logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics sa-gx200 - wentylator nie działa prawidłowo.

velso 01 Wrz 2014 14:39 1857 2
REKLAMA
  • #1 13925412
    velso
    Poziom 1  
    Cześć, otóż mam problem. Ostatnio tata kupił amplituner od znajomego wraz z zestawem 2x głośników "quadral". Wszystko pięknie chodziło, lecz pewnego dnia amplituner nagle się wyłączył i nie chciał się włączyć przez około 1h (podejrzewam że się studził). Po ponownym uruchomieniu, zajrzałem z tyłu i zauważyłem, że wentylator nie wiruje... Po paru chwilach wyłączył się, lecz tym razem szybciej można było go włączyć, od razu go wyłączyłem ponieważ nie chciałem aby coś się spaliło jeżeli nie chodzi środka. Tata zaniósł amplituner do znajomego, który wymienił wiatrak na inny (amd bodajże od zwykłego pc), niby chodzi, lecz nie chodzi przy cichym słuchaniu (wtedy się wyłącza), a nawet gdy słucha się głośno to niby chodzi ale i tak się wyłącza ponieważ najwyraźniej słabo chłodzi. I teraz mam takie pytanie czy to wina wentylatora, czy innej rzeczy? Jeżeli wentylator to gdzie można nabyć orginał lub choćby zamiennik który będzie działać poprawnie. Z góry dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 13925761
    waski2811
    Poziom 20  
    Ocena: 48
    Z tego co pisali inni użytkownicy tego Technics'a wentylator włącza się gdy generuje się większą moc na wyjściu.
    Steruje tym pewien układ. Trzeba go odnaleźć i sprawdzić chociaż z tego co piszesz wygląda na to że sam wiatrak pracuje.
    Teoretyczne przy cichym słuchaniu wiatrak ten właśnie nie powinien mieć potrzeby
    uruchamiania się.

Sprawdź to wszystko przy rozebranej obudowie. Wtedy chociaż na dotyk ocenisz co takiego się nagrzewa i jak mocno.
  • #3 13926532
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Amplitunery Technicsa mają układ pomiarowo-zabezpieczający "dostrojony" do wentylatora. Po latach eksploatacji wskutek mechanicznego zużycia (zabrudzenia) tego ostatniego, dochodzi do opisywanej sytuacji. Wymiana na "pierwszy, lepszy" nie pomoże. O ile zachował się jeszcze oryginalny wentylator, proponuję próbę jego rozebrania, oczyszczenia i zakonserwowania. Opis był na forum. Zakup nowego, oryginalnego to jak zdobycie oryginalnej końcówki mocy. Praktycznie nieosiągalne.
REKLAMA