Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

dysk twardy - spowalnia prace systemu

rogos_21 04 Jul 2007 23:55 2890 18
  • #1
    rogos_21
    Level 11  
    od dosc dluzszego czasu obserwuje wlasnie takie zjawisko, wyglada jakby dysk caly czas pracował - miga dioda, do niedawna myslalem ze to kwestia jakis wirusów ewentualnie dawno nie reinstalowanego systemu, wirusow niby nie było, wszelkie sposoby czyszczenia sys. nie pomogly, wiec zgralem wszystkie dane z dysku i dokonalem zapisu zerami, po instalacji nowego systemu wszystko chodzilo pieknie do momentu przeniesienia wszystkich danych z powrotem na dysk, spadla odrazu wydajnosc dysku - test hd tune, dokonalem wszelkich mozliwych testów i nic, wyglada jakby dysk był zdrowy, zadnych złych sektorów, wirusow nic...
    mimo iz niby dysk pracowal, nie bylo zadnego obciazenia procesora, uzycie pamieci roniez bylo niewielkie, kiedy znowu wykasowalem te dane dysk znowu odzyskal sprawnosc i wszystko szybko chodzilo yyyy
    zaobserwowalem rowniez iz pendrive po podlaczeniu rowniez wyglada jakby caly czas pracowal mimo ze nic sie nie robi, nie mozna go rowniez odmntowac, system krzyczy "nie można zatrzymać urządzenia w tej chwili"
    czasami w momencie zamykania systemu wyskakuje komunikat o zamykaniu prgramu kkx.??? czy cos w tym stylu, teraz dobrze nie pamietam... fakt ze na ten temat nie moglem nic znalezc w necie



    Dysk to WDC 800JB 80GB ATA podzielony na trzy partycje:
    systemowa 15GB - wolne miejsce 11 GB
    2 partycja z danymi 25 GB - wolne 11GB
    3 partycja rowniez z danymi 34GB - zajete 26GB
    typ plikow: mocno zroznicowany, duzo plikow o malej obietosci, spra ilosc plikow graficznych
    system winxp prof. + sp2 system plikow na kazdej partycji ntfs

    w czym tkwi problem?? jesli ktos pomoglby mi rozwiazac ten problem bybłbym bardzo wdzieczny
    pozdr.
  • #2
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Wklej na Forum log z hijackthis. Jest wysoce prawdopodobne że zarobaczył Ci się system.
    Może jeszcze masz na pendrive oraz na partycjach dysków twardych pliki autorun.inf?
  • #3
    rogos_21
    Level 11  
    Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 00:00:07, on 2007-07-05
    Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

    Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe
    C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\Program Files\Seagate\DiscWizard\DiscWizardMonitor.exe
    C:\Program Files\Seagate\DiscWizard\TimounterMonitor.exe
    C:\Program Files\Common Files\Seagate\Schedule2\schedhlp.exe
    C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\jusched.exe
    C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\Program Files\Adobe\Acrobat 5.0 CE\Distillr\AcroTray.exe
    C:\Program Files\Common Files\Seagate\Schedule2\schedul2.exe
    C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
    C:\Program Files\HD Tune\HDTune.exe
    C:\Program Files\Microsoft Office\Office10\WINWORD.EXE
    C:\Documents and Settings\robert\Pulpit\hijackthis\HijackThis.exe

    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 5.0 CE\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelper.ocx
    O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll
    O4 - HKLM\..\Run: [Resume copy] copyfstq.exe /startup
    O4 - HKLM\..\Run: [DiscWizardMonitor.exe] C:\Program Files\Seagate\DiscWizard\DiscWizardMonitor.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [AcronisTimounterMonitor] C:\Program Files\Seagate\DiscWizard\TimounterMonitor.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [Acronis Scheduler2 Service] "C:\Program Files\Common Files\Seagate\Schedule2\schedhlp.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\jusched.exe"
    O4 - HKCU\..\Run: [MSMSGS] "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background
    O4 - Global Startup: Acrobat Assistant.lnk = C:\Program Files\Adobe\Acrobat 5.0 CE\Distillr\AcroTray.exe
    O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office\Office10\OSA.EXE
    O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office10\EXCEL.EXE/3000
    O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll
    O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{F82325E7-69D4-4081-A0D8-802B077C6AAC}: NameServer = 194.204.159.1,194.204.152.34
    O23 - Service: Acronis Scheduler2 Service (AcrSch2Svc) - Acronis - C:\Program Files\Common Files\Seagate\Schedule2\schedul2.exe
    O23 - Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe
    O23 - Service: avast! Antivirus - ALWIL Software - C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe

    korzystam z tego programu pierwszy raz... mam nadzieje ze o tego loga chodzi :)
  • #4
    Stingerek
    Level 28  
    A dysk pracuje w trybie UDMA czy PIO ?
  • #5
    rogos_21
    Level 11  
    wyglada na to ze UDMA Mode-5 wedle biosu,

    dodam ze wymienilem tasme od dysku odlaczone sa inne urzadzenia i caly komp podpiety był do innego zasilacza chifteca o dosc sporej mocy, wiec wplyw tych elementow mozna wykluczyc, pozatym przez bardzo dlugi czas nie bylo zadnych problemow, konfiguracja sprzetowa sie praktycznie nie zmienila wiec nadal teoretycznie nie powinno byc zadnych problemow, heh

    Dodano po 10 [minuty]:

    jankolo wrote:
    Wklej na Forum log z hijackthis. Jest wysoce prawdopodobne że zarobaczył Ci się system.
    Może jeszcze masz na pendrive oraz na partycjach dysków twardych pliki autorun.inf?


    co do plikow autorun.inf faktycznie sa na partycjach z danymi, na systemowej ich nie ma, nie ma rowniez tych plikow na pendrivie...
  • #6
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Wklej na Forum zawartość tych plików (są to pliki tekstowe).
  • #7
    rogos_21
    Level 11  
    [Autorun]
    open=instaluj.exe
    icon=instaluj.exe

    [autorun]
    open=Setup.exe
    icon=Setup.exe

    [autorun]
    open=INSTALL.EXE
    ICON=scanner.ico
    

    [CDROM]
    Change=1
    CDs=SloOrt

    [autorun]
    OPEN=Uruchom.EXE
    ICON=Uruchom.EXE

    [TestCD]
    Label=SloOrt

    ; Dane dla uruchom
    [Program]
    Nazwa=SloOrt
    Opis=Słownik ortograficzny i Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN
    Ini=SloOrt.ini

    [Polecenia]
    1=SloOrt.exe

    [Run]
    Bmp=Run.bmp
    Wymiary=547 280
    Ramka=508 30
    Kolor=211 224 246
    Od=19 185
    Skok=0 35
    Ile=2

    [Ins]
    Bmp=Ins.bmp
    Wymiary=547 280
    Ramka=508 30
    Kolor=211 224 246
    Od=19 150
    Skok=0 35
    Ile=3

    [AutoRun]
    open = autorun.exe
    icon = timwin\timwin.exe

    [English]
    ProgramWindowTitle = The Incredible Machine
    ProgramInstallDir = TIMWIN
    ProgramEXE = CD:TIMWIN.EXE
    GameTitle = The Incredible Machine
    Installed = \nWould you like to run %s?
    NotInstalled = %s has not been installed yet.\n\nWould you like to install it now?
    Yes = &Yes
    No = &No
    PromptForCDText = Please place the CD with %s into drive %c:
    PromptForCDOk = &Okay
    PromptForCDCancel = &Cancel
    PromptForCDNot = &That's not my CD drive!
    GetDriveLetterText = Please enter the drive letter of the drive you placed %s CD in.
    GetDriveLetterOk = &Okay
    GetDriveLetterCancel= &Cancel
    ColorMessageText = %s has been designed to run in 256 color mode only. If you run %s in any other graphics mode,

    the palettes for the game may not display correctly.
    ColorMessageOk = &Okay
    ColorMessageCancel = &Cancel

    [autorun]
    OPEN=SETUP.EXE
    ICON=SETUP.EXE

    [autorun]
    OPEN=SETUP.EXE
    ICON=SETUP.EXE,1

    [autorun]
    OPEN=AUTORUN.EXE
    ICON=AUTORUN.ICO

    [autorun]
    open=autorun.exe AutoCAD\R16.0\ACAD-201:415\MSI
    icon=acad.ico
    shell\verb\command=winhlp32.exe readme.hlp
    shell\verb=AutoCAD Read &Me
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    BIGOLSEN
    Level 31  
    Może się i mylę , ale wygląda na to , że logi odwołują się do CD-ROM , gdzie nie ma płyty i to jest prawdopodobnie przyczyna . Ale nie wykluczam też innej .

    Pozdrawiam .
  • #10
    rogos_21
    Level 11  
    Nirvanowiec wrote:
    Masz obnrazy plyt lub pozgrywane plyty na tej partycji np:AutoCAD?
    Odinstaluj kanały IDE i uruchom ponownie niech sie od nowa zainstaluja.


    obraz nie, ale lekko zmodyfikowana wersje instalacyjna ze tak powiem :) pozostale wpisy tycza sie zainstalowanych programow przeniesionych na tego kompa,

    ale tak jak mowie wydaje mi sie ze sprawa ma zwiazek z iloscia danych przegranych na dysk, po ich wykasowaniu wszystko wrocilo jakby do normy.... po ponownym przegraniu znowu klapa :(

    kanaly odinstaluje wieczorem,

    dzieki wszystkim za zainteresowanie:D
  • #11
    User removed account
    User removed account  
  • #12
    Stingerek
    Level 28  
    BIOS moze pokazywac UDMA, ale Windows i tak nie bierze absolutnie żadnych danych z BIOS dotyczacych napedow ! Zobacz w menadżerze urządzeń czy windows ustawia dysk w tryb DMA.
  • #13
    rogos_21
    Level 11  
    w windowsie tez jest udma, odinstalowanie kanalow rowniez nic nie zmienia,
    jesli chodzi o wolne sektory to pierwszy raz slysze takie okreslenie, jutro poczytam o tym w necie i przeprowadze test na wolne sektory, no chyba ze Ty Nirvanowiec naswietlisz mi sprawe :)
  • #14
    BIGOLSEN
    Level 31  
    Te tzw. wolne sektory , to opóźnienia w dostępie do sektorów . Im większe jest opóźnienie , tym dłużej to trwa , kiedy głowica próbuje go odczytać . Opóźnienia spowodowane są oczywiście uszkodzeniami . Z czasem na dysku jest ich coraz więcej . To tak w kilku zdaniach . Ot i cała filozofia .

    Pozdrawiam .
  • #16
    michalmic
    Level 11  
    a ile ramu posiada to maleństwo?
  • #17
    rogos_21
    Level 11  
    ok, wklejam linka do screenow: http://rogos_81.republika.pl/
    i tak jak mowie dysk caly czas pracuje mimo ze nic nie robie raz mocniej raz slabiej ale caly czas miga dioda jakby cos sie dzialo w tle
    jesli chodzi o pamiec to 8MB pamieci podrecznej ma ten dysk o ile sie nie myle,
    w hd tune do momentu nie przegrania danych na dysk test wypadal ok. 60 MB/sec i lekko spadalo w dol, no a teraz jest tak jak widac....
  • #18
    User removed account
    User removed account  
  • #19
    BIGOLSEN
    Level 31  
    Sektory z opóźnienaiami powyżej 200ms , traktowane są jako uszkodzone . Zresztą Victoria , MHDD , czy inne programy traktują/opisują je ostrzeżeniami podczas odczytu - komunikaty na czerwono . Tych na kolegi dysku jest dość dużo i dlatego komputer przystaje na dłuższą chwilę . Jeśli nie da się ich wyzerować/naprawić , to juz praktycznie po dysku .
    Będzie oczywiście działał , ale tak jak dotychczas , czyli powoli .

    Pozdrawiam .