wysokość rekompensaty.
    - po tygodniu przyszedł do mnie list polecony z Amiki z prośbą o wypełnienie stosownego oświadczenia o zawartym uzgodnieniu o udzieleniu upustu z prośbą o wskazanie nru konta i odesłanie podpisanego papieru.
    - co niezwłocznie uczyniłem i obecnie oczekuję wpływu na konto.
    Ot co i tyle :)
    Stwierdam, że oprócz pewnej opieszałości w przyjeździe serwisanta, serwis posprzedażny Amiki działa bardzo porządnie. Skutkiem jest oczywiście kilka rekomendacji na pytania, jakiej marki sprzęty kupować...
  • #9 14067020
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lodówką Amica FK318.3, w której nie można przełożyć drzwi z powodu braku dwóch nagwintowanych otworów pod dolny zawias. Pomimo że lodówka jest fabrycznie przygotowana do przełożenia, brak tych otworów uniemożliwia prawidłowy montaż. Użytkownik rozważał wywiercenie otworów, ale obawiał się o trwałość mocowania w cienkiej blasze. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali kontakt z infolinią oraz skorzystanie z usług ślusarza. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na samodzielne wprowadzenie nitonakrętek, co pozwoliło na przełożenie drzwi. Serwis potwierdził wadę konstrukcyjną, co umożliwiło uzyskanie upustu od ceny zakupu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA