logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate 40 GB - system wolno chodzi, programy wolno się uruchamiają.

krzysiek0406 15 Kwi 2006 14:13 2395 9
  • #1 2530764
    krzysiek0406
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam problem z dyskiem twardym!!Moj dysk to Seagate 40gb!!Mam go juz okolo 3lat,a moj problem zaczol sie z rok temu!!System strasznie wolno mi chodzi,wszystkie programy uruchamiaja sie bardzo wolno,nawet foldery.Gdy podlaczylem dysk kolegi Maxtor 160gb system pracowal dobrze,mozna powiedziec bez rzadnych uchybien!Co moze powodowac tak wolna prace dysku!!!Prosze o pomoc!!!
  • #2 2530861
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 416
    a moze system jest przeladowany malo napisales czy czysciles dysk i wgrales na nowo system
  • #3 2530864
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Witam
    Kiedy robiłeś ostatnio konserwację systemu, mam na myśli porządkowanie rejestru, wywalenie zbędnych wpisów, porządkowanie dysku itp.
  • #4 2530890
    krzysiek0406
    Poziom 11  
    No wlasnie w tym problem,ze nawet jak sformatuje dysk i zainstaluje na nowo windowsa Xp to komputer bo gora 3h znowu zaczyna sie mulic
  • #5 2531071
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Sciagnij, uruchom i przedstaw raport SMART z programu HD Tune.
  • #6 2532041
    krzysiek0406
    Poziom 11  
    No sciaglem,kliklem start cos mi sie zrobilo:DAle nie wiem za bardzo co teraz z tym z robic i co i jak przedstawic
  • #7 2532193
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    zamieść ten raport tu, tak aby można było na jego podstawie coś Ci podpowiedzieć
  • #8 2532348
    krzysiek0406
    Poziom 11  
    Dodaje raport Smart
    Załączniki:
    • Dysk Seagate 40 GB - system wolno chodzi, programy wolno się uruchamiają. HDTune_Health_ST340810A.png (21.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 2532602
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Jednym slowem dysk to padlina. Bad sektory, prawdopodobnie pada mechanika dysku, bledy powstajace w komunikacji plyta -> dysk - proponuje podmienic tasme. Na Twoim miejscu zaczalbym robic kopie zapasowe.

Dodam jeszcze,ze aktualnie mam w domu ten sam model, ktory pracuje juz jakis czas z takimi parametrami jednak kopie juz mam zrobione i czekam tylko kiedy padnie.
  • #10 2532605
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Z raportu SMART wynika, że jest parę uszkodzonych ''sektorów'' dysku i to zapewne jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Jeśli nie masz nic wartościowego na dysku proponowałbym go wyzerować, może to go przywróci do życia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk twardy Seagate o pojemności 40 GB, który po około trzech latach użytkowania zaczął powodować znaczne spowolnienie systemu operacyjnego oraz uruchamiania programów i folderów. Po podłączeniu innego dysku Maxtor 160 GB problem z wydajnością zniknął, co wskazuje na usterkę dysku Seagate. Próby reinstalacji systemu Windows XP oraz formatowania dysku nie przyniosły trwałej poprawy, gdyż po kilku godzinach system ponownie zwalniał. Po wykonaniu testu SMART za pomocą programu HD Tune stwierdzono obecność uszkodzonych sektorów (bad sectors) oraz możliwe problemy mechaniczne dysku. Sugerowano również sprawdzenie i ewentualną wymianę taśmy łączącej płytę główną z dyskiem. Zalecane jest wykonanie kopii zapasowej danych z powodu ryzyka całkowitej awarii dysku. Próba wyzerowania dysku może tymczasowo poprawić jego działanie, jednak dysk jest w stanie zużycia i wymaga wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA