logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica DIM66C7EBOiEU – drzwi nie domykają się, trzeba je przekosić

tomaszekww 13 Maj 2026 22:10 120 2
REKLAMA
  • #1 21902539
    tomaszekww
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, zmywarka jak w temacie, pewnego ranka otworzyłem ją i już zamknąć się nie chciała, bo wstępnej analizie stwierdziłem, że na środku drzwi coś pręży i nie pozwala domknąć drzwi, boki drzwi ładnie dochodzą, a środek za nic nie chce. Po delikatnym przekoszeniu drzwi w pozycji pionowej, czy to w lewo, czy to w prawo, tuż przed zamknięciem ładnie się zamykają i zmywarka startuje. Lokalny dystrybutor części zamiennych mówi, że nie spotkał się z takim przypadkiem, może ktoś z Szanownego grona pomoże, co się mogło wydarzyć przy otwieraniu takiego, że uchwyt z drzwi (trójkątny plastik) nie chce wskoczyć w pozycji na wprost w zaczepy zamka, tylko trzeba naginać drzwi. Z góry dziękuję.
    Czy po zdjęciu frontu/obejrzeniu drzwi i zamka widać coś konkretnego: pęknięty „trójkątny” plastik, wygięcie blachy, przesunięty zaczep zamka albo luzy na zawiasach?
    Nie.
    Czy zmywarka była ostatnio wyjmowana z zabudowy, regulowana albo czy front meblowy/drzwi nie opadły lub się nie przesunęły względem korpusu?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #2 21902622
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 446
    tomaszekww napisał:
    bo wstępnej analizie stwierdziłem, że na środku drzwi coś pręży i nie pozwala domknąć drzwi, boki drzwi ładnie dochodzą, a środek za nic nie chce. Po delikatnym przekoszeniu drzwi w pozycji pionowej, czy to w lewo, czy to w prawo, tuż przed zamknięciem ładnie się zamykają i zmywarka startuje.

Bez dostania się do zawiasów, będzie b. trudno coś stwierdzić. Trzeba to rozmontować.
  • #3 21910062
    tomaszekww
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Hejka, rozwiązaniem okazał się luźny zaczep w drzwiach, który przy dociskaniu unosił się nieznacznie, ale na tyle, że nie trafiał w uchwyt w zmywarce.
    Amica DIM66C7EBOiEU – drzwi nie domykają się, trzeba je przekosić
REKLAMA