logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stały dysk twardy wykrywany w systemie jako wymienny...

_Adamo_ 27 Kwi 2005 16:21 3797 3
  • #1 1442265
    _Adamo_
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Mam następujący problem z dyskiem twardym w systemie Windows 98:
    od jakiegoś czasu drugi dysk twardy "D" (mam w komputerze zainstalowane dwa dyski) zaczął być wykrywany przez system jako dysk wymienny. Znacznie spowolniło to jego działanie, a kopiowanie z i na niego znacznie się wydłużyło. Także dostęp do niego trwa ok. 2-3 sekund, a wcześniej był błyskawiczny.
    Problem pojawił się w jakiś czas po zainstalowaniu w systemie sterowników do aparatu cyfrowego. Jednak nie od razu, więc mam wątpliwości, czy fałszywe wykrywanie dysku jest spowodowane sterownikiem do aparatu. Odinstalowanie tego sterownika nie zlikwidowało problemu. Piszę o aparacie, ponieważ po jego podłączeniu karta pamięci cyfrówki jest pokazywana przez system jako "dysk wymienny F" (identycznie, tyle że z literką D, jest pokazywany teraz drugi dysk twardy)...
    Problematyczny dysk twardy ma pojemność 3,2 GB. Przez długi czas działał bez zarzutu.
    Parametry komputera (choć wątpię, czy ma to znaczenie):
    procesor AMD K6-2 400 MHz
    160 MB RAM
    płyta główna Shuttle P-591Hot

Będę wdzięczny za wskazówki odnośnie rozwiązania tego problemu.
  • Pomocny post
    #2 1442369
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Zobacz czy w panelu sterowania w menedzieze urządzeń jest ptok na wyjmowany tylko rób to w trybie awaryjnym(wejście przez f8 w czasie jak zacznie botować system).
  • Pomocny post
    #3 1442379
    montyP
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam !
    Sprawdź w menedżerze urządzeń czy dysk ten nie ma czasami zaznaczone we właściwiściach >>wyjmowalny<< jeśli tak to usuń zaznaczenie.
  • #4 1443084
    _Adamo_
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wasza porada okazała się skuteczna. Rzeczywiście we właściwościach dysku była zaznaczona opcja "Wyjmowalny". Odznaczenie tej opcji sprawiło, że dysk znów jest wykrywany jako stały dysk lokalny... i działa szybciej. Szczerze mówiąc to byłem zaskoczony prostotą rozwiązania.

Dziękuję i pozdrawiam!
REKLAMA