logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić niewidoczny pendrive Corsair Flash Voyager 4GB?

oun 02 Wrz 2014 02:26 2406 12
REKLAMA
  • #1 13927259
    oun
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    Po latach odmówił posłuszeństwa stając się niewidzialnym (nierozpoznanym) zarówno pod Windowsem jak i Linuxem, sprawdzany na kilku komputerach.
    Menadżer urządzeń (Win7):

CheckUDisk:

USBDeview:

W USBLogView też nic nie ma...
    Rozebrałem pena i pamięci oznaczone są:
    HYNIX KOR
    HY27UU08AG5M
    TPCB 806A

Proszę o podpowiedź co mógłbym zrobić aby go odratować?
  • REKLAMA
  • #2 13927281
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2233
    A czy kolega poszukał na forum ? było takich tematów bardzo dużo, np. ten, ten, lub ten.
  • REKLAMA
  • #3 13927374
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Obawiam się, że bez rozebrania pendrive niewiele zdziałasz ...

Możliwy jest np. brak styku na lutowaniu złącze USB - płytka pendrive.
  • #4 13927750
    oun
    Poziom 22  
    leonov oczywiście, że przeszukiwałem forum, a przytaczane programy jak i system nie widzą pena, tzn nie sposób za ich pomocą odczytać jakichkolwiek o nim danych. Tematów z problemem pendrive faktycznie dużo, wiele z zapodanych linków wygasło, doświadczenia w tym nie mam i utknąłem. Nie znam VID, PID ani kontrolera i nie wiem jak te informacje odczytać, a w tematach które przytoczyłeś pendrive widoczny jest jako dysk wymienny, u mnie unknown device.
    Pendrive rozebrałem, luty na złączu USB wyglądają solidnie.
  • #5 13927843
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2233
    Jakieś oznaczenia na płycie, elementach ?
  • #6 13927885
    oun
    Poziom 22  
    Właśnie udało mi się odczytać (za zdjęcia) symbol kontrolera:
    SM3240F B
    A92583 G804

Pamięci:
    HYNIX KOR
    HY27UU08AG5M
    TPCB 806A
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 13928046
    oun
    Poziom 22  
    Trochę trwało ponieważ przesiadłem się na inny komputer z Win XP (i Win8.0).
    W Transcend SMI JetFlash Online Recovery pendrive nie wykrywa, a SMI MPTool nie jestem w stanie sprawdzić ponieważ program zamyka się zaraz po uruchomieniu, zarówno pod XP jak i pod 8.

Edit:
    Poczytałem, wyczyściłem zbędne sterowniki i w USBDeview wciąż nieznane urządzenie (Unknown). Test SM32x H1226 v. 1.17.44 nie wykrywa pena, podobnie ChipGenius
  • #10 13928346
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Podaj jeszcze VEN i DEV pod jakimi system widzi go jako nieznane urządzenie.
  • #11 13928453
    oun
    Poziom 22  
    Zacząłem pod systemem Win7 i z niego są pierwsze screeny, po czym przesiadłem się na inny komputer z XP. Na Win 7 Unknown Device, na XP nieznane urządzenie i zdaje się na Win8 też jako nieznane.

VEN i DEV pod XP:
  • #13 13935061
    oun
    Poziom 22  
    Ocena wizualna nie wskazuje zimnego lutu, a podmienić nie mam na co :/
    Przypomniało mi się że syn ma taki sam pendrive, kupowałem je oba jednocześnie i może dane z tego drugiego przydadzą się do reanimacji uszkodzonego?

Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, wypadek losowy, tj. złamana ręka i to prawa więc nawet z lutownicą będę miał teraz problem :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pendrive'em Corsair Flash Voyager 4GB, który stał się niewidoczny zarówno w systemach Windows, jak i Linux. Po rozebraniu urządzenia, użytkownik zidentyfikował kontroler SM3240F oraz pamięci HYNIX KOR. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie lutów na złączu USB oraz użycie narzędzi takich jak Transcend SMI JetFlash Online Recovery i SMI MPTool, jednak pendrive nie był wykrywany przez te programy. Użytkownik próbował różnych komputerów i systemów operacyjnych, ale nadal widoczny był jako "unknown device". Dodatkowo, użytkownik rozważał wykorzystanie drugiego, identycznego pendrive'a do reanimacji uszkodzonego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA