logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran po uruchomieniu ASUS z dyskiem ST31000524AS - czy to wina dysku?

paciumcia 31 Sie 2014 15:07 1902 4
REKLAMA
  • #1 13922783
    paciumcia
    Poziom 8  
    Ostatnio mam problemy z uruchomieniem komputera. Po włączeniu pojawia się logo komputera, którego posiadam (ASUS) i zaraz potem logo Windowsa. Po nim ekran jest czarny i nic nie można zrobić, nie działa nawet ctrl+alt+delete. Czekam ok 2 min na czarnym ekranie i słyszę dźwięk uruchomionego Windowsa (wtedy powinien być już pulpit). Po ok 6,7 resetach komputer może się normalnie włączyć razem z ekranem. Bez tego komputer działa, ale w trybie awaryjnym. Dowiedziałem się od kolegi, że może to być wina mojego dysku twardego. Jestem posiadaczem dysku ST31000524AS. Zalecono mi ściągnięcie programu HD Tune Pro do diagnostyki mojego dysku. Zeskanowałem (załączam zdjęcia) i teraz pytania: czy mój dysk jest uszkodzony? Czy błędy, które wykrył program mogą "powodować" czarny ekran?

Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Czarny ekran po uruchomieniu ASUS z dyskiem ST31000524AS - czy to wina dysku? dysk_komputera.png (24.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czarny ekran po uruchomieniu ASUS z dyskiem ST31000524AS - czy to wina dysku? dysk.png (37.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czarny ekran po uruchomieniu ASUS z dyskiem ST31000524AS - czy to wina dysku? 30_08_2014.png (38.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13922858
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Wklej cały SMART a nie tylko dolną część.
    Podaj pełną listę sprzętu w tym zasilacz, model płyty i ram, kartę graficzną.
    Dysk ma 1 sektor oczekujący na weryfikację.
    Należy wykonać remap dysku przy pomocy bootowalnego MHDD uprzednio zabezpieczając dane:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

Screen nr. 2: wkleiłeś "test powierzchni talerza", ale zapomniałeś wcisnąć start.
    Może i lepiej - bo tym programem się tego nie wykonuje. Test wykonasz przy pomocy wspomnianego MHDD.

Dodano po 4 [minuty]:

Z objawów:
    paciumcia napisał:
    Po włączeniu pojawia się logo komputera, którego posiadam (ASUS) i zaraz potem logo Windowsa. Po nim ekran jest czarny i nic nie można zrobić, nie działa nawet ctrl+alt+delete. Czekam ok 2 min na czarnym ekranie i słyszę dźwięk uruchomionego Windowsa (wtedy powinien być już pulpit). Po ok 6,7 resetach komputer może się normalnie włączyć razem z ekranem.

wynika, że problem jest bardziej z kartą grafiki/zasilaczem, niż z dyskiem.
  • REKLAMA
  • #3 13924195
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 13929638
    paciumcia
    Poziom 8  
    Procesor: Intel Core i5-2320 CPU 3.00GHz
    Karta graficzna: geforce GTX 550 ti
    RAM: 6GB
    Płyta: ASUSTeK Computer INC. CG8250
    Zasilacz: Tutaj nie wiedziałem o jaki numer chodzi.(Wybaczcie kompletnie się nie znam na komputerach) wydaje mi się że to to e131881 400W
  • #5 13929763
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA