Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-LINK TD-W8950ND - Router nie może powstać po 2 miesięcznej przerwie.

Qbaloz 07 Wrz 2014 21:47 1722 14
  • #1 07 Wrz 2014 21:47
    Qbaloz
    Poziom 7  

    Witam,
    Mam problem z routerem TP-LINK TD-W8950ND. Wróciłem do mieszkania po ponad 2 miesiącach, podłączam router do zasilania i nie chce działać. Przed wyjazdem wszystko działało. Najpierw cały czas szybko migały diody ADSL, wejście 1, 2, 3, 4 i dioda QSS. W tej chwili po wyłączeniu i włączeniu routera dioda ADSL, port 1, 2, 3, 4 i QSS świecą się światłem ciągłym, ale, jeżeli to ma znaczenie, jakoś słabo świecą. Pomyślałem, że być może przez ponad 2 miesiące bez zasilania padły wszystkie ustawienia, więc wziąłem płytkę instalacyjną, ale nie przechodzi pierwszego punktu, wyrzuca błąd, że brak połączenia do sieci. Oczywiście router resetowany, nawet metodą 30/30/30 i dalej nic. Jakieś pomysły? Nie mogę się nawet dostać na adres 192.168.1.1, również przez przewód.

    Dziękuję z góry za pomoc, Qbaloz

  • #2 07 Wrz 2014 21:53
    lesławek
    Poziom 31  

    Spróbuj innego zasilacza (oczywiście zgodnego co do polaryzacji wtyczki, napięcia, i wydajności prądowej).

  • #3 07 Wrz 2014 22:00
    matipa
    Poziom 17  

    Spróbuj jeszcze raz hard reset ( przytrzymanie przycisku na routerze ) i tuż po tym wejść na stronę reutera podaną na naklejce pod routerem jak wejdzie to quick setup... Nie koniecznie jest to 192.168.1.1

  • #4 07 Wrz 2014 22:06
    Qbaloz
    Poziom 7  

    Zmieniłem zasilacz na inny, bo akurat miałem taki pod ręką i dalej nic. W dalszym ciągu świeci się ADSL, 1, 2, 3, 4 i QSS. Gdy próbuję robić hard reset, to nic się nie dzieje. Trzymam przycisk reset przez 30 sekund przy włączonym zasilaniu, potem bez puszczania 30 sekund przy wyłączonym i na końcu jeszcze 30 sekund przy znowu włączonym zasilaniu. Jak diody się świeciły, tak dalej się świecą. Przycisk reset nic nie zmienia. Sprawdziłem oczywiście pod spodem routera jaki jest adres i próbuję wchodzić na dobry.

    Teraz ADSL ciągłym, migają 1, 2, 3, 4 i QSS.

  • #5 07 Wrz 2014 22:19
    lesławek
    Poziom 31  

    Jeśli wszystkie diody świecą ciągle tzn że router nie startuje prawidłowo i żadne zabiegi typu reset nic nie dadzą. Płyta instalacyjna też nic nie da, bo nie ma się z czym łączyć Urządzenie musi poprawnie wstać tzn diody powinny zgasnąć. Wygląda to na problem zasilania, wewnątrz samego urządzenia.

  • #6 07 Wrz 2014 22:19
    matipa
    Poziom 17  

    Rozumiem że router już nie na gwarancji?!

    Przez sieć bezprzewodową np. Z telefonu możesz się połączyć?!

  • #7 07 Wrz 2014 22:22
    Qbaloz
    Poziom 7  

    Za 12 dni miną 4 lata od momentu kupna tego routera, więc biorę pod uwagę możliwość, że się po prostu zepsuł ze starości. Z tym, że lepiej zapytać niż od razu lecieć i wydawać pieniądze na nowy.

    W ogóle nie widać sieci. Tak jakby router w ogóle jej nie postawił.

  • #8 07 Wrz 2014 22:26
    lesławek
    Poziom 31  

    Możesz go otworzyć i ocenić stan kondensatorów. Możliwe że wyschły...

  • #9 07 Wrz 2014 22:28
    matipa
    Poziom 17  

    No tak... Tak jak kolega powiedział router wgl się nie uruchamia poprawienie... Można go zawsze spróbować otworzyć i zobaczyć co się w środku podziało.

    Dodano po 48 [sekundy]:

    Kolega napisał to troszkę szybciej ;)

  • #10 07 Wrz 2014 22:29
    lesławek
    Poziom 31  

    Można tez zostawić go w spokoju włączonego na dłużej np 20min... Możliwe że wstanie...

  • #11 07 Wrz 2014 22:34
    Qbaloz
    Poziom 7  

    Na razie zostawię go włączonego i najwyżej jutro będę go rozkładał, bo dzisiaj już się późno robi. Dzięki za pomoc :) Jak coś będę dalej pisał.

  • #12 28 Wrz 2014 19:18
    romas99
    Poziom 9  

    Kondensatory w TD-W8950 wytrzymują 2 lata.Wymiana zwykle nic nie pomaga.Jeżeli router nie reaguje na reset szkoda się nim zajmować.

  • #13 25 Lut 2015 21:44
    kyrem
    Poziom 10  

    Witam,
    warto wymieniać kondensatory w tym routerze? Bo z tego co otworzyłem to 3 sztuki mocno wybrzuszone i elektrolit wyciekł.
    Wymieniał ktoś? Pomogło? Czy do kosza?

    pozdrawiam

  • #14 25 Lut 2015 22:22
    adamz74
    Poziom 30  

    To masz prawdopodobną przyczynę. Zakładając, że nic więcej przy okazji nie poszło, to wymiana kondensatorów powinna rozwiązać problem. Koszt trzech kondensatorów (lowESR), to jakieś ~ 5-10zł i pytanie czy masz czym i czy potrafisz sam przelutować.

    Pozdr

  • #15 27 Cze 2017 20:45
    Qbaloz
    Poziom 7  

    romas99 napisał:
    Kondensatory w TD-W8950 wytrzymują 2 lata.Wymiana zwykle nic nie pomaga.Jeżeli router nie reaguje na reset szkoda się nim zajmować.


    Przepraszam za późną odpowiedź. Router rzeczywiście nie reagował, żadne z wymienionych wyżej pomysłów nie pomogło. Nie obyło się bez kupno nowego routera.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME