logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja windowsa - czarny ekran po restarcie komputera

Lowcakonopi 10 Gru 2017 12:43 2520 21
REKLAMA
  • #1 16880798
    Lowcakonopi
    Poziom 7  
    Witam, mam problem z zainstalowaniem Windowsa 10, zacznijmy od specyfikacji komputera:
    płyta główna: Asus strix Z270h
    karta graficzna: Asus strix RX480
    procesor: Intel core i5 -7600k
    ram: 2 kosci 4GB Corsair
    dwa dyski twarde: 1. HDD 1TB WDblue oraz samsung M2 120GB
    zasilacz: Corsair VS650

Podczas próby instalacji Windowsa już po pierwszym etapie instalacji gdy pliki z płyty zostaną zgrane na dysk następuje restart komputera, po czym dalej wracam do punktu wyjścia i zaczyna się wszystko od początku.

Chciałem od razu dodać, że próbowałem już wyciągnąć płytę z napędu zaraz po restarcie lecz wtedy pojawiają się 2 białe poziome kreski w lewym górnym rogu przez jakieś 5 sekund, po czym ekran pozostaje całkowicie czarny.

Próbowałem:
    -instalować system z płyty jak i z pendriva.
    -wypiąć jedną kość ramu
    -odpiąć kartę graficzną
    -zrobiłem update biosu
    -resetowałem ustawienia biosu
    -próbowałem instalować z podpiętym tylko jednym dyskiem na raz

Cały czas to samo, walczę już z tym drugi dzień i nic nie pomaga. Przejrzałem wiele tematów na różnych forach ale nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi co może być nie tak albo co robię źle.
    Bardzo prosiłbym o jakieś wskazówki, z góry dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #2 16880814
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    1. Skąd masz tego Windowsa ?
    2. Podłącz tylko dysk SSD i wykonaj reset biosu i spróbuj zainstalować ponownie.
  • #3 16880840
    Lowcakonopi
    Poziom 7  
    Windowsa (płytę wraz z kluczem) kupiłem na ebayu , ściągnąłem również instalator windowsa ze strony microsoftu na pendriva lecz efekt jest ten sam.
    Próbowałem już odpiąć dysk HDD i zainstalować system na dysku ssd lecz efekt jest ten sam :(
  • REKLAMA
  • #4 16880861
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Daj foto ze wszystkich zakładek biosu.
  • #5 16880920
    Lowcakonopi
    Poziom 7  
    Instalacja windowsa - czarny ekran po restarcie komputeraInstalacja windowsa - czarny ekran po restarcie komputeraInstalacja windowsa - czarny ekran po restarcie komputeraInstalacja windowsa - czarny ekran po restarcie komputeraInstalacja windowsa - czarny ekran po restarcie komputera

Mam nadzieje ,że jest wszystko co potrzeba.
  • #6 16880964
    Magic_moon
    Poziom 32  
    w zakładce boot, ustaw tak.
    1. Napęd DVD
    2. Dysk SSD
    3. Reszta disable
    4 Sprawdź.
    NA razie drugi dysk odłącz.
  • #7 16880971
    Lowcakonopi
    Poziom 7  
    Aktualnie próbuję instalować z pendriva czyli dalej jako 1 ma być napęd?

Dodano po 3 [minuty]:

Ustawiłem i dalej to samo.
  • #8 16880993
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Lowcakonopi napisał:
    Aktualnie próbuję instalować z pendriva czyli dalej jako 1 ma być napęd?

Nie. Jeśli instalujesz z USB to ma być bot USB
    Daj foto z advanced.
  • REKLAMA
  • #9 16881019
    Lowcakonopi
    Poziom 7  
    Z których zakładek bo jest ich sporoInstalacja windowsa - czarny ekran po restarcie komputera
  • #10 16881142
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    SanDisk rozumiem to pendrive. Jak tak ustaw rozruch jako pierwsze urządzenie - SSD M2. Zapisz ustawienia i podczas uruchamiania UEFI wciskając F8 wywołasz boot menu. Wybierz tutaj UEFI: SanDisk. Przejdź przez kreator instalacji.
  • #11 16881170
    Lowcakonopi
    Poziom 7  
    Wyskoczył taki oto błąd Instalacja windowsa - czarny ekran po restarcie komputera
  • #12 16881193
    sylweksylwina
    W takim razie poszukaj opcji dotyczącej dysków M2 w ustawieniach UEFI.
  • REKLAMA
  • #13 16881224
    Lowcakonopi
    Poziom 7  
    Znalazłem coś takiego, czy to to?
    Instalacja windowsa - czarny ekran po restarcie komputera

Chciałbym jeszcze dodać, że z biosem nie miałem za dużo styczności wcześniej :(
  • #14 16881362
    sylweksylwina
    Launch CSM daj na disabled.
  • #15 16881388
    Lowcakonopi
    Poziom 7  
    Gdy zmienię na disabled to wtedy nie widzi mi żadnych podpiętych dysków, pendriva, ani stacji cd, także też lipa :<

Dodano po 3 [minuty]:

A nie, przepraszam widzi mi tylko pendirva, zadziałał teraz instalator, zaraz zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dodano po 9 [minuty]:

Dalej to samo, już tyle było prób, że prawie znam na pamięć swój klucz do windowsa :O
  • #16 16881517
    Magic_moon
    Poziom 32  
    A włóż płytę do napędu i uruchom ponownie komputer i przy starcie przyciskaj F12 i ustaw DVD.
  • #17 16881527
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Lowcakonopi napisał:

Podczas próby instalacji Windowsa już po pierwszym etapie instalacji gdy pliki z płyty zostaną zgrane na dysk następuje restart komputera, po czym dalej wracam do punktu wyjścia i zaczyna się wszystko od początku.

Nie wiem jak to jest przy "dziesiątce"
    Normalnie to jest komunikat "naciśnij dowolny klawisz" aby uruchomić z płyty, czy po restarcie dalej tego uzywasz ?
  • #18 16881537
    Lowcakonopi
    Poziom 7  
    Nie nie, po wstępnej instalacji i restarcie gdy wyświetla się komunikat (wciśnij dowolny klawisz aby uruchomić bla bla bla), czekam aż załaduje się dalej, ale wtedy pojawia się czarny ekran przez kilka sekunda dwie białe poziome kreski w lewym górnym rogu ekranu, po czym ekran zostaje cały czarny i tak przez cały czas.

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Magic_moon napisał:
    A włóż płytę do napędu i uruchom ponownie komputer i przy starcie przyciskaj F12 i ustaw DVD.

Zrobiłem tak jak kazałeś i dalej to samo po wstępnej instalacji komputer się restartuje i znowu odpala się od nowa instalator windowsa :(
  • #19 16882376
    karter
    Poziom 19  
    Ocena: 53
    A tak z ciekawości, na te podzespoły jest gwarancja? Czy one pracowały już jako zestaw? Czy z wyjętym SSD da się wgrać OS na HDD ? Czy była jakaś próba uruchomienia np. z płyty innego systemu (coś z linuxa np.) ?
  • #20 16882414
    Lowcakonopi
    Poziom 7  
    Podzespoły niedawno zakupione więc gwarancja dalej jest, a dysk m2 jakieś 2 miesiące temu, dopiero teraz zabrałem się za instalację systemu na tym dysku, wcześniej był on na zwykłym hdd.
  • #21 16882581
    sylweksylwina
    Magic_moon napisał:

Chyba na płytach Asusa jest F8, nie F12. Poza tym czy płyta czy pendrive chyba nie będzie różnicy, proponuję pendrive - jest przygotowany w porządku bo w UEFI wyświetla jako UEFI: SanDisk, instalator też działa więc nie ma tu problemu. Tego bym się nie czepiał i zostawił temat nośnika w spokoju!

Problemem wydaje się obsługa twojego SSD przez UEFI lub samą płytę główną. Możesz spróbować w innym slocie M2? Co prawda SSD jest widoczny ale....

Parę moich propozycji - Clear CMOS na pierwszym miejscu (od razu wyłączyć CSM bo nie będzie potrzebne), po tym w zakładce BOOT w zakładce secure boot wyczyścić klucze. Po tym uruchamiasz instalator z pendrive (przycisk F8 przy uruchamianiu i wybierasz UEFI: SanDisk). Jak nie pomoże to spróbuj aktualizację FW SSD o ile jest dostępna.
  • #22 16882903
    Lowcakonopi
    Poziom 7  
    Nie wydaje mi się żeby był to problem z m2 bo próbowałem już instalować system na hdd tylko że z podłączonym również dyskiem m2 (może to miało jakieś znaczenie). Jak wrócę dzisiaj z pracy to spróbuje przepiąć m2 do innego slotu i zobaczymy co będzie.

Dodano po 10 [godziny] 43 [minuty]:

Zrobiłem wszystko jak kazałeś , oprócz aktualizacji FW SSD ( bo nie wiem za bardzo jak :P ) i efekt dalej ten sam , zaraz po restarcie znowu odpala mi się początek instalacji systemu , a gdy wyciągnę pendirva to robi się czarny ekran i włącza się bios. I nie wiem czy tak powinno być ale jeśli wyłączę CSM to w biosie nie wykrywa mi dysku m2 oraz napędu.
    ps. przepiąłem M2 do drugiego slotu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows 10 na komputerze z płytą główną Asus Strix Z270H, kartą graficzną Asus Strix RX480, procesorem Intel Core i5-7600K oraz dyskiem SSD Samsung M.2 120GB i HDD WD Blue 1TB. Po pierwszym etapie instalacji, po restarcie, komputer wraca do początku instalacji, a przy próbie uruchomienia z płyty lub pendrive'a pojawia się czarny ekran. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym odłączenia dysków, aktualizacji BIOS-u, zmiany ustawień bootowania oraz wyciągania nośników, ale problem nadal występuje. Wskazówki od innych użytkowników obejmowały ustawienie bootowania na USB, wyłączenie CSM oraz sprawdzenie ustawień dotyczących dysków M.2 w BIOS-ie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA